Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Hädelse och hämnd

Inskränkningar i yttrande- och tryckfrihet är alltid farliga. Politiska strömningar och majoriteter kan dra iväg långt åt många håll och dessa rättigheter får inte relativiseras och kopplas till politisk makt eller korrekthet.

Begränsningar i yttrande- och tryckfrihet kan få oanade följder bakom hörnet. Hur angelägna begränsningarna i nuläget än kan tyckas vara. Man får använda annan lagstiftning för att stoppa saker som måste hindras, t.ex. barnporr. Vi kan tänka på bokbål och censur av nazistiska, kommunistiska och vissa islamistiska stater.

Samtidigt anser jag att hädelser mot människors tro känns så onödiga. De kristna har fått stå ut med oräkneliga hädelser i bild, film och musik. Några har varit fruktansvärt långtgående, miltals bortanför Vilks Mohammedteckning. Det finns saker jag verkligen skulle vilja kunna radera ur mitt bildminne.

Hämndplaner av den typ som nu avslöjas och rullas upp kan aldrig någonsin försvaras på något sätt och måste bekämpas. Individer som ofta menar sig kunna häda andras tro hur mycket som helst tar sig rätten att bestraffa andra som gör det till livet.

I den här situationen ska man komma ihåg att den stora majoriteten av muslimer fördömer dessa mordkomplotter, även om man avskyr bilderna. Det var någon som skrev att al-Qaida förhåller sig till islam som Ku-Klux-Klan gör till kristendomen. Jag kan inte bedöma om det är så. KKK har knappast lika många anhängare i Sverige som al-Qaida, men det kan förmodligen vara åt det hållet.

En obehaglig bieffekt av dessa galenskaper är att övervakningen av oss alla skruvas upp och får ökad legitimitet.

Etiketter: , , , , , , ,

4 kommentarer

 1. Utlandssvensk

  ”I den här situationen ska man komma ihåg att den stora majoriteten av muslimer fördömer dessa mordkomplotter”

  Har du någon trovärdig källa aom styrker detta, Jan?

  The Economist gjorde ett stort reportage från Saudi Arabien för några år sedan. Det är väldigt svårt att verka där som journalist men de använde under cover metoder. Bland annat försökte de ta reda på vem som skulle vinna ett demokratiskt val. Svaret var: Osama bin Ladin.

  Det är självklart och uppenbart att de personer som stöder bin Ladin även stöder mord på Vilks. Och i flera muslimska stater är de i majoritet.

 2. Utlandssvensk

  Från Gallup 2008:

  ”Almost two-thirds (64%) of Egyptian men and women say Sharia must be the only source of legislation

  Från The Telegraph 2006

  Four out of 10 British Muslims want sharia law introduced into parts of the country,

  Du kan ju själv googla fram vad sharia har att säga om folk som grovt smädar profeten.

  Sen undrar jag vad moderaterna, som leder Sveriges sittande regering, gör åt judarnas utsatta läge i Malmö. Blundar och somnar om, tydligen……

 3. Jan Nilsson

  Svar till Utlandssvensk (2010-03-11 11:27)
  Jag och en kollega utvärderade en muslimsk friskola i Stockholm 2001, inom ramen för friskolornas riksförbund. Ledarna för projektet tyckte nog det var roligt att sätta en ”kristen” friskola att utvärdera en ”muslimsk”. Skolan hade god kvalitet och var ”öppen”, alla ledare var t.ex. inte muslimer. Det var innan 11/9 och efter det kontaktade jag skolan för att kolla reaktionerna. Sättet på vilket man hanterade en liten minoritet som uppskattade massmordet övertygade. Jag tror det stämmer att de allra, allra flesta muslimerna i Sverige fördömer komplotter som den mot Wilks.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.