Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Möte på Station

I eftermiddags fick Allianspolitiker från Umeåregionen höra mer om nya skollagen.

Några av Alliansens ledamöter i Utbildningsutskottet (bl.a. Gunilla Tjernberg KD och Margareta Pålsson M) informerade och gav tillfällen till frågor. Det var en välkommen genväg till mer kunskap om lagen. Själva texten på drygt 1 000 sidor lär inte läsas av alla.

Många intressanta saker togs upp, t.ex. den förbättrade lärarutbildningen. Det hörde inte till huvudpunkterna, men för egen del tycker jag att de förenklingar man öppnat för känns välkomna. Även om det behövs mer.

För ett par veckor sedan talade jag med en lärare i en kommunal skola som var hyfsat uppgiven. Hon menade att lektionerna inte förbereddes och sköttes som de skulle p.g.a. mängden sekundärt kringarbete. Knoget med att dokumentera elevens lärande tar så mycket tid att man inte hinner lära eleven så mycket.

Många lärare uttrycker liknande tankar. Under några besök i äldreomsorg och sjukvård på sistone har liknande tankar kommit upp. Många upplever att tiden för  kärnverksamheten, och samtalen,  begränsas kraftigt av ständigt jäsande administration.

Stunderna av människomöten, av lärande och vård, syns och räknas inte lika mycket som det som blir kvar i form av papper och digitala dokument.

Hur vänder man skutan? Nya skollagen är på sina ställen en liten början.

Etiketter: , , , , , , , ,

4 kommentarer

  1. Lisbet Olofsson

    Tänk om vi alla bara fick göra det vi var bra på – själva jobbet och inte alla omkringgrejer. Lärare, Läkare etc de som numer måste dokumentera sina patienter, kunder , fall själva.

  2. Jan Nilsson

    Svar till Karl-Gustav Sjöström (2010-03-23 08:11)
    Jopp, har läst lite av vad Bo Svensson och andra i lagrådet sagt om vissa formuleringar och annat. Att det verkar ha gått lite fort, eller varit för lite tid. Ordförandeskapet och den ekonomiska tsunamin tycks ha varit svåra att kombinera med höga leveransambitioner. Alliansen har iaf fått fram viktiga förbättringar.
    Lagrådet säger också att det påverkat att fyra partier ska jobba ihop sig. De har ändå varit hyfsat samspelta. Hur det blir om de tre som har svårare att prata med varandra ska ”baka lagar” skulle vara intressant att veta. Eller också inte.

  3. Jan Nilsson

    Svar till Lisbet Olofsson (2010-03-23 08:34)
    Vi har mer koll nu och kan visa andra vad vi gjort. (Om vi nu inte ”skarvar” och plussar lite i dokumenteringen) Men vi hinner inte göra lika mycket.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.