Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Vänd dig med förtroende till….

Jag har inte frågat om jag får göra det här, jag bara gör det. Klagar "någon" får jag skylla på att jag kan ha lite feber fortfarande.

Här i min hemkommun har jag en pensionerad bloggvän av lite ovanlig sort. Såväl arbetslust som arbetskapacitet, liksom fysisk och intellektuell förmåga ligger över genomsnittet. Viljan att göra en insats är stor. Han kan vara lite tjurig, men i många sammanhang är det en stor fördel. Även om den sidan klingat av lite med åren är det inget mähä vi talar om.

Efter att ha arbetat till 67 står han efter ett pensionärsår fortfarande och skrapar med hovarna där inne i stallet och längtar efter att komma ut och uträtta saker. Finns med i "Senioruthyrningen", men får sällan uppdrag. Kanske delvis på grund av att han bor i Vännäs.

Han har vida allmänpraktiska färdigheter. Kan göra mycket i och kring ett hus. Själv ser jag hans största potential i myndighetskontakter och olika sorters skrivelser som behöver göras. Han har haft chefsposition och också arbetat med utredningar och tillstånd i Vännäs kommun. Han är van vid byråkratin och stackars den krångelmakare som kommer i hans väg, särskilt om hans känsliga näsa skulle vädra någon sorts orättvisa i sammanhanget. Jag är övertygad om att många i regionen sitter och tänker på något som aldrig blir gjort och som denne man skulle kunna lösa eller sätta i gång på några timmar.

Som pensionär har han ju dubbelt jobbavdrag jämfört med vanliga löntagare och behöver inte fakturera hur mycket som helst. Jag har tidigare försökt peppa honom till att starta eget, men det ekonomiska kan lösas på flera vis. Bara inte svart, sådant vet jag att han inte pysslar med! (Annars finns det en del som talar sig varma för högre skatter, men själva utvecklat stor skicklighet i att undvika dem överhuvudtaget. *s*)

För den som nu går i taket för att jag talar om seniorer när det finns så många arbetslösa juniorer kommer det en text om det framöver. Det är få juniorer som kan ta de "kortjobb" som Karl-Gustaf Sjöström i Brån med sina erfarenheter skulle lämpa sig bäst för.

Jag tycker t.o.m. att Vännäs kommun skulle kunna vända sig till Kalle när arbetstopparna kommer. När personalen släpar sig fram på knäna och det skulle kunna lindra med korta extrainsatser. Det är det som är vitsen med att köpa tjänster. Man gör det bara stunderna det behövs.