Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Kristi himmelsfärds dag


Jag såg i VK att det kan vara ytterligt skralt med kunskapen om varför vi firar den här dagen. En av mina ungdomsvänner som då var skogsarbetare hade i alla fall koll, såg jag.

Som jag förstår Bibeln blev Jesus upptagen till himlem efter att ha fullgjort allt han skulle göra på jorden. Han hade levt ett ställföreträdande människoliv där han var gudomligt god "inifrån och ut" i livets alla situationer. Han hade som ställföreträdare tagit alla synders samlade straff på korset. Han hade blivit uppväckt från de döda som ett tecken på att detta var nog för hela mänskligheten, för alla. Människan är friköpt från synden och döden och domen.

Efter att han visat sig för sina vänner, de var nu syskon och "medarvingar", blev han 40 dagar efter Påskdagen upptagen till himlen. Det är det vi firar idag. Han har satt sig på himlens tron. "VD:n i himlen" är en människa som du och jag som samtidigt är Gud. Han ska komma tillbaka och han vill ha dit oss sedan tiden på jorden är slut. För hans skull passar vi där. (Då är det inte kört!)

Efter himmelsfärdsdagen kom pingsten då Guds Ande blev utsänd för att kalla på oss var och en, för att förklara det som står i Bibeln och skapa tro i hjärtan där den inte finns.

Gud tvingar ingen att tro det här, men jag tror det är sant och firar därför dagen.

Etiketter: , , , ,

5 kommentarer

 1. it

  Men snälla herr predikant.Vad har Jesus uppnått på jorden?Människan är inte friköpt från någonting.Det pågår mord,förföljelse och massvis av sattyg,och som dessvärre ökar för varje dag.Vet du vad jag tror är grundorsaken.Det är att dagens politik ökar klyftorna i samhället, i Sverige och på andra håll.Vi i Sverige är väl ändå någorlunda lyckligt lottade tack vare att socialdemokraterna har byggt ett solidariskt samhälle.Tänk på detta då du driver högerns politik.

 2. Jan Nilsson

  Svar till it (2010-05-13 18:04)
  Det är kanske som du säger. ”Grundorsaken” till ”mord, förföljelse” m.m. här i världen är Alliansens politik. Tänkte inte på det…

  Tror allvarligt talat inte vi ska debattera kristendomen. Det här var inte tänkt som ett debattinlägg heller.

 3. lt

  Ja,jag förstår att du raljerar.Jag menar att Sverige är någorlunda förskonat.Försök inte att snacka skit.Men om du inte tror att vi måste ta tag i skillnaderna i samhället och då främst i U-länder då är du den sanne högermannen.
  Detta var inte ett debattinlägg.Nej det kanske det inte var, men i varje oroshärd i världen så har religionen stort ansvar.

 4. Jan Nilsson

  Svar till lt (2010-05-14 18:45)
  Jag är högerman, även om jag inte ser det som min ”förstaidentitet”. Jag verkar dagligen i mitt arbete för att utveckling ska ske och skillnader överbryggas. Möter många som har ”uppförsbacke” och har en ambition att vara till nytta för dem. Försöker också något litet vara med och förbättra förhållanden i andra länder.
  Kristendomen siktar på räddning för evigheten, men ger också ”spinn-offeffekter här och nu. Tyvärr har också den utnyttjats till andra syften än de som Gud har.
  Du kanske inte kommer att förstå mig.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.