Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Kristendomens särställning

Jag är glad över Jan Björklunds reaktion på Skolverkets förslag till ny kursplan i religion. Han menar att kristendomen bör ha en mer framträdande plats än andra religioner.

Även KD:s Gunilla Tjernberg framför detta under "Brännpunkt"  i dagens SvD: Kristendomen bör ha en särställning i undervisningen".

Av många olika anledningar är detta alldeles riktigt. Många av oss har upplevt att kristendomen tappade mycket i undervisningstid till förmån för andra religioner eftersom vår ungdoms lärare menade att "det kan vi ju ändå".

Sanningen ligger kanske mer åt det hållet att kristendomen är en av de mindre kända "religionerna" i Sverige. Fariseismen är däremot rätt känd och vältränad.

Vi trampar inte på andra genom att ge våra unga en god kunskap om det som har format mycket av vårt Sverige.

Etiketter: , , , , ,

10 kommentarer

 1. Terttu

  Bra Jan, att du tar upp den här frågan. Jag brukar fundera mycket, varför det är så problematiskt att undervisa barnen i egen religion i skolan.

 2. Ingemar Wincent

  @Jan:

  Bara för att kristendomen inte har en särställning i religionsundervisningen, så förlorar den ju inte sin status för det! I historieämnet framgår ju tydligt hur den kristna religionen (på gott och ont) påverkat det svenska samhället…

  @Terttu:

  Är kristendomen verkligen barnens ”egen religion”? Skulle inte tro det! Hur många unga svenskar är idag bekännande kristna? Knappast en majoritet…

 3. lf

  Jag är inte särskilt religiös.Men du tror ju på Gud och Jesus som världens frälsare.Hur tycker du att religioner har lyckats att skapa ett bättre samhälle?
  Du som på senare tid rest runt i världen och säkert anammat globalisering måste ju förstå att kristendomen inte får leva i en skyddad värld.Sen vad jag inte kan förstå är att så många konflikter och krig uppkommer vid religionsmotsättningar.

 4. Jan Nilsson

  Svar till Terttu (2010-02-21 11:15)
  Det har inte varit riktigt fint och rumsrent att göra det på väldigt länge. Det finns många bak- och nersidor med den mycket medvetna ”sekulariseringsprocess” som pågått några generationer. En av följderna tror jag blir svårare motsättningar med andra kulturer. Inte mindre, som många tror.

 5. Jan Nilsson

  Svar till Ingemar Wincent (2010-02-21 13:06)
  Det är ändå förvånande många unga och föräldrar som betraktar sig som kristna. Även om vi lever i ett mångreligiöst samhälle anser jag att det är ett svek att inte låta kristendomen få den historiska särställning den har också i religionsundervisningen. Jag tror bl.a. att det skulle kunna motverka att vissa invandrarfientliga grupper, som egentligen inte bryr sig om kristendomen, försöker adoptera kristna kulturyttringar för sina syften.

 6. Jan Nilsson

  Svar till lf (2010-02-21 15:53)
  Jag är inte heller särskilt religiös, men jag tror som du säger på Bibelns Gud och Jesus Kristus. Jag tror också att vårt svenska och västerländska samhälle inte alls hade blivit vad det blev utan kristendomens påverkan. Många av våra folkrörelsers positivare grundvärderingar kom därifrån, även om det inte var medvetet. Jag tror att det hårdnande samhällsklimatet till stor del är en följd av kristendomens uttåg. Det tycks bli ett allt obarmhärtigare bemötande av medmänniskan.
  Religionsmotsättningar är tyvärr tacksamma verktyg att ta till när man vill uppamma hat och få till krig.

 7. Jan Nilsson

  Svar till Camilla Grepe (2010-02-21 16:44)
  Menar du att kristendomen inte hör hemma i religionsundervisningen? Hur tänker du då? Extremateismens strävan att radera ut kristendomen gör inte folk mindre religiösa. Tycker du det verkar så?

 8. Jan Nilsson

  Svar till Camilla Grepe (2010-02-21 16:46)
  Ursäkta om jag lägger mig i meningsutbytet. När vi i skolan läser om olika religioner tycks det mig väldigt naturligt att vi främst läser om kristendomen som präglat och präglar vårt land på ett alldeles speciellt sätt. Kyrkor, bönhus, kyrkogårdar, lagar, helger och kalendrar, människosyn, sjukvård och skolor, läsande och folkbildning – det finns mängder av exempel på sådant som uppstått och formats av kristendomen. Nådens ”religion”.
  Att försöka radera den, som många jobbar på, gör att bilden blir skev. Jag gissar också att det blir olika problem när tomrummet efter den ska fyllas.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.