Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Viljan rätt, resultatet fel. Det finns en…

Viljan rätt, resultatet fel.

Det finns en politisk vilja att skydda en del gammelskog och vissa ovanliga livsmiljöer i skogen. Det sätt på vilket staten lägger beslag på de här områdena är ofta olycklig. Jämfört med andra länder upplever många som äger skog som "skyddas" att Sverige använder tvångsmedel och inte betalar för sig som man borde.

I exempelvis Finland sker skyddet med större inslag av frivillighet. Resultatet av att det ofta upplevs som att vi "tvingar" och "tar" är bl.a. att det av många upplevs som mycket negativt och riskfyllt att ha skog med sällsynta biotoper. Många är rädda att staten framöver ska intressera sig för deras äldre skog och det blir därför ett högt avverkningstryck på skog i "riskzonen".

Tänk så fel det kan bli. Olyckligt utformade regler gör att resultatet går stick i stäv med meningen. Här måste det tänkas till. Både för skogens och skogsägarnas livsmiljö.

Etiketter: , , ,

2 kommentarer

  1. Pär Andersson

    Ett sådant här tendentiöst inlägg blir ett anslag emot de som vill skydda omistliga livsmiljöer. Kom med ett förslag till lösning istället! Det ser bättre ut. Jag tycker för min del att de skattebetalare som är ämnade att komma i åtnjutande av dessa miljöer skulle via ett betalningssystem låta staten köpa marken på samma villkor som till exempel Vattenfall. De betalar för virkesvärdet plus för det intrång åtgärden innebär. I det här fallet kunde även en ersättning för visst framtida inkomstbortfall tillkomma. Och så ska naturligtvis marken fortsätta att ”ägas” av den lagfarne ägaren.

  2. Jan Nilsson

    Svar till Pär Andersson (2010-07-21 19:36)
    Nu är du orättvis. Jag skrev ”Viljan rätt”. Vi behöver åtgärder för att bevara tillräckligt mycket speciella livsmiljöer, tror inte marknaden klarar det automatiskt.
    Fick för 14 dagar sedan höra hur gammelskog avverkas ”för säkerhets skull” pga reservatbildningen. Fick igår kväll höra att regeringen i dagarna höjer den, samt att en ”ägarsjälvrisk” på 10 % tas bort, vilket är positivt.
    Det bör vara frivilligt att avstå mark till reservat och ersättningsreglerna vara lockande. För en aktiv skogsbrukare kan centralbeslutad konfiskering bli förödande och påskynda avverkning av skog i ”riskzonen”.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.