Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Tjuvsamhället

Ikväll upptäckte en en närstående tonåring plötsligt en främmande man i köket där familjen bor.

Mannen sluddrade, verkade lite borta och ville titta i en busstidtabell. Hon lät honom göra det och han gick ut. Om en stund visade det sig att det försvunnit en bil från grannens tomt. Det är andra spektakulära stölden i grannskapet på rätt kort tid. I en av våra lugna, fina byar. Vår bil stod också på gården, men den var låst.

Jag skulle helst ha det som en av mina verkligt gamla vänner berättar från sin barndoms Jönköping. Kring 80 år sedan alltså. När hans pappa skulle åka iväg med tåg så cyklade han ner till stationen, lämnade den olåsta cykeln och räknade med att den stod kvar när han kom tillbaka efter en vecka. Vilket den alltid gjorde.

Jag skulle vilja slippa låsa och slippa höra om en enda stulen sak. Men det blir nog inte här det.

 

 

Etiketter: , , ,

4 kommentarer

  1. Karl-Gustav Sjöström

    Så illa som du antyder att det är, stämmer dessbättre inte för alla. En enda sak har stulits från mig under mitt tämligen långa liv och frågan om det verkligen var en stöld. Jag glömde en jeep-dunk i busskuren vid vägen en dag och den försvann. Kanske någon upplevde det som hittegods. Jag frågade aldrig efter den hos polisen.

  2. Camilla

    Men fy så läskigt hitta en okänd karl i ens hus/lägenhet! Och jo, idag ska man nog låsa om sig. Om inte annat får man ju inte ut på försäkringen annars om man blir bestulen :/

  3. Jan Nilsson

    Svar till Karl-Gustav Sjöström (2010-06-19 08:26)
    Vi bor i länet där det är minst brott. Man ska väl akta sig för att göra människor ”överrädda”. Menade inte att våra bygder är så hemskt utsatta, men att stölder är ett exempel på att tillvaron är ”trasig”.
    Men för gårdar där det bara går månader mellan ”daginbrotten” där tjuvar knallar in och tar vad de finner så hjälper inte statistiken. Livet blir annorlunda efter stölder. Där barnen kanske alltid sprungit in och ut genom grannskapets dörrar som aldrig låsts måste man tyvärr tänka så helt och omvälvande annorlunda efter ett par händelser som enligt statistiken inte kan ske.

  4. Jan Nilsson

    Svar till Camilla (2010-06-19 09:22)
    Ja, inte trevligt. Som förälder blir tillvaron osäkrare också.
    Själv har jag förr tagit rätt lätt på det här med låsande, men det går nog inte längre. Man kan inte heller räkna med att eventuella tjuvar följer någon sorts logik. Diverse preparat gör i många fall att verkligheten kan se mycket annorlunda ut för den som gör brottet än för oss andra.
    Men, som tidigare sagt. Västerbotten är minst drabbat i hela landet. Det får man vara tacksam för.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.