Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Nu är vi tvåa, men etta

Danmark har Europas och världens högsta skattetryck. Det har EU:s superstatistiker Eurostat slagit fast. Vi är bara tvåa i världen efter jobbskatteavdragets olika steg.

Men förtvivla inte! Vi har fortfarande en ohotat topplats när det gäller att beskatta arbete.

Ingenstans är det så stor skillnad mellan vad löntagaren får och vad det kostar den som anställer. Ingenstans beskattas arbete så hårt, ingenstans betalar låginkomsttagare så mycket skatt. Danskarna beskattar mest förbrukningsvaror, bilar och annat som man köper. Det vore ekonomiskt självmord för oss att slå in på de vägen, men det är en skillnad.

Detta sagt främst för att bemöta den rödgrönröda kritiken som tycks gå ut på att vi snart inte har några skatter kvar. Många socialdemokrater har förstått att det finns stora faror för landet i högskattepolitiken, att det inte bara finns uppsidan att vi politiker får mycket pengar att bestämma över. Dit hör t.ex. K-O Feldt. Dagens högskattenostalgiker, med Sahlin och Ohly i spetsen, verkar dock inte se så brett, djupt och långt fram.

En bra välfärd kräver sina skatter, men att öka världens högsta skattetryck kan i längden kväva välfärdens förutsättningar.

www.jobbskatteavdrag.se

Etiketter: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.