Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Christina Husmark Pehrsson ”målar bilden”…

Från mobilen

Christina Husmark Pehrsson "målar bilden" för allianspolitiker i Umeå just nu. Att ta bort tidsgränsen i sjukförsäkringen skulle kunna bli förödande för många som skulle ramla tillbaka i "den stora fördröjningen" igen. Frågan är om slentrianpensioneringarna, ofta mot människors vilja, skulle börja tillämpas igen med en rödgrön regering. Rehabilitering och aktiva åtgärder är riktmärket idag. Den som är allvarligt sjuk ska ha hjälp utifrån sin situation och är naturligtvis berättigad till fortsatt sjukskrivning, utan tidsgräns. De andra ska hjälpas till att komma in i nya uppgifter, så mycket man kan. Alla länder i Europa har f.ö. tidsgräns. Alliansens Sverige har den näst längsta tidsgränsen. Frankrike har längre. I snitt 30% går tillbaka in i sjukförsäkringen efter att ha nått tidsgränsen och blivit omförsäkrad. Bilden är inte den  vi vanligtvis får. Ett av de värre exemplen på desinformation var Aftonbladets mittuppslag för ett par månader sedan. Flera hjärtskärande exempel på t.ex. sondmatade och ALS-drabbade människor som inte fick fortsätta som sjukskrivna. I verkligheten interna fingerade "övningsexempel" från Försäkringskassan, flera  år gamla. Finns fler skamexempel. Något som skulle behövas är fler "sociala företag" för dem som står längst från arbetsmarknaden.

Etiketter: , , , ,

20 kommentarer

 1. leif

  Ah, förstår inte hur ni moderater kan vara stolta över henne. Tvinga sjuka människor ut i arbete som ni gjort. Att du inte skäms. Har du infört samma på skolan din? Du är inte sjuk du kan gå i skolan!!!

 2. Jan Nilsson

  Svar till leif (2010-04-27 20:09)
  Tror att du till största delen är offer för felaktig information, Leif. Inga sjuka ska tvingas till arbete, men människor som kan arbeta till en del ska hjälpas tillbaka till ett aktivt liv. Ingen ska tvingas till förtidspensionering som vill och kan slippa det. Rehabilitering ska bli en verklighet, inte stanna vid ord. Det finns många goda exempel och vi hoppas att det kan bli plats i media för dem också framöver. Det är inte fråga om att förstöra för människor, utan om att hjälpa.

 3. Arbetare

  ”Det finns många goda exempel”
  Tro alltså på det du inte ser!
  Vid besök av M fr Sthlm redovisas en obehaglig- jag ser ljuset-hallelujarapport.
  Sorry de goda exemplen(visa gärna ett par) överskuggas totalt av tusentals katastrofer!
  Redan glömt Myh,s sanning?

 4. Jan Nilsson

  Svar till Arbetare (2010-04-27 22:36)
  Har svårt att förstå vissa exempel då jag känner sådana som har mycket lindrigare sjukdomssituation och blivit återförda till sjukförsäkringen. Tror det kommer att hända i många exempelfall. I vissa kommuner har omkring 50 % återgått till FK, i andra kring 20 %. Allvarligt sjuka har ingen gräns alls.
  Tidsgränsen har hjälpt många genom att sätta press på rehabiliteringen. Den finns som sagt i hela Europa. Kortare än den svenska i nästan alla fall.
  FK har också mer pengar än någonsin till sitt förfogande. Till lönebidrag och annat. Det är inte meningen att förstöra för folk, utan att hjälpa.

 5. Arbetare

  ”Tror det kommer att hända”
  Tro är att inte veta- det är väldigt mycket av att tro.
  Tidsgräns i Europa- kan du redovisa hur den ser ut i olika länder i EU. Gärna med källor- tidsgräns för återkoppling är inte =utförsäkring. Redovisa fakta, utan jag tror, tack.

 6. JonasE

  Axén har sagt att alla som inte klarar av AF:s program, SKA få komma tillbaks till FK igen.
  FK säger att man KAN ansöka om att få komma tillbaks till
  FK igen.
  Stor skillad mellan desa två uttalanden.

  För att inte glömma CHP:s löften om att ingen ska behöva söka försörjningsstöd med denna reform, sanningen har visat sig en annan.
  Eller alla andra uttalanden om sjukförsäkringen från CHP som ej stämmer med verkligheten.
  Littroin lovade att majoriteten ska få höjd ersättning i AF:s program, sanningen har visat sig annan.

  Löften och verklighet är två vitt skilda saker i Alliansens värld.

 7. Jan Nilsson

  Svar till Arbetare (2010-04-27 23:23)
  När det gäller enskilda fall kan man inte säga något säkert alls. Man har inte fakta från den enskildes situation och dokument. Skulle du godkänna sjukförsäkringsutskottets siffror? Kan ta ett tag innan du får dem. Åker bort i morgon och har rätt mycket att få klart innan dess. Men ska ta fram dem, om de duger.

 8. Jan Nilsson

  Svar till JonasE (2010-04-27 23:59)
  Tror att du Jonas vet att Alliansregeringen generellt har slagit rekord i ”vallöfteshållande”. Tror också att du vet att det hittills är en liten del av ökningen i försörjningsstöd som har med sjukförsäkringen att göra.

 9. JonasE

  ”en liten del av ökningen i försörjningsstöd som har med sjukförsäkringen att göra”, vad har du för belägg för detta?.
  Däremot så finns det gott om uttalanden i media, från olika försörjningsstödsenheter att ökningen till stor del beror på ändringen av sjukförsäkringens och a-kassans regler.

  Det där med att hålla vallöften: de viktigare vallöfterna som man ville bedömmas efter i denna valrörelse (enligt Reinfeldt själv) har Alliansen misslyckats med: jobben, utanförskapet, sysselsättningen.
  Även om man vill ”räkna på nytt sätt” för att få det att nu låta bra, när sanningen blivit obekväm.

 10. leif

  Innan du kommer med dina ”felaktig information” som ni moderater alltid kommer med. Jag bor tillsammans med en som är sjukskriven, jag vet exakt vad hon går igenom, vad hon tvingas till. Är du inte medveten om vad detta är så VAKNA JAN NILSSON. Du verkar ju inte ha en aning vad som pågår pga eran politik. Propaganda fungerar inte på dom som eran politik ha drabbat. Så återigen, hur kan ni vara stolta över henne, hon som med full kraft gjort livet sämre för många sjukskrivna. Hur kan ni eller framför allt du.

 11. leif

  Förresten så finns det ju en blogg här på vk.se där en sjukskriven skriver om det hon drabbas av pga eran politik. När ska ni moderater se dom svaga i samhället? Det är ju uppenbart att dom inte finns i ert synfält just nu i varje fall.

  Jag är förresten övertygad att det fanns goda exempel med nazisterna politik på 30-40 talet. Betyder det att deras politik i Tyskland var bra? Du verkar resonera så med dina ” Det finns goda exempel” som du skriver överallt.

  Skäms Jan, Skäms. Trodde att människor som bott i Vännäsby var hederliga människor, du är den som bevisar motsatsen.

 12. Jan Nilsson

  Svar till JonasE (2010-04-28 02:35)
  För ungefär en månad sedan var antalet som gick på försörjningsstöd kring 80 000. Av dem beräknade socialdepartementet att 6-7000 var relaterade till förändringarna i sjukförsäkringen. Det är många och man skulle önska var och en att vara i en annan situation. 1997, utan världsvid finanskris och med GP vid rodret, hade 130 000 försörjningsstöd på heltid.

 13. Jan Nilsson

  Svar till leif (2010-04-28 03:55)
  Jag beklagar hennes, och er, situation, jag har provat en del av det du också provar. Har erfarenheter av hur systemet fungerade tidigare. Jag har sett hur ”sjukskrivningsskador” kan uppstå och hur många gick in i en sjukpensionering för att inte komma tillbaka. Sett dem som var en hårsmån från att göra det. Det system vi hade var inte humant. Igår hörde jag en anställd vid försäkringskassan säga att de allra flesta i verksamheten nu ser att rehabiliteringskedjan är bra. Tyvärr blir alltid några klämda i dessa svåra lägen i livet. C H P vill inte förstöra, hon vill förbättra.

 14. Jan Nilsson

  Svar till leif (2010-04-28 03:59)
  Moderater ser de svaga, kan vara svaga och blir svaga. Jag tänkte på saken under komferensen i Göteborg nyligen. De som vill måla en ”omänsklighetsbild” av moderaterna gör detofta så att vi inte är sjuka eller har funktionshinder. I Göteborg var 2500 M:are samlade. Ovanligt många var rullstolsburna och hade synbara handikapp av mer och mindre långtgående slag. Vi är som andra.

  Jag vill inte uttala mig om enskilda fall. Jag är inte expert och har inte alla fakta i exemplet. Men jag har sagt att jag gärna träffar Myh och hennes mamma, hon ville ju att någon moderat skulle komma och hälsa på.

 15. JonasE

  Hmm det var ju inte det som var frågan, frågan var hur stor den av ökningen av Försörjningsstöden som förändringarna i sjukförsäkringen stod för?.
  Att 6-7000 måste söka försörjningsstöd på grund av Alliansens nya sjukförsäkring kan ju inte se som annat än ett stort misslyckande.
  För var det inte Alliansens som skulle få slut på bidragsberoendet?, och att tvinga folk från försäkring till försörjningsstöd kan man knappst kalla något annat än en ökning av bidragsberoendet.
  Sen att Alliansens företrädare sitter oh försvarar en misslyckad politik, gör ju inte ett regeringsskifte mindre troligt.

 16. KC

  VK Jag själv stod utanför Moderaternas konferens i Gbg med en skylt ”utförsäkrad”. Av de ca 40 Moderaterna som stannade till och pratade med mig var det bara en som sa oj vad du måste har hamnat mellan stolarna. En präst i Borlänge tyckte att jag bör skriva direkt till Cristina vilket jag gjorde redan i januari med inte har jag fått något svar? 90% av moderaterna jag pratade med menar att det är försäkringskassans fel att jag har blivit utförsäkrad. Har ni alla gått samma kurs?
  Som arbetsskadad upplever jag att många moderater saknar empati-så här kan det inte vara någon annan har gjort fel-.

 17. Jan Nilsson

  Svar till JonasE (2010-04-28 12:56)
  Tycker du inte att siffrorna är intressanta, med tanke på hur det annars skanderas runt omkring? Förbättringar behövs alltid, men Alliansens politik är inte misslyckad. Jag har mina gissningar på antalet arbetslösa om finanskrisen skulle ha drabbat ett Sverige som hade fortsatt att slentrianregeras av den tidigare regeringen.

 18. Jan Nilsson

  Svar till KC (2010-04-28 15:35)
  CHP kan inte gå in i specifika ärenden, gör en minister det använder man vissa speciella ord om saken. Själv har jag stött på en del konstigheter där man funderar över bedömningen, både innan och efter reformen. Senast gällde det en som fått besvärliga nervskador efter en olycka.
  I ett fall har det märkligt nog hjälpt att byta handläggare. En annan upplevde att hon fick hjälp efter perioden hos AF. Det blev fortsatt sjukskrivning. Vill du får du gärna maila mig. Jag har ingen makt, men vill gärna veta hur det ser ut när det inte gör fungerar.

 19. Arbetare

  Bra herr Nilsson, det är just därför jag skriver i ärendet.
  Många ggr ”tror” politiker, därför att det har ju ministern sagt. Ta reda på hur det förhåller sig, det ers CHP säger stämmer inte. Du må förstå också att hon försvarar sin position, och därför inte alltid lyfter fram sanningen.

 20. JonasE

  Siffrorna är visst interssanta, men det var inte det som var frågan.

  Gissningar ja, men jag är tveksam att en (S) ledd regering skulle låta 25.000 jobb innom vård och omsorg försvinna som Alliansens gjort genom att inte satsa tillräckligt.

  Reinfeldt sa: ”Jobb kommer att vara den helt avgörande frågan. Vinner vi i höst kommer vi i valet 2010 att mätas utifrån om vi fått fram fler jobb.”
  Även om Reinfeldt numera försöker få det till att: ”vi gick till val på att sänka skatterna” så var det så han sade, och på den grunden så borde han helt kasta in handduken i detta val.

  Byt regering!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.