Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Anonyma politiker

SvD skriver idag om de anonyma politikerna. Om att t.ex. bara var femte stockholmare känner igen Stockholms mäktigaste man, finansborgarrådet Sten Nordin.

En orsak till anonymiteten är stadens storlek, det går väldigt många invånare på varje politiker. Somliga ser anonymiteten som ett direkt hot mot demokratin.

Artikeln talar också om lokalpolitikens större påverkansmöjlighet, makt och inflytande. Om att många som provat båda graderar kommunpolitiken högre än rikspolitiken.

Det kan jag fuller väl förstå. Under min korta tid i politiken har jag själv ganska grundligt ändrat uppfattning om kommunpolitiken. Till det bättre.

 

Min devis "Ingen sedel utan kryss!", gäller därför självklart alla val.  : )

 

 

Etiketter: , , , , ,

2 kommentarer

 1. Karl-Gustav Sjöström

  Bra enligt mitt sätt att se på personkampanjer i valsammanhang. Så mycket bättre måste det väl ändå vara att rösta på ett parti och dess grundläggande ideologi än att rösta på en enskild person. Du må ursäkta, men några kryss kommer jag inte att markera på mina valsedlar.

 2. Jan Nilsson

  Svar till Karl-Gustav Sjöström (2010-07-29 07:10)
  Jag ursäktar dig absolut, Kalle.
  Däremot tror jag att de minskande partierna dör sotdöden om vi inte snabbt gör politik och val mer personliga och ger folk tillbaka känslan av att kunna påverka. Jag har hört skräckexempel på hur nomineringar kunnat gå till även i det parti du tillhört. Man bortser inte från ideologin för att man nyttjar sin demokratiska rätt att sätta sin röst direkt på den man vill ska företräda en i de beslutande församlingarna.
  Jag välkomnar att ”spärren” snart sänks till 5 % och tycker som Nordebo att varje rösts övervikt skulle räknas.

  Ingen sedel utan kryss!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.