Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Glöd och omdöme

Jag skulle önska ett rent och rakt debatterande i valrörelsen.  Med träffsäkerhet, sting, tyngd, glimt och humor, men med så lite smuts som möjligt.

Att släppa loss sådant gör politiken glåmig och grå, tar bort dess charm och glädje och gör oss alla till förlorare i längden. Skulle det bli vanligt tror jag det skulle bli glesare i politikerleden framöver.

Etiketter: , , , , ,

23 kommentarer

 1. Pär Andersson

  Nu går skam på torra land. Du är ju en av pionjärerna när det gäller att introducera förlöjligande tillmälen till dina politiska motståndare. Vad är det enligt din definition charmiga uttrycket ”Ohlyansen” annat än ett illvilligt och elakt epitet på den samlade oppositionen. Ribban lades således redan tidigt farligt nära marken av dig och dina meningsfränder. Som tur är har inte motståndarsidan (ännu) plockat upp den kastade handsken. Så när du befarar en försämrad debattstil ska du kanske börja med att tvätta din egen byk.

 2. Jan Nilsson

  Svar till Lisbet Olofsson (2010-04-28 07:19)
  Kan förstå att många tänker och reagerar som du. Försök att bry dig ändå, skaffa ett smutsfilter och sänd ett mail till dem som du tycker går över gränsen.

 3. Jan Nilsson

  Svar till Karl-Gustav Sjöström (2010-04-28 07:24)
  Nu var det långt mer än en godisstöld, vilket ofta glöms. Jag hade velat ha det du nämner osagt.
  Det oansvariga i den rödgröna överbudspolitiken hade inte behövt kläs i de orden.

 4. Jan Nilsson

  Svar till Pär Andersson (2010-04-28 07:34)
  Menar du vad du säger, att jag hånar, förlöjligar och är illvillig i debatten?

  Menar ni andra läsare det?

 5. Alejandro Caviedes

  Det är lätt att som moderat uttrycka en önskan om ett bättre tonfall när alla personpåhopp som kommer från högern skrivs av anonyma avsändare. Jag vet inte om det kommer från partimedlemmar eller sympatisörer eller möjligtvis både och, men de flesta påhoppen på vk-bloggen kommer från ett specifikt block. Vilket block det är vet du mkt väl.

 6. Jan Nilsson

  Svar till Alejandro Caviedes (2010-04-28 15:31)
  Jag har inte upplevt det så. Anonyma från vänster anför att Alliansen driver politik av ren ondska, vill trampa på de svaga och mera därtill. Härom dagen insinuerade en att jag hyste nazistiska idéer. En ideologi jag avskytt sen barnsben. På riksplanet drevs länge en ful ”psykningskampanj” mot Littorin som kröntes av Astudillo i riksdagens talarstol.
  Jag förvarar inte smutsigheter från något håll och har ofta rekommenderat ett lägre tonfall. Är du säker på vad som föranledde den här bloggtexten förresten?
  I Vännäs är det god atmosfär mellan politikerna. Det är den luft jag vill andas.

 7. Pär Andersson

  Det är en avsevärd skillnad mellan att anklaga en grupp motståndare för att vara onda och att göra personliga påhopp som enbart är till för att svärta ned och därmed skada en enskild person. Man hade väl hoppats att det som drabbade Olof Palme åren före 1986 skulle ha hämmat framtida personförföljelser från högerhåll, men icke så.

 8. Alejandro Caviedes

  Jag måste göra ett förtydligande eftersom några trott att det var Lennart jag menade när jag skrev om anonyma påhoppare på bloggen, men det var förstås inte han jag menade.

 9. Alejandro Caviedes

  Håller med Pär. Jag måste skilja mellan kritik och påhopp. Om Jan tar sig en titt på min blogg, Conny Forsströms, P-O Moströms eller andra aktiva vänsterbloggare kommer han att hitta en hel reppertoar av av personangrepp från anonyma bloggare som han aldrig skulle ha sett riktas mot en högerbloggare som han. Jag vet inte vad som föranledde honom att skriva det här inlägget, men jag tycker det är märkligt att det alltid är moderater som klagar mest, fast det förmodligen är högerns sympatisörer som mest sysslar med personpåhopp.

 10. Jan Nilsson

  Svar till Pär Andersson (2010-04-28 17:05)
  Jag tror att många på vänstersidan inte riktigt ser vad man säger om andra. Anklagar man gruppen ”borgare” för att ha ondska som drivkraft så anklagar man den enskilde. Kan man säga så utan att svärta ner eller skada menar du?När man får kommentarer som inte rör vid argumenten, utan bara kommer med tillmälen och bedömningar av ens person, svärtar man inte ner då?
  Visst ser jag sånt från högersidan också, men säger man att det inte tillämpas från vänster har man helt enkelt inte koll.
  De socialdemokrater jag samarbetar med skulle inte drömma om att anklaga oss borgare för att agera av ondska.

 11. Jan Nilsson

  Svar till Pär Andersson (2010-04-28 17:05)
  Måste säga lite om Palme också. Nog fanns Palmehat, men även även mildare former av avståndstagande, liksom en Palmekult. Min pappa satt i riksdagen i 21 år, fram till året Olof P sköts. Det är inte för att svärta hans minne, men det han gjorde mot t.ex. Fälldin var mycket obehagligt. Det finns det även socialdemokrater som erkänner. Hans sarkasmer och sänkningar visste ofta var de tog. Pappa var med vid ett tillfälle då Palme mötte en borgerlig riksdagsman som tidigare varit socialdemokrat. Han återgav inte vad som sades, han sa att det var bland det obehagligare han varit med om i ”huset”.

 12. Pär Andersson

  Du kommenterar Palmehatet på ett så levande sätt att man får en känsla av att den hatfyllda kulten fortfarande frodas i högerlägret. Nu var det inte Palmes personliga egenskaper jag ville ställa i fokus i kommentaren utan de kampanjer som via tidningar, TV och t.o.m. stickers på fordon utmålade honom som en representant för den rena ondskan. Och det var inte heller så att hela det politiska etablissemanget som beklagade hans bortgång. Därför vill jag poängtera vikten av att skilja på sak och person i politiken. I annat fall kan det få ödesdigra konsekvenser för den utsatte.

 13. Jan Nilsson

  Svar till Alejandro Caviedes (2010-04-28 17:48)
  Pär upprörs över att jag använt beteckningen Ohlyansen. Samtidigt tycker han tydligen att det är ok att man säger att jag och andra driver politik av ondska. Jag får inte ihop värderingarna.
  Jag tycker det finns rätt många påhopp i vissa av bloggarna du nämner. Vi ser främst andra sidans bidrag, men mitt inlägg kom till pga några ”alliansbidrag”.
  Vad gäller Mona S är det inte otroligt att det kaos som rått ibland handlat om en utmattning som fler av oss varit i, eller i närheten av. Då kan man börja ”slå av” område efter område. Då känns det inte bra om man ”tobleroniserar” debatten.

 14. Jan Nilsson

  Svar till Pär Andersson (2010-04-28 21:20)
  Du anklagar mig för Palmehat? *suck*
  Där har jag aldrig varit, men förvisso inte i ”kultgänget” heller.
  Jag minns precis var jag stod när budet om hans död kom. Vid en bro i Byske bredvid en vit SAAB 900i. Där fanns inte ett uns av glädje.
  Personligen är jag rätt övertygad om att hans mördare är död och begraven och aldrig hörde till någon höger.

 15. Alejandro Caviedes

  Ok, förstod inte att du menade tobleroniseringen av debatten. Det framgick inte i inlägget. Det är bra att du tar ställning mot det, men det var som sagt inget som framgick i inlägget.

 16. Monica Wahlström

  Svar på din fråga – jag tycker inte att du ”hånar, förlöjligar och är illvillig”.

  I debatt måste man få hänvisa till personer. Man måste få säga att vissa uttryck, vissa saker som en person säger är helt förkastligt. Att skilja på sak och person är inte alltid lätt! Men, jag tror att de flesta vet var gräns för smutskastning går, och den hoppas även jag innerligt att man kan låta bli att överskrida

 17. Jan Nilsson

  Svar till Monica Wahlström (2010-04-28 23:41)
  Tack Monica!
  Visst lär man förivra sig i debatten, visst lär det bli frestande att nyttja orden maximalt och sätta saker på sin spets. Det är ju inte meningen att politisk debatt ska låta som högläsning ur en monteringsanvisning av något slag heller. Det räcker inte med siffrorna, det måste hjärta till också. Men smutskastningen får vi hjälpas åt att hålla borta.

 18. Jan Nilsson

  Svar till Alejandro Caviedes (2010-04-28 23:23)
  Inte bara det, finns mycket som är värre, men det var det som triggade igång skrivandet den här gången.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.