Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Här ska inte hånas

Många människor har tyvärr haft onödiga, men förståeliga motiv för att vara socialdemokrater.

Vid en vinst för Alliansen sidan blir jag förstås väldigt glad. Jag tror att vi står för en mycket bättre politik för nutid, framtid och för dem som ska ta över samhället. Jag tror inte minst att en Alliansseger betyder väldigt mycket för arbetsmarknad och ekonomi.

Det är ingen skrämsel, inga smutsigheter, att säga att det blir uppsägningar på vissa företag vid en rödgrön valseger. Några företag som vuxit snabbt inom hemservicesektorn kommer sannolikt inte bara att varsla, de kommer att läggas ner.  De kan inte finnas utan RUT. Arbetsplatser som är svåra att ersätta någon annanstans försvinner.

Flera företag i transportsektorn väntar också med investeringar tills man ser valresultatet. Det skulle förvåna mig om hotet om kilometerskatten inte skulle påverka efterfrågan på arbetskraft. Den skatten skulle påverka hela samhället, men inte minst Norrland.

Den inbromsning i ekonomin jag väntar vid en Sahlinseger tror jag skulle slå mot fler områden än de ovan nämnda.

Men jag ska inte uppträda hånfullt mot socialdemokrater om vi vinner valet. Jag har mött äldre människor som, tyvärr, haft oförglömliga anledningar att rösta rött. Människor som mött hån och förakt för att man inte hört till "de ägandes" skara. Som inte haft jord eller har saknat möjligheter till utbildning eller andra fördelar. En del av det sämre som sägs om vissa arbetsgivares och annan "överhets" gärningar och hållningar i gammal tid är tyvärr sant. Det begås otrevligheter även idag. Oavlönat provarbete tycker jag hör dit.

Flagranta övertramp, orättvis behandling eller drygheter och förakt mot andra människor för att livets lotter fallit olika kan ha effekt i generationer. Jag skulle kunna ge exempel på sådant från socialdemokratins långa maktinnehav också. Övertramp åt andra hållet. Kollektiva och individuella.

Vid en Alliansseger kommer jag att vara jublande glad och tacksam, men jag ska försöka undvika att uttrycka mig så att jag kan uppfattas som dryg och hånfull mot nästan hälften av Sveriges befolkning. Kommer jag in i riksdagen ska jag arbeta för mitt parti och dem som kryssat in mig. Jag tänker inte heller glömma dem som tyvärr har ärvt en del skäl att rösta på andra partier.

Etiketter: , , , ,

21 kommentarer

  1. Leif

    Det du borde göra vid en alliansseger är att be dom sjuka om ursäkt för att misshandeln kommer att fortsätta minst 4 år till.

  2. Andreas Jansson

    När ska Vännäsmoderaterna presentera sitt valminifest och vad ni vill göra i Vännäs om ni skulle komma till makten?

    Att vännäs alliansen inte kan komma överens är väl inget ni heller vill skylta med va?

    Jag tänker eftersom det är så tyst. Fast det kanske är viktigare att ”kryssa” än att förstå?

  3. Wotan

    ”Några företag som vuxit snabbt inom hemservicesektorn kommer sannolikt inte bara att varsla, de kommer att läggas ner. De kan inte finnas utan RUT.”

    Hur går det här ihop med det traditionella marknadstänket i borgerligheten? Att marknaden avgör vilka rörelser som har livsduglighet? Krävs det skattesubventioner för att en tjänst ska efterfrågas, är det en vettig tjänst då?

  4. Jan Nilsson

    Svar till Leif (2010-08-23 13:01)
    Det finns många sjuka som har fått det bättre med de förändringar som genomförts, men några har också kommit i kläm. Någon misshandel ska vi inte ha och det finns områden som det jobbas med. Vi måste odla och driva arbetslinjen och det ska ske på ett humant sätt.

  5. Jan Nilsson

    Svar till Andreas Jansson (2010-08-23 13:33)
    I dag har kommunstyrelsen fått lite mer kött på benen angående Vännäs förutsättningar. I morgon kommer ännu mer.
    Enigheten inom borgerligheten är stor, betydligt större än du tror och trivs med. Vi är redo att samregera med varandra.
    Vår första prioritet och vårt största ansvar om vi kommer till makten är att få tillbaka ett ekonomiskt och politiskt handlingsutrymme värt namnet i Vännäs kommun.
    Det vill vi åstadkomma för både dig och dina barn.
    Det mycket vi skulle vilja använda det utrymmet till, men att börja där utan förutsättningar skulle vara att lura invånarna. Och luras vill vi inte.

  6. Jan Nilsson

    Svar till Wotan (2010-08-23 13:44)
    Det kan finnas saker och sektorer som som inte ska beskattas på samma vis.
    Tycker du förresten att vi har för många jobb som inte kräver så mycket utbildning?

  7. Pär Andersson

    Jaså, det är till att vara ute och sälja det berömda björnskinnet redan? Lite väl tidigt enligt min mening. Mätningar som tyder på en stor björnstam i AC-länet har kommit på skam, inget björnskinn har ännu skådats i skogarna. Så var lagom segerviss.Trots att vi jägare skickat aldrig så mycket björnskit har tydligen ingen trovärdig uppskattning varit möjlig. Och opinionsundersökningarna görs på ännu osäkrare boliner – utan inskickade dyngpåsar. Inför kommande val kan metoden komma till användning, eftersom det blir allt enklare att skilja på skit från välbärgade och sjuka/arbetslösa. 😉

  8. Jan Nilsson

    Svar till Pär Andersson (2010-08-23 18:24)
    Du får nog läsa igenom texten igen. Inget skinn är sålt, även om många rödgröna tolkar allt vi säger som att vi vore säkra på seger. Det är vi inte.
    Snart ”töms någon dyngpåse” med särskilt elakartat innehåll, lagom sent i valrörelsen för att innehållet inte riktigt ska hinna analyseras.
    Som jag skrivit tidigare så underskattar jag inte LO-S-maskineriet. Än kan Sahlin vinna. Särskilt om alliansarna blir så säkra på seger att de inte röstar till sista man och kvinna.
    Själv ska jag rösta någon av de första dagarna man får.
    (Björnjakten kommer nog inte heller igång förrän in i september.)

  9. Pär Andersson

    Björnjakten har pågått sedan den 21 augusti och ingen björn har än så länge skjutits här i länet. När det sedan gäller skinnförsäljningen är det kanske inte du som toppar försäljningslistan, det finns andra högt rankade moderater som sedan länge avyttrat björnskinn på krita.

  10. Jan Nilsson

    Svar till Pär Andersson (2010-08-23 19:48)
    Visst vet jag när björnjakten startade, men jag gissar att de flesta björnarna kommer att skjutas i samband med älgjakten. Tror inte så många björnjägare har varit ute än. Nalle är dessutom utomordentligt intelligent. Inte lättjagad alls.
    Har ni haft någon i trakterna? I Agnäs syns han ibland.

  11. Pär Andersson

    Vad jag syftade på var att det i andra län redan skjutits 49 björnar medan man i Västerbotten kammat noll. Vi har björn här också, men som du säger är den mycket ”var om sig”. I fjol höst skickade jag in 4 ”lurar” till länsstyrelsen. Proven visade sig komma från 2 björnhannar som passerade vårt licensområde i början av september. Förra sommaren iakttogs även en björnhona med ungar efter vägen mot Norrfors.

  12. Jan Nilsson

    Svar till Pär Andersson (2010-08-23 20:48)
    Jag skulle verkligen vilja se björnen. Helst från bilen och i bra fotoljus. Hade en nära vid älgjakten för två år sedan. Ett välda visslande var det.
    Hade tänkt hinna björnöva lite också, men nu är det trångt om tid.

  13. Wotan

    ”Tycker du förresten att vi har för många jobb som inte kräver så mycket utbildning?”

    Nä, hurså?
    Tycker bara det är lite konstigt att en borgerlighet som annars alltid sätter en stor tilltro till marknaden att självsanera och lösa eventuella problem nu plötsligt värnar så mycket om en bransch som tydligen inte har den efterfrågan som krävs för att vara lönsam.

  14. Helén Pettersson

    Jag tycker det andas lite motsägelsefullhet här.. Du värnar de jobb som kanske blir lidande när vi slopar skattesubventioneringen för hushållsnära tjänster, men du nämner inte de 25 000 jobb som under det borgerliga styret har försvunnit från offentlig sektor. Eller menar du att de har försvunnit för att det är för mycket personal inom vård, skola och omsorg, och inte för att skatteintäkterna minskat när ni sänkt skatten?

  15. Gunnar S

    Jan Nilssons blogg=den bästa bloggen!

    Nilssons ord är tänkvärda och klarsynta. Jan måste in i riksdagen!

  16. mattias

    men Jan, du hånar ju oss socialdemokrater genom att säga att dom flesta röstar p socialdemokraterna gör det av tradition. Det är faktiskt inte sant….det finns väldigt många som sympatiserar med socialdemokraterna som faktiskt tycker som socialdemokraterna…jag är en av dom. Jag vill inte ha en moderat regering, jag vill inte ha ett ”tuffare” Sverige, jag vill inte ha Sveriges förenta stater….är jag den enda? Med det sagt tycker jag du oftast är en ”bra” moderat, med humana och sunda värderingar, jag respekterar dig för det.

  17. Jan Nilsson

    Svar till Helén Pettersson (2010-08-23 21:12)
    Många av de försvunna jobben inom skolan har att göra med de minskande elevkullarna. Där elevraset varit särskilt markant är det många lärare som fått gå.
    Jag vet betydelsen av små elevgrupper och vuxentid, men det är inte lätt att få ihop ekonomin.
    Finanskrisens härjningar har även drabbat offentlig sektor, inte bara den privata.
    När det gäller RUT-jobben så tror jag att de är mycket viktiga. Både för många familjer i behov av avlastning som inte är rika och för de många RUT-arbetande som inte har utbildning eller håller på med den.
    Läs gärna Laaksos artikel i AB idag.

  18. Jan Nilsson

    Svar till mattias (2010-08-23 22:34)
    Tack Mattias, det värmde!
    Tror inte att jag sagt att de flesta röstar på S av tradition, även om jag lyft fram saken. Träffade nyss en som väldigt tydligt röstade på S av just den anledningen. Det var inte jag som frågade, men han hade bara den anledningen till att han röstade S – föräldrarna och morfars hade gjort det.
    Det tuffare Sverige är inte bara en politisk produkt och det tuffare Sverige är inte nytt, det kom inte 2006. Jag har sett mycket av det under de sista årtiondena. Många gånger sitter kylan i hjärtat, det mänskliga mötet och attityden. Jag tycker också att det är bekymmersamt.

  19. Jan Nilsson

    Svar till Wotan (2010-08-23 21:04)
    Jag frågade eftersom du och många andra rödgröna verkar ha en sån strävan att bli av med de ”enklare” jobben.
    De som är rika kan betala vad det än kostar, men här finns det ett stort behov av avlastning hos många som inte har de inkomsterna. Det är också så många jobb som blivit vita genom den här reformen. Jag tror RUT är bra för många och på många vis. Har du förresten läst S-debattören Laaksos debattartikel i AB?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.