Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Fel om Vännäsby högstadium. I dagens VK,…

Fel om Vännäsby högstadium. I dagens VK, liksom i lokalradion som byggde på VK:s uppgifter, har det smugit sig in vissa missförstånd. Inga högstadieklasser blir kvar i Vännäsby. Däremot splittras eleverna inte upp, utan får gå vidare i samma grupp.

14 kommentarer

  1. leif

    Låter ju som något politiker skulla koka ihop. Först bygger man ut skolan i Vännäsby för högstadiet och sen flyttar man tillbaka det till Hammar. Så dumt så man knappt tror det är sant. Stämmer det att om man är arbetslös länge så placeras man i ett parti?

  2. Katarina Hampusson

    Förmodligen har det blivit en missuppfattning. Enligt skolchefen på info-träffen i Vännäsby flyttas åk 8 och 9 intakta (ingen brytning av klasser) medan åk 7 kommer att få nya sammansättningar.

  3. Jan Nilsson

    Svar till leif (2010-02-23 16:17)
    Det kan kanske diskuteras hur smart det var. Man måste komma ihåg att det då var 450 elever. Man rymdes inte på Hammarskolan och F-9-skolor var tidens melodi. Nu blir man 270 elever och kring 300 som mest inom sju år.
    När vi nu vet vad man inte visste då kan man spekulera i om det inte varit bättre att bygga ut Hammar en del för de antal man hade då. Nu återgår man till den gamla ordningen med högstadiet i Vännäs.
    Att ta ansvar för det gemensamma är inte alltid lätt. Saker förändras och det gäller att ta ansvar för helheten.
    Du kanske skulle bli politiker Leif? Det finns en del uppgifter. *s*

  4. Jan Nilsson

    Svar till Katarina Hampusson (2010-02-23 20:01)
    Sant Katarina, en missuppfattning. Kanske en feltolkning av beskedet om att klasserna skulle förbli oförändrade.
    Jag har hört Tomas föredrag tre gånger nu och tror mig förstå att man inte bestämt om hur man ska göra med kommande sjuor. Finns tydligen ett friutrymme, antingen blanda eller låta klasserna bestå.

  5. Katarina Hampusson

    Hej Jan,
    jag vill gärna kommentera ditt svar till ”Leif”. Det finns tabeller över elevutvecklingen baserad på antal födda barn/år och det har funnits sådana tabeller att tillgå ett längre tag. Där har prognoser gått att följa för strategiska planeringar. Jag är dock osäker på om detta fanns när Hammarskolan renoverades eller V-by byggdes, men eftersom det skett i modern tid så är jag förvånad om det inte funnnits med i bilden. Det är inte lätt med framtidsstrategier men jag kan ändå hysa förståelse för om Leif (och andra) inte är imponerade av det strategiska arbetet i frågan.

  6. Jan Nilsson

    Svar till Katarina Hampusson (2010-02-24 08:10)
    Förstår hur du menar. Det är nog få som tycker att allt som skett kring högstadiet i Vännäs kommun det senaste dryga decenniet är direkt optimalt. Ingen i min närhet i alla fall. Nu handlar det om att på bästa sätt ta ansvar i den nuvarande situationen och framåt. Det är inte utan konsekvenser man flyttar högstadiet till Vännäs, det vore inte utan att låta bli heller.

  7. Katarina Hampusson

    Jag har inte för avsikt att föra debatt men lite strategitankar är alltid intressant. Framförallt tycker jag att det finns en bristande helhetssyn, t.ex. de senaste 4-5 åren inom området barn—och utbildning; en separat 15-timmarsavdelning skapades för att lösa problemet med barnomsorgskön. Effekterna syns väldigt tydligt i 2007 antal födda barn, då beslutet effektuerades. Tillkommer då att Drutten sedan ett bra tag var utdömd för barnomsorgsverksamhet. Då beslutades att göra om 15-timmars på V-by skola till permanent avdelning och att bygga Spiran.
    /Slut tecken, fortsättning i nästa kommentar

  8. Katarina Hampusson

    Med facit i hand och en helheltsbild över verksamheten hade det väl varit lämpligare att ytterligare utveckla barnomsorgsverksamheten vid Vännäsby skola och inte bygga Spiran för 12 miljoner.
    Nu händer något igen…
    Högstadierna slås ihop för att nå samordningseffektivitet, lite omak för några elever men bekvämare för pedagogerna samt en frisering av BoUs budget. Då kommer förvaltningschefen med ett bud om att barnomsorgsplatser behövs i Vännäs och byggnationer kan komma att bli nödvändiga.
    /Slut tecken forts i nästa kommentar/

  9. Katarina Hampusson

    Inte osökt ställer man sig givetvis frågan; varför ska Vännäsby 7-9 fylla tomma lokalytor i Vännäs när lokalytorna behövs för verksamhet i tätorten? Beklämmande svagt att inte ha sökt goda strategiska lösningar för detta när parametrarna varit kända ett längre tag. Det är vad jag skulle ha kallat att noggrant söka ta ansvar för kommunens valuta- och humankapital.
    Det återstår att se om bisatserna i beslutet runt skolverksamheten föreverkligas med nya förskoleavd i Tväråbäck och i Vännäsby eller om det nya budskapet om nybyggnationer i Vännäs prioriteras?

  10. Jan Nilsson

    Svar till Katarina Hampusson (2010-02-24 11:16)
    Här har du fått med en hel del. Med ”facit i hand”, som du säger, finns saker man kunde gjort annorlunda. Nu kan tiden inte backas och vi måste sikta framåt.Jag tror högstadiebeslutet var det klokaste i nuläget, trots att ingen förändring är smärtfri. Jag tror inte majoriteten kan backa från förskolebesluten om Tväråbäck och Vännäsby. Återstår att se hur behoven ska lösas efter branden, de som uppstår när dagbarnvårdare går i pension och pga att det blir allmän förskola från 3 år. Vi måste både lösa behoven och vara restriktiva med byggande. Det gäller att noga värdera alla alternativ.

  11. Katarina Hampusson

    Hej Jan, naturligtvis kan man aldrig förutse alla händelser (vad tråkigt livet skulle bli då) men jag vill mena att Vännäs ledning har haft avgörande parametrar för att komma närmare svaret som anges i facit. Det är därför beklämmande att ytterligare beslut fattas utan att man skattat konsekvenserna. Vad det innebär lär vi bli varse så småningom då facit uppdagas.

  12. Jan Nilsson

    Svar till Katarina Hampusson (2010-02-27 09:21)
    Det var en utredning som aldrig blev gjord, men det var till slut bara en (?) fullmäktigeledamot som menade att den skulle gå att vänta på. Nu hoppas vi på arbetsro för tätorternas och byarnas skolor. Efter flyttmödor och övervunna inkörninsproblem.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.