Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Socialdemokratiskt systemskifte

Hör du till dem som tror att vi var ett högskatteland också under svensk industris glansdagar? Nix, det var vi inte. Läste just den här artikeln av PJ Anders Linder vars första del säger en del om det här sakerna..

Under vår långa tillväxtperiod då vi var ett av världens rikaste länder hade vi ett skattetryck som låg ungefär i mitten av dagns OECD-länder, kring 35 %. Där ligger våra konkurrenter.

Under S  riktiga"vänstervridningsår" på 70-talet då man trodde sig kunna pressa ut vad som helst utan negativa konsekvenser hoppade trycket ett enda år upp nästan 5%. Som värst var det 1989 då vi låg på 56,5%. En del S-märkta ekonomer har synpunkter på vad som då skedde som inte skiljer sig mycket från Alliansens idag. Det var skattenivåer som skadade Sverige.

Sedan 2001 ligger vi under 50% och sedan 2008 på 47,1%. Vi hamnade då tvåa i världen efter Danmark. Minns jag rätt har de lägre inkomstskatter, men t.ex.  högre fordonsbeskatting. Vad jag vet har de nu sänkt sin marginalskatt så att vi ligger i världstopp igen.

Nu vill de rödgröna återigen höja skatten på företagande och inkomster. S med 20 miljarder till att börja med, herr Ohly med 55 miljarder. MP vill framför allt göra en del experiment på energisidan som kommer att kosta både Sverige och dig en hel del.

Det här är inte bara "räknenissefrågor", det är saker som spelar stor roll för dig, jobben och för Sveriges möjligheter i en framtid.

Klicka på länken och läs artikeln.

Etiketter: , , , , , ,

5 kommentarer

 1. Karl-Gustav Sjöström

  Ett faktafyllt inlägg, Jan, men fattas ändå inte något i bilden av hur skattetrycket ser ut i olika länder? Är det för enkelt för mig att tro att när skatten är låg får den enskilde betala mer för sin samhällsservice ur egen plånbok än när den är hög?

  Olika tjocka är som bekant de enskildas plånböcker, så någon stans känns det som effekten av sänkta skatterb skulle slå orättvist.

 2. Jan Nilsson

  Svar till Karl-Gustav Sjöström (2010-01-24 19:01)
  Kalle, jo, jag har just kommit hem från ett Indien där bara 5% av människorna betalar skatt och där det inte finns allmän pension. Där skillnaderna måste skaka varje levande samvete.
  Men, har du tänkt på att alla socialdemokratiskt styrda länder har lägre skatter än den Alliansstyrda Sverige?

 3. Per-Ola Moström

  Skattekvoten är den andel av BNP som betalas i skatt. Den har varit som högst för ca 10 år sedan och har därefter sänkts avsevärt. Men det är en omöjlig ekvation i framtiden. Bakgrunden är följande:

  Vi har en åldrande befolkning i Sverige. Enligt SCB ökar antalet pensionärer i Sverige kraftigt med ökade kostnader för pensioner, sjukvård och äldreomsorg. Men politikerna blundrar idag för hur framtidens kostnader skall klaras. Istället håller den borgerliga regeringen på att rasera statsfinanserna och sänka skattekvoten.

  Forts: http://blogg.vk.se/pom/2009/09/01/180-miljarder-at-skogen-135127

 4. Jan Nilsson

  Svar till Per-Ola Moström (2010-01-24 20:58)
  Andelen pensionärer ökar oerhört kraftigt. Varför tror du att Alliansen arbetat så hårt för att vända trenden att det friskaste folket också är det mest sjukskrivna och förtidspensionerade? Nu är vi ca 3 som försörjer 1, när jag närmar mig nuvarande pensionsålder är vi knappt 2 enligt vissa prognoser. Själv tror jag aldrig att jag får gå i pension vid 65, om jag skulle leva. Ska vi klara det här måste vi ha en ekonomi som stimulerar till nya företag och arbete. Det är de arbetande som drar ihop till det allra mesta av pensionerna varje given tid.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.