Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Obama och Reinfeldt

Tänkte skriva lite om detta med de "galna" dagarna vid valresan till New York och Washington för precis ett år sen. Det blir i så fall i morgon, eller rättare sagt senare idag.

När jag ser dagens bilder i tidningarna och nyhetsinslagen i andra media (se presskonferensen längs ner på sidan i DN) så måste jag säga att jag inte hade kunnat tänka mig dem för ett år sedan. En trött Obama och en pigg Fredrik Reinfeldt. Det var nog inte "bilden" för ett år sen. Man hade kanske inte heller väntat att de skulle sitta och kalla varandra vid förnamn vid en presskonferens.

Att Obama skulle komma ner på jorden från sina obegripliga höjder var väl bara en fråga om tid. Han har inte haft en alldeles lätt resa hittills och den ser inte så lättsam ut framöver heller.

För en del måste det väl vara lite överraskande och svårsmält att se Sveriges statsminister och USA:s president tillsammans och motvilligt tvingas inse att Fredrik Reinfeldt är den "progressivare kraften" vad gäller flera viktiga frågor. Det blir lite problem med världsbilden, för några.

 

 

Etiketter: , , ,

4 kommentarer

  1. lf

    Men nu sätter du väl Reinfeldt på obegripliga höjder.Det lilla landet Sverige (visserligen med tillfälligt ordförandeskap i EU)torde väl inte ha samma gigantiska problem som USA.Sverige med en välfärd som Inte Reinfeld har skapat utan tvärtom börjat rasera.
    Vad tror du det beror på att inte USA har någon sjukvårdsreform värd namnet? Ja inte beror det på Obama.
    Men den kristna högern motarbetar en ny reform med näbbar och klor

  2. ck

    Undra på att Obama ser trött ut. Att städa upp efter den religiöse Bush, som själv ville vara en krigspresident i Guds namn (hans egna ord), tar på krafterna. De som inte stöttade Bush ansågs vara terrorister. Snacka om vilken människosyn denne Bush hade. Men i moderata ögon är tydligen Bush en hjälte.Nu vill Obama hjälpa de fattiga i USA, en grupp som Bush fullkomligt struntade i.

  3. Jan Nilsson

    Svar till lf (2009-11-04 08:16)
    Lovar dig på heder och samvete att jag inte satt Reinfeldt där han sitter!
    Jag jämför bara det individuella läget för två ledare för ett år sedan med dagens.
    Har du lyssnat till vad Mona sagt den sista veckan (tänker inte på konferenstal där hon mest tar billiga retoriska poäng och demoniserar Alliansen) så vet du att även hon ser att välfärden står inför enorma utmaningar. Vem som än styr.
    Jag förstår inte heller varför USA inte för länge sen börjat arbeta sig fram till en allmän sjukförsäkring. Jag begriper det inte.

  4. Jan Nilsson

    Svar till ck (2009-11-04 10:41)
    ck, snubblar du på fördomar och ord nu? Moderaterna som parti stödde Obama. Jag anser personligen att det var högt spel att bygga så enorma förväntningar på så lite substans. Återkommer till det.
    Hoppas som sagt verkligen på en amerikansk sjukvårdsreform. Inte nödvändigtvis en blåkopia på Sveriges, men ett amerikanskt system. För alla.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.