Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Gränslösare granskning

Jag tror att vi kommer att få färre att välja på till samhällets politiska ledningsuppgifter. Fast vi skulle behöva fler.

Jag har tidigare nämnt Expressens "tipslinje" dit folk kan vända sig med politikers hemligheter. Tidningen har lovat att gå grundligt tillväga med det som de får in. Det finns fler exempel på utvecklingen.

För ett tag sedan presenterades en sammanställning med alla politiker som hade betalningsanmärkningar. Antal, summor och slag presenterades generöst för allmänheten.

Jag kan förstå flera av argumenten för att göra en lista över betalningsanmärkningar, men det finns många motargument också. Man kan undra hur många av dem som fanns på listan som har lust att ställa sig till förfogande till nästa val? Hur många som frimodiga och oberörda möter allmänheten efter en sådan här ofrivillig "outning". Oavsett vad som nu gjorde att de fanns på listan. För vissa handlar det säkert om tvister eller liknande.

Lite ska väl en politiker tåla? Ja, men lite håller på att bli allt mer och jag är rädd att det blir färre som vill betala priset, inte fler.

 

 …

 

 

Etiketter: , , , , , , , , , , ,

9 kommentarer

 1. Hårt arbetande

  Det är bra att det finns många att välja av, men det skulle också vara bra med ett mindre antal politiker. Billigare, mer att välja från och snabbare beslutsvägar.

 2. Jan Nilsson

  Svar till Hårt arbetande (2010-07-13 07:10)
  Jag tror du förstår hur jag menar. Vi har väldigt få partianslutna i Sverige och många anför att man inte vill vara ständigt granskad och påpassad när de avböjer att engagera sig politiskt. Det håller på att vara ett demokratiskt problem. Sen blir det gärna för stor apparat kring våra politiska processer, det är en annan sak.

 3. Rune

  ta semester! värmen måste ha tagit på dej…
  granskning av brott är en självklarhet. Det ska även gälla allianspolitiker

 4. Jan Nilsson

  Svar till Katarina Hampusson (2010-07-13 14:54)
  Hej! Har läst artikeln via mobilen. Det finns en del mycket tänkvärt här, även om jag inte håller med om allt. Skulle det framöver bli så att man är skyldig på ett ord eller rykte, utan utredning, åtal och dom, då är vi ganska illa ute. Med detta har jag inte med ett ord försvarat sexköp.

 5. Isak

  Bäste Herr Nilsson, om jag vetat att du skulle ta det så
  hårt, så skulle jag ha formulerat frågorna lite snäll-
  are. Men svaren lyser fortfarande med sin frånvaro. Tycker
  nog att man kan kräva av dom som skall sitta i Sveriges
  riksdag, att dom kan redovisa hur dom har använt skatte-
  pengarna och inte blir sur och visar sin sämre sida över
  det.

 6. Jan Nilsson

  Svar till Rune (2010-07-13 13:52)
  Det har ingen ifrågasatt. Däremot dels den utveckling som granskningen tar ö.h.t. Expressens ”tipstelefon” gäller nog inte heller bara Allianspolitiker.
  När det gäller fallet Littorin så tycks bevisen för saken som ledde till avhopp och kris vara minst sagt skrala. Lite märkligt när man verkar ha sparat uppgifterna så länge. Det kan kanske dyka upp något, annars kan det verka som om soppan är kokad på småspik. Är han skyldig gjorde han rätt som avgick och då hade han åtalats och dömts om det inte varit preskriberat. Har AB begått ett övergrepp mot honom bör det också få konsekvenser.
  Eller?

 7. Jan Nilsson

  Svar till Isak (2010-07-13 17:03)
  Du har fått svaret var pengarna kommer ifrån tre eller fyra gånger om man räknar in förra vändan du frågade om de här två resorna. Räcker om du läser sista vändans kommentarer. Så uppenbart att du inte är ute efter dialog eller efter att få veta något så jag föreslår att vi sparar kontakterna till efter valet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.