Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Makten i vänsterpakten

Det finns en del tänkvärda saker och träffsäkra tankar i den här lilla artikeln av Sanna Rayman i tisdagens SvD.

Det finns helt klart vissa saker som gör att Ohly får en oproportionerlig makt i "sin" trepartipakt.

Annars såg jag idag att det knappt behvös några vänsterpartister. Inte när sådana som kallar sig socialdemokrater i dagens läge på fullt allvar dammar av drömmen om sex timmars arbetsdag. Underförstått ska man ha samma betalning.

Med Ohly och sådana illusionister till socialdemokrater på vagnen måste det finnas en massa räknekunniga, sansade och erfarna "mittensossar" som har allvarliga problem att avgöra var rösten ska hamna i höst.

 

Etiketter: , , , , ,

12 kommentarer

 1. Pär Andersson

  Och parallellen till Ohly, den av väljarkåren marginaliserade högerpopulisten Maud Olofsson med sitt förslag till hundrastarbidrag, vad säger herr Nilsson om det? Om vi byter ut ”Ohly”, ”socialdemokrater” och ”mittensossar” till deras motsvarigheter på allianssidan blir din formulering återvinningsbar för den röd-gröna alliansen.

 2. Jan Nilsson

  Svar till Pär Andersson (2010-03-10 05:23)
  Tror inte det. Läs gärna den korta artikeln jag länkade till. Jag tror det ligger mycket i Sanna R:s påpekade skillnader mellen blocken.
  Sen försökte jag faktiskt ”spegelvända” min text, enligt ditt förslag, men det fungerar dåligt. Maud har inte samma dikterande styre som Ohly eftersom hon knappast vill hota med att hoppa av samarbetet.
  Om vi fortsätter att försöka vända texten: Att många moderater skulle välja att rösta på Sahlin och Ohlyansen för att deras förslag känns mer realistiska och ekonomiskt ansvarstagande, det känns inte så troligt….

 3. Pär Andersson

  De viktiga orden i följande mening är räknekunniga och sossemoderater. Alltså:
  Med Maud Olofsson, Fredrik Federley och sådana illusionister till centerpartister på vagnen måste det finnas en massa räknekunniga, sansade och erfarna ”sossemoderater” som har allvarliga problem att avgöra var rösten ska hamna i höst. Jag tror nog mer på förnuftet hos väljarna än vad du ger uttryck för.

 4. Jan Nilsson

  Svar till Pär Andersson (2010-03-10 08:33)
  Aha, du kastade om lite. Nåja, jag har inte patent på orden så det står dig fritt. *s* Vi får väl se var det tar vägen. Hör du till dem som fröjdas över Ohlys nyvunna makt?

 5. Pär Andersson

  Jag kanske inte fröjdas precis, inslaget av oövertänkt populism kan jag inte riktigt med. Men i kombination med sossarnas dokumenterade ekonomiska klarsyn och MPs ”borgerlig light-hållning” framstår ändå den röd-gröna alliansen som ett klart mer spännande alternativ än högerpartiernas tröttsamma ego-dito.

 6. Jan Nilsson

  Svar till Pär Andersson (2010-03-10 09:24)
  För relativ Ohlyklarsyn steg du ett pinnhål i aktning, Pelle. Den är inte allas. ”Sossarnas dokumenterade klarsyn” är jämförbar med vissa bilmärkens image. En del lever på en glans som inte längre motsvaras av verkligheten. Jag tror Sahlin menar väl, men tror inte att hon bottnar i ekonomiska realiteter. Det är därför stöttepelarna går, tror jag.
  Alliansen och Moderaterna kan på flera områden jämföras med bilmärken som gått andra vägen. Som ständig opposition fanns kanske en frestelse till enkla lösningar ibland. Idag är ansvarstagandet bredare och djupare än du inser och vill tro.

 7. Pär Andersson

  Det numera odlade mediamyten att det är Mona Sahlin resp. Ohly som själva utgör sina partier går jag inte på. Alliansen fick en ekonomisk smakstart på sitt regeringsinnehav tack vare andra kvaliteter än den socialdemokratiska partiledarens göranden och låtanden. Jag litar till fullo på att den ekonomiska kompetensen är intakt inom partiet och att de röd-gröna därför reder ut eventuella ekonomiska trassligheter kommande mandatperiod. I den mån det ekonomiska ansvarstagandet är bredare och djupare idag får det nog tillskrivas de svårigheter som de panikartade ”reformerna” förorsakat.

 8. Jan Nilsson

  Svar till Pär Andersson (2010-03-10 12:43)
  Här är vi inte riktigt överens, för att uttrycka det lite försiktigt. Naturligtvis är ett parti betydligt mer än sin galjonsfigur, men partiledarskapet är inte bara en prydnadspost.
  Jag är rädd att det skulle gå snabbt bakåt med en rödgrön regering, högre räntor, arbetslöshet och kapitalflykt vore att vänta. Både med tanke på utgivna löften och ofärdig politik som ska utformas i ett samarbete där ”oövertänkt populism” har utslagsrösten.

 9. Pär Andersson

  Nu tog du väl i när du misstolkar mina ord som att partiledaren enbart skulle vara ett kuttersmycke. Däremot har du nog rätt när det gäller maktförhållandena inom allianspartierna. Där har traditionellt partiledarna avsevärt mer att säga till om än i det folkrörelseburna SAP. Att skrämmas med högre räntor, arbetslöshet och kapitalflykt är inte trovärdigt. Dessutom tror jag inte något av de ingående partierna i en eventuell koalition kommer att riskera sin nyvunna maktposition med ultimativa krav.

 10. Jan Nilsson

  Svar till Pär Andersson (2010-03-10 13:48)
  Mja, GP bekymrade sig väl inte så mycket om partikongressen, eller?
  Jag tror inte jag skräms. En hel del av vårt ekonomiska läge beror på hur omvärlden beräknar skillnaden mellan Borg/Reinfeldt/Björklund/Hägglund/Olofsson/ och Östros/Sahlin/Ohly/Wettersson. Det utfallet kan handla om väldigt många räntepunkter. Det blir nog till stor del hejjdå till arbetslinjen och det blir inte gratis. Jag tror också det skulle bli färre jobb. Särskilt i serviceyrken och för ungdomar, men om pengarna flyttar ut igen blir det inte bara där. Vad gäller ultimata krav tror jag du underskattar herr Ohly.

 11. Jan Nilsson

  Svar till Jonas E (2010-03-10 13:25)
  Upptäckte den här kommentaren sent. Det här går att svara på, men jag tror jag gör det i ett inlägg. Kommentarstecknen blir för få. Det blir tidigast sen ikväll. Ska vara på ett möte om 20 minuter.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.