Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Siffrorna i går

Jag blev lite förvånad över siffrorna som användes i partiledardebatten igår. Det kändes för fantastiskt att antalet arbetande idag skulle vara 100 000 fler än innan den stora finanskrisen med alla dess uppsägningar.

Enligt Borg och Reinfeldt (TT) kom missen till efter att de som tar fram underlaget glömt att rensa sifforna efter den statistikförändring som Alliansen gjort. Numera räknas de arbetande i åldrarna 15-74 år. Socialdemokraterna körde tidigare med 16-64, vilket å andra sidan gör att man fick lägre arbetslöshetsprocent.

Att det faktiskt är lika många arbetande idag som 2006 är tillräckligt fantastiskt. Det lär inte vara så i många länder. Om allt rullat på i de gamla hjulspåren hade de arbetslösa varit många, många fler. En del gissar på 100 000 fler än idag.

SvD VK

Etiketter: , , , ,

9 kommentarer

  1. Pär Andersson

    En lögn blir inte mindre graverande av att man försöker dölja den med en annan lögn. ”En del gissar på 100 000 fler än idag”, var har du grävt upp den uppgiften? kanske det är en s.k. ”glidare” som kampanjmakarna i (m) skapat för att försöka kyla ned upphetsningen över det första klavertrampet?

  2. Jan Nilsson

    Svar till Pär Andersson (2010-02-01 18:54)
    Debaclet med statistiken uppkom igår, att vi fått fler i arbete visste vi innan. Det står klart för de flesta att det är oerhört starkt att vi ligger kvar på ungefär samma antal sysselsatta nu som under 2006.

  3. Pär Andersson

    Visst har du rätt i att det är ett starkt facit. Men vad jag tycks minnas hade Sverige avsevärt lägre arbetslöshet än övriga Europa även tidigare, under sosseregimen. Så någon helt enastående prestation är det inte att i stort sett bara ha bibehållit arbetslöshetssiffrorna. dagens situation kunde till och med ha varit gynnsammare om man haft en arbetsmarknadspolitik värd namnet.

  4. Jan Nilsson

    Svar till Pär Andersson (2010-02-01 20:13)
    Förstår hur du menar, men om det inte hade kommit många fler i arbete sedan högkonjunkturåret 2006 så hade alla uppsagda slagit igenom hårt i statistiken. Bara genom nystartsjobben har 10 000 långtidsarbetslösa fått tillsvidareanställninar.

  5. Jonas E

    Jag undrar hur mycket av den statistik som använda klarar en närmare granskning. Två exempel:
    Förtispensioneringen var 2003: 114/dag. 2004: 119/dag. 2005: 96/dag. 2006: 78/dag. Var är de 140/dag?.
    Det bör nämnas att när förtidspensioneringen var som högst var den 1993: 171/dag, vem satt i regering då tro.
    Under förra valåret så heter det att sverigen har flest antal sjuka i världen. Nu heter det bland de flest sjuka i världen. Vad det heter sen kan man bara undra. Kollar man lite i statistiken så tycks det mest bero på hur man vill räkna än vad som verkligen stämmer.
    Siffersva(M)let härjar

  6. Jan Nilsson

    Svar till Jonas E (2010-02-02 02:30)
    Statsministern brukar vara noga med siffrorna. Finns ingen annan väg heller, svammel avslöjas obönhörligt. Sen kan misstag ske. Läser man Scb:s siffror är det som Reinfeldt sa, men de måste justeras i enlighet med beräkningsförändringen. Journalisterna har granskning som en av sina huvuduppgifter, vi hoppas att de sköter sitt jobb. Både åt öster och väster.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.