Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Bortslösade pengar?

Tänker nu inte på V:s före detta partiledare utan på den nuvarande.

I sitt Almedalstal kallade han pengarna som skattebetalarna genom jobbskatteavdraget  får behålla för "bortslösade pengar". Det säger en del.

Att bl.a. undersköterskor, barnskötare och förskollärare får behålla motsvarande ungefär en extra månadslön extra per år, utan att det kostar kommunens invånare dubbelt så mycket i lön och arbetsgivaravgifter, det är bra. De pengarna är definitivt inte "bortslösade".

Att pengarna är med och smörjer och stimulerar vår ekonomi verkar vänsterpartiledaren inte alls kunna förstå. Han vill höja skatterna igen, för "de rika". Det är klart, i jämförelse med invånarna i de länder han anser vara lyckade och förebilder så är alla svenskar förstås rika. Är det kanske så han menar?

Välfärd kräver skatter, men hållbar välfärd kräver också en spänstig ekonomi med fungerande drivkrafter. Det finns orsaker till att alla andra länder har lägre beskattning av arbete än vi. Alliansen är på alldeles rätt väg med en politik som är ansvarsfull åt båda hållen.

Vänsterpartiledare tycks däremot vara för bra på att bränna pengar och hindra att nya kommer till.

 

SvD Moderaterna Ohly vill höja skatten för låginkomsttagare

Etiketter: , , , , , ,

7 kommentarer

  1. Alejandro Caviedes

    Era skattesänkningar underminerar den offentliga sektorn. Samma sektor varifrån samma barnsköteare, undersköterskor och försskollärare du nämner får sina inkomster. Ironiskt, va?

  2. public_service

    Ko Feldt varnade för ett par år sen för att skattebasen är rubbad, välfärden är i fara.
    Nu är vi redan där tydligen.
    FR tänker inte sänka skatten, talar istället om välfärd.
    Förargligt för er som försvarat sänkta skatter hela tiden och ”tror nog” att allt ordnar sig ändå?
    Förargligt nog finns snart inget mer att sälja ut, boet ät tomt. Jovisst Vattenfall, LKAB men tar ju lite tid. Kanske 2012?

  3. Jan Nilsson

    Svar till Alejandro Caviedes (2010-07-06 21:50)
    Skrev ett svar till dig som verkar ha fallit bort, tänkte fortsätta på det till Conny. Väntar ett ögonlock och ser om det gick iväg utan att jag var inloggad och står i kö för godkännande.

  4. Jan Nilsson

    Svar till public_service (2010-07-06 22:14)
    Klart det finns hot mot välfärden när det t.ex. förr gick 4 arbetande på en pensionär, nu 3 och inom 10-12 år 2. Vi ska behålla arbetslinjen och ge människor skatteförutsättningar att leva på sitt arbete om det här ska fungera.
    Feldt varnar för rödgrönröda förslag, t.ex. förmögenhetsskatten och annan överbeskattning som gör att svenska pengar flyttar utomlands och ger jobb och utveckling där istället.
    Skattebasen är en viktig fråga med färre arbetande, men jobbskatteavdraget var nödvändigt för individer och samhällsekonomi. Hållbar välfärd behöver att människor och kapital arbetar.

  5. Jan Nilsson

    Svar till Alejandro Caviedes (2010-07-06 21:50)
    Jobbskatteavdraget som gett en extra månadslön var nödvändigt för att premiera arbete som skattebetalarna inte har råd att löna mer. Ekonomin behövde också stimulansen.
    Välfärd kräver skatter, det vet vi och tar konsekvenserna av. Men det finns också övre gränser som inte kan överträdas utan allvarliga följder för samhällsutveckling och välfärd på sikt. Varför tror du att inget socialdemokratiskt land kommer i närheten av det Alliansstyrda landet Sveriges skatter på arbete? Det gör man inte, särskilt inte när det gäller låginkomsttagare. Alliansens Sverige ligger i världstopp på arbetsskatt.

  6. Jan Nilsson

    Svar till Conny Forsström (2010-07-06 21:57)
    Vi har olika syn på skattemedlen, det är bara så. Jag hör till dem som verkligen vill värna välfärden och dem som sliter för oss där. Vi har gigantiska utmaningar framför oss inom där när de arbetande blir färre och de behövande fler. Vi måste stimulera till arbete, effektivisera och hålla ekonomin rullande.
    Vi ville även höja inkomsterna för de som arbetar, inte minst i välfärdssektorn, och det för skattebetalarna ”billigaste” sätter var att införa jobbskatteavdraget. Det hade blivit oerhört mycket dyrare för den offentliga sektorn om man skulle ha tagit den reella inkomstökningen lönevägen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.