Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Kan bli en minnesvärd dag

Sveriges regering har sagt ja till gasledningen. Jag betraktar dagen som en sorgedag och funderar som bäst över politikens impotens i så enormt stor fråga.

Även om miljöaspekterna är ytterst viktiga finns det saker som är minst lika viktiga. De politiska, energistrategiska och säkerhetsmässiga  konsekvenserna har Sveriges och de flesta andra EU-ländernas regeringar mycket smidigt manövrerat förbi.

Ryssland har inte glömt de detaljerna och har i höst bl.a. haft sin mycket stora militärövning Zapad 09 med temat "Försvar av gasledning". Tydligen ingår landstigning och fällande av pansar i fallskärm som en viktig del av försvaret av ledningen mitt i havet. Om Östersjön under en tid fått mindre militär trängsel så tycks den utvecklingen vända med gasledningen vi idag sagt ja till.

(S) stoppade ner frågan om gasledningen i byrålådan och låtsades glömma den så länge de hade makten. Vi tappade därigenom värdefull tid i ett viktigt skede. Efteråt har man börjat mumla nej eftersom folkopinionen varit tydlig. Ohlyansens antydan om att riva upp Putins ledning vid ett eventuellt maktskifte är nästan det enda som kan få mig att skratta just nu.

Trots det uppenbara uppenbara i vänstersidans populism känns det nästan surrealistiskt att i ekot höra Lars Ohly varna för säkerhetskonsekvenserna av att en borgerlig regering varit för undfallna mot Ryssland. Jag har nypt mig i armen och konstaterat att jag tyvärr är vaken.

Jag ska inte skriva mer, men läs gärna det här. Det är det senaste från Carl Hamilton.

Undrar förresten vem som först väcker frågan om vi inte ska ansluta Sverige till ledningen?

 

DN SvD SvD2 SvD3 SvD4 SvD5 SvD6 Sydsvenskan VK

(Intressant)

Etiketter: , , , , , , , , , , , , ,

15 kommentarer

 1. Jan Nilsson

  Svar till Katarina (2009-11-05 17:38)
  Ser inget sådant hot, men nu får man nya möjligheter att hålla tummen i ögat på Europa och oss. Jag tror man kan komma att använda både gas- och IT-vapnet mot Europa ibland, och skramla med de gamla vanliga, för att påminna oss om vem som bestämmer. När de nu bygger 5-6 nya hangarfartyg skulle jag gissa att också vi får lära oss känna igen siluetterna.
  Man har klart uttalat att gasledningen ska bli en prioriterad uppgift för krigsmakten kring Östersjön. Den ryska ledningen brukar tänka lite annorlunda. Att bortse från det tycker jag faktiskt är minst sagt aningslöst.

 2. Katarina

  vad har de för intresse att tala om för oss vem som bestämmer. Att vi är beroende av energi är inte deras fel. De råkar bara ha den den på sitt territorium och har all rätt i världen att sälja den.

 3. SL

  Det är väl känt att denna gasledning kan vi inte stoppa och har efter ca 23 månader nu avgjorts av regeringen och svaret blev ett ja.
  Att ryssarna har byggt patrullbåtar är ingenting som kan påverka vårt tagna beslut. Menas det att vi skulle löpa mindre risk om vi bara nekat denna ledning.
  Har den uppfattningen att vi kommer mycket närmare Ryssland och det kan var bara bra! Grannsämjan vikitg.
  Ett mycket bra beslut och var dessutom väntat.

 4. Jan Nilsson

  Svar till SL (2009-11-05 21:00)
  Problemen med gasledningen är av flera slag. Det allvarligaste är förmodligen Europas kraftigt ökade energiberoende av ett land som uppvisar alltför många ”nytotalitära” tendenser och som har för vana att använda sin gas som påtryckningsmedel. I vissa fall som vapen.
  Grannsämja är en sak, beroende kan bli farligt i det här fallet.

 5. katarina

  Om man ständigt lägger in rysskräcken/hatet i allt som har att göra med Ryssland blir det väldigt enkelt, dvs; allt Ryssland gör är av ondo.

 6. Jan Nilsson

  Svar till katarina (2009-11-05 22:01)
  Man får passa sig för sånt.
  Kan ärligen säga att jag varken hatar Ryssland eller ryssar. Har till exempel skrivit om hur de baltiska länderna måste försonas så långt det går med sin ryska befolkning. De har inte bett om att få födas där. Har varit i Ryssland några gånger, men oftare i de baltiska länderna.
  Har samtidigt sett för mycket av kommunistiskt förtryck, i olika former. När man nu t.ex. riggar val igen, när gasvapnet används alltmer, när regimkritiska journalister dör för ofta och när man öppet hyllar Stalin mer och mer – då får man inte heller vara anings- och historielös.

 7. SL

  Visst kan det bli påtryckningsmedel och även en oftare trafik av patrullbåter i Östersjön och det kan vara ett minus. Men om vi ska vara realistiska så har vi ingen möjlighet att som nu läget är säga ifrån denna ledning.
  Jag tycker att vi har en regering som kan ta obehagliga beslut – för det tycker vissa – och det visar på handlingskraft. Oppositionen har givetvis synpunkter på detta beslut. Detta visar att det är viktigare att evt håva röster än att se på vad som gäller i dess omgivning.

 8. Thomas

  Mycket bra funderingar skrivit här Jan, tack!
  Ja det är faktisk en lite sorglig dag.
  Jag undrar själv hur få människor som egentligen har koll på vem som styr och ställar i Nordstream. Det är ju en filial af Gazprom, et ökänd Putin-kontrollerat maktinstrument.
  Och högsta VD’en i Nordstream är f.d. Stasi-agent ifrån 1974 til DDRs slut i 1989, ett mycket belastast förflutet. Kolla här – det är ju befängt!

  Nord Stream, Matthias Warnig (codename ”Arthur”) and the Gazprom Lobby
  http://www.jamestown.org/single/?no_cache=1&tx_ttnews%5Btt_news%5D=35128&tx_ttnews%5BbackPid%5D=7&cHash=5b24ada3a8

 9. Jan Nilsson

  Svar till SL (2009-11-05 23:16)
  ”Oftare trafik av patrullbåtar”? När Ryssland skyller upprustningen i Östersjön på gasledningen handlar det om helt andra saker. Vilket invasionsövningarna och upprustning på 15% per år har visat.

  Politikens sorgliga impotens visar sig i att vi granskar miljön, men låtsas inte om säkerhetsfrågan och som Putins nystaliniserade Ryssland fungerar ungefär som Danmark.
  Med en havsledning gör de också vad de vill med sina gamla satellitstater under vintern. Gissa om de EU-länder som provat att vara under KGB:s klack bävar.

  S-V-MP hade tagit samma beslut. Det gör inte att jag skäms mindre.

 10. Jan Nilsson

  Svar till Thomas (2009-11-06 02:38)
  Tack! Det är inte en majoritet som vet det, vilket man kanske kan förstå. Det skrämmande är de som vet och som har kunskapen om vad detta innebär ”på djupet” och som ändå inte bryr sig.

  Tack för länken. Det fanns också en del om det utbredda ryska valfusket hos ”Jamestown Foundation”. I Europa bryr vi oss nuförtiden om valfusk i Afghanistan, inte i grannländer som vi gör oss beroende av för vår el och värme.

 11. Jan Nilsson

  Svar till Thomas (2009-11-06 02:38)
  Tack! Det är inte en majoritet som vet det, vilket man kanske kan förstå. Det skrämmande är de som vet och som har kunskapen om vad detta innebär ”på djupet” och som ändå inte bryr sig.

  Tack för länken. Det fanns också en del om det utbredda ryska valfusket hos ”Jamestown Foundation”. I Europa bryr vi oss nuförtiden om valfusk i Afghanistan, inte i grannländer som vi gör oss beroende av för vår el och värme.

 12. SL

  Jag får en känsla av att det finns en uttalad ryss-skräck hos vissa och det kan också vara berättigat om man ser till vår historia.
  När det gäller den nu aktuella gasledningen är denna – när det gäller miljön – att föredraga. Det kan minska trycket när det gäller alla dessa kolkraftverk som finns i Tyskland bl a.
  Att Ryssland nu får ett ”vapen” genom att vara storleverantör av gas till Europa får givetvis inte bara avfärdas. Det finns en risk där och vi får bara hoppas att så inte sker.
  Det som sker i Ukraina till och från med stoppade leveranser beror ju på att de inte betalar för sin gas

 13. Jan Nilsson

  Svar till SL (2009-11-07 14:23)
  Ska vi kalla det skepticism? Skräck gör att man blir paralyserad, förtränger eller flyr saker.
  Gasledningen räddar oss inte från kolet. Jättekraftverket Vattenfall nu ska bygga i Nederländerna är tänkt att börja gasdrivet, för att sedan bli koldrivet. Enligt vissa bedömare kommer inte gasen att räcka i 20 år. Gasledningen kan bygga fast oss i kolet när koldioxidfria alternativ nu läggs åt sidan.
  Vad gäller konflikten Ryssland – ”Östeuropa” ska man varken se ryssarna som enda boven eller underskatta den vältränade och resursrika ryska desinformationsapparatens vidsträckta kontaktnät.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.