Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Lägre och stabilare elpris

På SvD:s nätupplaga finns idag ett inlägg i energidebatten som bör läsas av dem som förbrukar el. Det är Svenskt Näringslivs energiexpert som skriver, men undersökningsresultaten är inte deras. Artikeln visar att det t.o.m. kan bli mer växthusgaser med SVMP-förslagen.

Det är egentligen rätt självklart det som skrivs, men det är bra att få det klarare för sig.
Härom året fick kylan och frånvaron av vissa reaktorer väldiga konsekvenser på elpriset, trots att det var djup lågkonjunktur. Åldrande reaktorer som inte får förnyas och allt större permanent frånvaro av kärnkraft allteftersom man stänger reaktorer kommer att få stor effekt.

Vindkraften har fördelar, men nackdelar när det är kallt och inte blåser. Vi måste bygga ut den sista älven, ja bäcken, som brusar i vår natur för att få "motkraft" om vindsnurrorna genom utbyggnad och stängning av reaktorer ska nå sådan andel av produktionen som de rödgröna vill.

Med rödgrön politik i SVMP-tappningen vet vi inte vad vi skulle se av högkonjunturer framöver. Svängningarna i elpris skulle iaf bli väldiga om de får börja stänga ner.
Med all sannolikhet blir det större eltillgång, lägre och stabilare elpris med Alliansens politik. Bland annat därför tycker du ska rösta på den.

Etiketter: , , , , , ,

14 kommentarer

 1. Leif

  Allt som privatiserats har blivit dyrare. Lägg en 5 årig garanti där staten betalar om priset går upp så tror nog vanligt folk på det politiska skitsnacket

 2. Rolle

  Fakta är att avregleringen har blivit en katastrof för oss konsumenter. Konkurrensen funkar inte, priserna har ökat med 230% sedan elmarknaden avreglerades och elpriset sätts inte efter genomsnittskostnaden för elproduktion. I stället sätts elpriset rakt av efter den dyraste produktionen, dvs kol- och oljekraftsproducerad el. Lite som att gå på Max och köpa en hamburgare, men få betala ett pris baserat på Kobe-biff. Och nu vill alliansen sälja ut Vattenfall och minska statens intäkter ännu mer! Och vem får bekosta kalaset? Japp, konsumenterna..

 3. Jan Nilsson

  Svar till Rolle (2010-08-09 11:58)
  (S) vill inte heller gå ifrån prissättningen på elbörsen och med den presenterade SVMP-politiken på energiområdet blir det inte bättre. Det blir nog till att betala för Kobebiffen mest jämt.
  Vårt energiläge talar inte direkt för att vi ska betala ett konstgjort lågt pris för elen och bara braka på i höjd förbrukning, dessutom utan att tillföra ny energi. Det blir en krasch.
  Vi ska betala mer när vid dyrare produktion och hotande effektbrist. Men vi ska både energieffektivisera och spara samtidigt som vi ser till att det finns så mycket energi att pristopparna blir sällsyntare och lägre.

 4. håge

  elmarknaden är inget annat än en katastrof för oss konsumenter! vem tror att det ska bli billigare att föda flera led 3-4 idag jämfört med en mun som det var förr före avregleringen.

  en annan sak käre Jan!! du som verkar så påläst!! förklara för mej hur vi kan ha ett högre spotpris idag 2010-08 med en eurokurs på ca 9.40 jämfört med 2009-10 då euron låg på ca 11.40 och spotpriset 10öre lägre än idag. Lägg därtill att den hydrologiska balansen är väsentligt gynnsammare 2010 än den var 2009 samt att Sverige överproducerar el varje timme på dygnet enl. svensk kraftnät.

  Maffiamarknad….

 5. Jan Nilsson

  Svar till håge (2010-08-09 14:31)
  Det behövs fler leverantörer, stora och små. Utan avregleringen tror jag vi haft mycket svårare problem att hantera på sikt. Vi som 1980 skulle halvera hushållens förbrukning, men istället ökar den varje år. Och dessutom ska ersätta mycket av tankbilarna med bensin och diesel med el. Elen kommer inte att bli billig, men låt oss hoppas att den räcker.
  Jag har också funderat på marknadsrörelserna då och då, men tror inte alls att det handlar om manipulering. Stundtals tycker jag att elen varit märkligt billig också.
  Själv har jag direktel, visserligen levererad från vindsnurra.

 6. Dennis

  Avregleringen gav oss elkonsumenter lägre priser tills Göran Persson (S) lät lägga ned Barsebäck. Till råga på allt så GAV den dåvarande (s) regeringen bort svensk kärnkraft till ägaren sydkraft, idag tyska EON. Detta värt betydligt större belopp än av (C) annonserade utförsäljning av vattenfall. Detta har vi fått betala 2ggr om, både genom högre elpriser och att Eon idag äger kärnkraft som vi gemensamt via vattenfall ägde förut.
  Fy f-n säger jag, men (s) har aldrig brytt sig om den lilla människan.

 7. Rolle

  Dennis, du menar alltså att alliansen bryr sig om den ”lilla människan”? I så fall har de ett väldigt konstigt sätt att visa sin omsorg.. Dessutom borde du snarare hylla GP för hans energipolitik, eftersom den (tyvärr) gick helt i linje med vad alliansen vill!

  Jan, hur kan ett rättvist genomsnitt på elpriset (dvs genomsnittspris baserat på den totala elproduktionen) vara ett ”konstgjort lågt pris”? Var ärlig i stället, och erkänn att du hyllar marknadsprincipen om vinstmaximering i stället för att hyckla om alliansens agenda!

 8. Jan Nilsson

  Svar till Rolle (2010-08-09 23:48)
  Reglering kan ske på olika vis, mer och mindre långsiktigt skadliga. Det har funnits förslag på farliga regleringar som absolut gett ett konstgjort lågt pris och t.o.m. kan bli farliga för vår energiförsörjning.

  Den ”lilla människan” är vanligast och mitt politiska engagemang gäller främst henne. Jag tror att marknadsekonomin tillsammans med en lagstiftande politisk nivå med ett samvete är det som tjänar den ”lilla människan” bäst här under solen.

 9. Rolle

  Så Janne, du menar alltså att det marknadsekonomiska systemet i t.ex USA gynnar amerikanska låginkomsttagare, pensionärer, m.fl utsatta grupper?
  Eller att den marknadsmässiga prissättningen på el har gynnat svenska pensionärer, inte minst under den gångna vintern?
  Eller att kraftbolagens vinster som gått till aktieutdelningar och chefsbonusar ”gynnar” oss konsumenter?
  Och åter igen, hur kan ett genomsnittspris (vilket vore det enda rätta) vara ”konstgjort”? Dagens prissättning bidrar bara till att skapa övervinster, som inte återinvesteras eller används i konsumentens intresse (sänkt pris).

 10. Jan Nilsson

  Svar till Rolle (2010-08-10 11:46)
  Hamnade vi i USA? Ska vi jämföra med gamla Sovjet också?
  Det finns saker som borde göras, jag ska försöka återkomma till dessa i en bloggtext. Det blir inte idag.

 11. Alliansväljare

  Rolle, varför ska man hylla Göran Perssons energipolitik när han såg till att Barsebäck lades ned och därmed elpriserna steg?! Vänligen, förklara!

 12. Jan Nilsson

  Svar till Alliansväljare (2010-08-10 17:01)
  Om SVMP får makten och på lite sikt lägger ner t.ex. hälften av kärnkraftverken, då ska vi få se på elpris. Det kanske inte blir så många toppar, mer av all-time-high mest hela tiden.

 13. Rolle

  Alliansväljare, bara en liten fråga: Var (eller när) har jag sagt att vi ska hylla G.P:s energipolitik? Vänligen förklara!
  Jan, glömde du mina följdfrågor? Gynnar den marknadsmässiga prissättningen på el oss konsumenter? Ja eller nej? Gynnar kraftbolagens bonusar oss konsumenter? Ja eller nej? Hur kan ett ”genomsnittspris” baserat på HELA elproduktionen bli konstgjort?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.