Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Tjuvläser dagböcker. Hittade för en tid sedan…

Tjuvläser dagböcker.

Hittade för en tid sedan ett par sådana, den ena skriven av en 14-åring, den andra av en 16-åring. Ungefär samma åldrar som konfirmanderna jag varit med i sommar. Den första skrevs av "Örnen", 14-åringen som då kastade dryga 30 meter i spjut och hade ganska fina resultat i många friidrottsgrenar. Båda dagböckerna är skrivna av min pappa, Tore Nilsson, och han var inte rädd för att andra skulle läsa.

Dagböcker från 1934 och 1936 är intressanta att ta del av. Oron i världen kommer fram tydligt i den senare. Pappa skriver bl.a. om Mussolini som en "asgam i Italien".

Det var valår i Sverige och pappa var då liksom sin far folkpartist, det var 30 år kvar till början av hans 21 riksdagsår. Han cyklade de två milen från Österselet till Vännäsby och såg partiets valfilm. Den var tydligen bra, för han såg den flera gånger. När den visades i Fällforsen utanför Vännäs var det 250 personer som tittade. Bräck det, Lennartsson! Han såg även socialdemokraternas film. Den tyckte han var så "dum" att han skrev en insändare i VK om saken.

Jag läser vidare, kanske kommer fler glimtar.

Etiketter: , , , ,

2 kommentarer

  1. Jan Nilsson

    Svar till Edward Riedl (2010-07-22 12:39)
    Ja, det var roligt att hitta dem. Inte minst att se det stora intresset för politik och samhälle. 250 personer som ser valfilm i en liten by utanför Vännäs, fast filmen visas på flera ställen i kommunen. Det har förstås många orsaker, men är intressant att se.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.