Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Mångfald

Helt oförhappandes hamnade vi på 9-årsfest idag, efter kyrkan.

Jag passade då på att kolla upp hur det stod till med "min" elproduktion idag. Det stod inte till alls, det stod så gott som still. Sakta, sakta rörde sig vingarna på två av verken. Det är sällsynt med så här vindstilla dagar vid Bottenviken, men de finns och då sker ingen produktion. De här verken ger annars mer än man trodde vid projekteringen.

Det är som på så många andra områden. För att nyttja alla krafter och få en fungerande, effektiv helhet så behövs mångfalden.

Vi behöver vindkraft, biomassa, kärnkraft, biogas och våra vattenkraftverk, bland annat. Tyvärr behöver vi fortfarande fossil reservkraft att ta till när det är svinkallt och annat havererar. Vi behöver möjligheten att importera och att exportera. (Sen behöver vi kanske mer morötter at t spara när det är som mest ont om el.) 

Snart ska det rulla laddhybridbilar på våra vägar. Vi verkar fortfarande höja inomhustemperaturen eftersom och en grad motsvarar 5 %. Vår hemutrustning kräver mer. Vi måste tänka igenom våra vanor, men mer "mångfaldig" energi måste fram och en betydande del måste kunna leverera alla stunder.

De som tror att det är en bra idé att snabbavveckla kärnkraften räcker upp en hand.

 

Etiketter: , , , ,

5 kommentarer

  1. Elmar Friesli

    Vi kan bidra till ren energi åt alla med vindkraft, vattenkraft, solenergi, geometrisk energi, våg- och tidvattenkraft, samt att kärnkraften blir bättre, säkrare och renare och behåller sin position med nya ofarliga reaktorer. Samtidigt kommer man att dela på den förnybara energin och binda ihop Europa, Afrika och Mellanöstern med likströmkablar som ger en förlust på bara 5-10 procent och det gör att vi kan köpa elektricitet när vi behöver den och sälja den när vi har för mycket.

  2. JonasE

    Det där med laddhybridbilar är jag tveksam till.
    Norrländsk vinter och batteridrift har lite svårt att samsas.
    Sen så håller jag med dig om att vi inte kan förlita oss på bara en energikälla.
    Borgs intevjuv i lördags Ekot, där bland annat kärnkraften togs upp var förvirrande, det var mycket ”jag tror” och lite jag vet.
    Sifforna som han redovosade om hur alla skulle fått det bättre under Alliansens regeringstid, var ju inte mycket bättre med så ;).

  3. Elmar Friesli

    Jag hoppas verkligen Jan och det verkar så att man menar allvar, för det ”gröna nätverket” kommer att kräva stora transformatorer och de modernaste kablarna för likström, kallade HVDC, High-Voltage Direct Current, som just nu testas i ett 200 mil lång nätverk i Kina.

  4. Elmar Friesli

    Beträffande laddhybridbilar, så kommer den här utvecklingen att gå fort, för amerikanska- och japanska fysiker har gjort ett genombrott och utvecklat ett så kallade spinbatteri, där magnetfältets uppladning sker på ett ögonblick, i stället för den gamla metoden, där batteriet laddas med hjälp av kemiska reaktioner och tar lång tid.
    University of Miami i USA skriver: ”Vi har upptäckt vad ingen tidigare har gjort – att omvandla magnetisk energi till elektrisk energi. På sikt är möjligheterna ändlösa.”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.