Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Mer från Näsmark

Lyssna på Stellan Olofsson som tydligen fick ihop Mer folk till lastbilsutställningen hemma på gården än som annars bor i hela Bjurholmss kommun. P4 Extra intervjuade honom härom dagen. Klicka på "14:51-15:00."

Sen kan du titta på fler av brukslastbilarna som kom till Näsmark, om du har lust.

Lägg märke till träbroarna som målats uppe mot taket på den här fina dragaren från Bure Åkeri i norrra Västerbotten. Här på bilens högra sida (i färdriktningen) finns en bild på en träbro placerad i fjällvärlden och gjord främst för renar. På andra sidan finns en bro för biltrafik. Sedan 1990-talet har det gjorts ca 700 broar i trä i Sverige. Den längsta som Martinson har gjort är 230 meter och finns vid strömpilen i Umeå. Träbroarna är lika starka som betongbroar, men går snabbare att bygga och kan göras färdiga i fabrik och snabbt sättas på plats. Man gör också höghus i trä. Hittills som mest 8 våningar.

 

Här har vi andra sidan.

En oragne tippbil med elakare "Scaniaörn" än förr. Lite eljest.

På tal om elaka Scaniaörnar så har vi mer sånt på den här tankbilen som kör det mesta som flyter från skogs- och processindustrin.

Dörren är öppen, men du ser elakingen längs sidan ändå.

Notera vad som står ovanför översta steget: "Boots off!". Det var regeln i många av bilarna. Här kör man i strumplästen. Dels för att få vädra fötterna under långa körpass, dels därför att det kanske är mer städat och snyggt inne i lastbilshytten än man har det hemma.

Etiketter: , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.