Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Rimligt med 1 och 8 månader?

..

Sturebymordets efterspel blir ett år och åtta månader för både flickan och pojken. Åklagaren hade yrkat på fyra år. Besvikelsen är stor hos den mördades släktingar.

Ingen av de dömda har funnits vara psykiskt sjuka när mordet begicks. Det har funnits tid att bromsa, både vid upptakten och vid själva mordet.

Även om man nu är unga, kan man göra det här anser jag att man ska få sluten ungdomsvård i längre tid än så. Det är inte fängelse det handlar om.

Flera jaktbrott kan ge längre straff än att ta livet av en ung flicka. Är det rimligt? Vilken signal är det samhället sänder?

Etiketter: , , , , ,

14 kommentarer

 1. asdf

  Ja det är tydligen rimligt. Flickans liv var inte värt mer än så.

  Hon hade kanske 70 år kvar att leva, men får nu ligga i graven i en evighet, medan mördarna får sitta i ett hus någonstans och spela Playstation och titta på film i 20 månader.

  Svensk rättvisa.

 2. Fredrik i LA

  Som jag beraettar foer mina vaenner i USA. om man skall begaa brott, saa aer Sverige det landet daer man kan komma undan allt. Skandal att dom bara fick saa lite men inte foervaanar det mig. Svenska raettesystemet aer tjaffs.

 3. Jan Nilsson

  Svar till asdf (2009-10-26 20:11)
  Försvarsadvokaterna verkar ha svårt att dölja hur nöjda de är. Det kan man verkligen förstå. Jag är rädd att signalerna om hur lite hennes liv var värt kan komma att påverka fler unga i extrema situationer.

 4. Ingela Hjulfors Berg

  Domen lär säkert överklagas till Hovrätten. Hoppas det iaf. Men de är väl minderåriga fortfarande så det svenska samhället vill väl ge dem en chans att komma igen. Flickan som var inblandad i mordet lär dessutom ha varit högkyrkligt aktiv. Men den kristna moralen verkar hon inte ha anammat i alla fall. Det unga paret lär få leva med skammen resten av sina liv. Alla är förlorare i den här historien.

 5. Jan Nilsson

  Svar till Ingela Hjulfors Berg (2009-10-26 20:46)
  Man hoppas den överklagas. Trots allt är det ett överlagt mord.
  Utan att känna till den här tjejen kan man väl säga att en församlingsgemenskap kan bli en social tillhörighet bland andra. Ett ställe där man har sina kompisar, men som inte i nämnvärd grad ger några direkta spår. Bibelns kung David är ett exempel på att människan också kan förblindas totalt av sina passioner.
  Nej, vinnare i detta är väl bara de som tjänar pengar på nyheter.

 6. Norbagge

  Fy faen vil jeg si !! 1 år og 8 måneder ”straff” for et mord som har begått ? Hele det jævla rettsvesenet i Sverige er en stor vits. Fildelere blir praktisk talt hardere straffet enn tilfellet sturebydommen.

 7. Peter

  Det finns TVÅ frågor Sveriges befolkning ALDRIG någonsin kommer få något att säga till om.
  Brott o Straff samt invandringen.
  Frågorna är så komplexa att befolkningen inte förstår dom är argumentet även om det inte sägs rent ut.
  Därför ska så kallade folkvalda bestämma hur det ska vara – människor som kan och förstår!
  Därför är tex en folkomröstning om dessa frågor helt utesluten.
  Men vi fick rösta om Euron, en fråga max 3% av befolkningen förstod fullt ut.

 8. Jan Nilsson

  Svar till Peter (2009-10-27 08:11)
  Något har man väl att säga till om? Än får man rösta. Varför inte engagera dig politiskt? Folkomröstningen har med sig många problem. Man kan t.ex. i vissa frågor protest- eller ”straffrösta”, utan att behöva hantera konsekvenserna. Den representativa demokratin har sina problem, men det är nog det minst dåliga styrsystemet ändå.
  Vad menar du Sveriges befolkning skulle säga om straffen och invandringen då, om de ”fick”?

 9. Monica W

  Jan! Vad tycker du själv är ett rimligt straff? 3 år? 4 år? 10 år?

  Dessa barn får nu ett straff som i praktiken innebär en två-årig straffsats. Det är ju 4 månader sedan de häktades, och när det gäller sluten ungdomsvård räknas inte häktningstiden bort.

  Vi har skrivit på FN:s konvention om barns rättigheter. Barn är barn till 18 års ålder. Jag vill inte försvara straffet, men i all tragik ser jag inte vad som skulle förändras om pojken och flickan fick sitta ett långt straff. Vad tror du skulle förändras?
  (nu är det ju så länge sedan du skrev att kommentaren kommer sent…)

 10. Jan Nilsson

  Svar till Monica W (2009-10-29 22:25)
  Sen kommentar, men snabbt svar från sjuksoffan…

  Jag har läst att häktningstiden skulle räknas in, är du säker på att den inte gör det?. Med tanke på att de är unga skulle jag anse att åklagarens 4 år vore rimliga. Det skulle inte förändra mycket för mördarna, men för de som drabbats och kanske för några andra som blir förblindade av hat eller avundsjuka. Den sista tiden kunde vara en tid för utslussning och jag räknar med att man får ”göra bort” gymnasiet under tiden. 1 år och 8 månader tycker jag i alla fall sänder helt fel signaler.

 11. FredrikN

  Bisarrt. Vad har ditt parti gjort för att stävja brott? Bättre instruktioner för polisen? Hårdare straff? Knappast…

  Glad att jag inte bor i Sverige längre.

 12. Jan Nilsson

  Svar till FredrikN (2009-10-31 13:45)
  Jag tror absolut att vi är på rätt väg med nuvarande regering, men det är inte den som sitter i tings- och hovrätt. Med Ohlyansen väntar sannolikt mer flum.
  Straffskalor och tillämpning är inte snabbändrade och det ligger trots allt något positivt i det också. Annars skulle vi se många mindre lyckade kast och fler populistiska infall.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.