Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Våldtäkter, invandrare och SD

SvD:s "Faktakollen" har granskat SD:s påståenden om en "våldtäktsvåg" i Sverige.

Läs gärna igenom det man funnit, det kan läsas här. Ju fler som läser artikeln, desto renhårigare kan debatten bli.

Jag kan avslöja att man fick rött ljus i faktakollen.

Etiketter: , , , , ,

8 kommentarer

  1. Leif

    Ja visst var det intressant. 48% av våldtäkterna begicks av invandrare. Hur många procent av befolkningen är invandrare? Är det någonstans mellan 10 och 20 % Helt sjukt!

  2. Lisen

    ”Att invandrare är överrepresenterade i brottsstatistiken är dock inget nytt – det har även Brå konstaterat tidigare. Enligt deras forskning är det fem gånger vanligare att en person född utomlands misstänks för våldtäkt än att en person född i Sverige gör det.”

    Fakta ang gruppväldtäkter kanske du inte ens vill lägga ut?

  3. Jan Nilsson

    Svar till Leif (2010-08-30 16:53)
    Enligt SD:s siffror var det 48 %. Så här skriver Faktakollen:

    ”Enligt Sverigedemokraternas kartläggning är 48 procent av de dömda i våldtäktsmålen födda utomlands. Den siffran är dock svår att kontrollera eftersom partiet inte redovisar vilka domar det handlar om eller om det finns tingsrätter som inte är med i undersökningen.
    I SD:s undersökning finns 114 domar med. Samtidigt uppger Brå att det finns 253 fällande domar från förra året.”

    Det finns en överrepresentation av invandrade, men SD:s suddiga uppgifter och statistikanvändning gör att Faktakollen ger SD rött ljus.
    Läs SvD igen.

  4. Jan Nilsson

    Svar till Lisen (2010-08-30 16:54)
    Det stod inte något om gruppvåldtäkter i SvD-artikeln jag skrev om.
    Varje våldtäkt är en tragedi och ett fruktansvärt övergrepp. Det är viktigt att statistiken inte blir tendensiös eller används på fel vis.
    Överrepresentationen av misstänkta invandrade finns, men får inte överdrivas. Faktakollen igen:

    ”Det är viktigt att lyfta fram att 99,8 procent av alla invandrare inte misstänks för våldtäkt. Om 0,04 av personer födda i Sverige med svenskfödda föräldrar har misstänks för våldtäkt så är motsvarande siffra för personer födda utomlands 0,22, säger Klara Hradilova Selin.”
    Läs SvD-artikeln.

  5. Anders Bäckström

    SD har väl också i sin så kallade undersökning bara utgått från att om namnet inte låter Svenskt så är det en med invandrarbakgrund som begått brottet.
    Men hur många Svenskar finns det inte som har ett namn som inte låter helsvenskt, men som ändå har bott kanske flera generationer i Sverige.
    I USA är det precis tvärtom där är invandrare klart underrepresenterade i brottsstatistiken.

  6. Jan Nilsson

    Svar till Anders Bäckström (2010-08-30 19:44)
    Ok, det visste jag inte att de gjort. Skulle inte förvåna mig, det verkar vara mycket som är svagt i deras undersökning.
    Man skulle kunna räkna upp många namn som inte låter så svenska bland personer vars släkter funnits här, helt eller delvis, i antalet hundra år.

  7. Leif

    Roligt att läsa att nu helt plötsligt så är det känt att invandrare är överrepresenterade. Kan svära på att många svor på att så inte var fallet för några veckor sedan.

    Tänk om politikerna hade vågat ta i den här frågan direkt, då hade SD aldrig ens funnits på kartan. Utvisa grova brottslingar som inte är svenskar och den stora ilskan mot invandrare kommer dö ut precis som sommaren just gjort. Svårare är det inte

  8. Jan Nilsson

    Svar till Leif (2010-08-30 21:42)
    I vissa kommuner finns överrepresentation, enligt BRÅ. Men SD:s siffror blir så mycket pålitligare av det.
    Saker måste som sagt sättas i sammanhang. SD uppger t,ex, att 10,5 % av våldtäkterna 2009 utförts av irakier. Eftersom ”våldtäktsvågen” man undersökt består av 114 våldtäktsdomar blir det 12 personer. (Vet inte varför man tagit just dessa då antalet domar var drygt dubbelt så stort) Fruktansvärt allvarligt med varje fall som sker. Men våldtäktsvåg? Kriterier har ändrats och anmälningarna ökat, men antalet överfallsvåldtäkter är samma sen 1995, ca 300 per år. Allvarligt, men oförändrat.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.