Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Mona och talmannen

Igår lät det som om det skulle bli ett samförstånd i den inledande talmansfrågan. Det blev det inte.

Mona Sahlin lanserar Kent Härstedt som motkandidat i talmansvalet. Socialdemokraten Björn von Sydow kandiderade inte, han ville inte bli vald via SD.

Kent H ställer upp och Mona som aldrig någonsin, någongång eller på något sätt skulle göra sig beroende av SD startar med just det.

Antingen får (S) igenom sitt namn med SD, eller också kan man säga att Alliansen fick det. Fin början.

Jag är inte övertygad om att (S) vinner på det här. Varken kort- eller långsiktigt. De lokala och nationella socialdemokrater som sagt att de siktar på att åstadkomma ett nyval skulle av flera anledningar kunna få en hejdundrande överraskning om de hade lyckats sabotera riksdagsarbetet därhän. Med de kostnader det hade påfört Sverige.

Etiketter: , , , ,

16 kommentarer

  1. JonasE

    Och vad skall (S) göra då??, låta Alliansen göra precis som dom vill??, bara för att inte SD skall få något inflytande!!.

    Då kan man ju lika gärna säga tvärt om: Alliansen får inte rösta emot de Rödgrönas föslag!!, för att inte SD skall få något inflytande!.

    Så vem som saboterar vad?, blir nog mer än fråga om blocktillhörighet än fakta!!, och man kan undra vem som skall ta mest ansvar??, Alliansen som sitter i regering?, eller de Röd-Gröna som inte gör det?.

    Det är ju blockpolitiken som gett SD denna möjlighet till vågmästare!, och vem drog igång det????…som man sår får man skörda!.

  2. Jan Nilsson

    Svar till Hårt arbetande (2010-10-02 04:15)
    Naturligtvis kämpar man för sina röster och sin politik, det kan man inte anklagas för, men jag menar att vi haft ett bättre läge utan den avslutande skrämselkampanjen från de rödgröna. Den hade effekt. Viss återhämtning för SVMP och ett vågmästarläge.
    Många drömmer om nyval. Ett problem är att odemokratiska och pubertala utspel mot SD skulle kunna göra dem större nästa gång. (T.ex angrepp från kriminella typ OG, misshandel, vägran inför gemensam sminkloge, taxi eller angränsande rum) Jag tror SVMP skulle minska, men frågan är vad kron- och ränte- och jobbpriset blir innan ett framtida nyval.

  3. Ante

    Men pubertala idéer som att minska utskottsplatser, ett hot direkt mot demokratin är du beredd att stödja?

    Du är lustig herr Nilsson, säkert därför du fick svårt att locka väljare till din ”kryssajan” kampanj.

  4. Ingemar Wincent

    ”Antingen får (S) igenom sitt namn med SD, eller också kan man säga att Alliansen fick det. Fin början.”

    Det är bara att vänja sig, för så kommer det att se ut hädanefter i alla frågor där regering och opposition har olika förslag. Båda sidor kommer att behöva Sd:s stöd, men så länge ingen kohandel sker så är det väl ingen fara med det? Visst, regeringen blir svagare än under förra mandatperioden, men det är ju bara i enlighet med valresultatet. Folket har INTE valt en borgerlig majoritet…

  5. Jan Nilsson

    Svar till Ingemar Wincent (2010-10-02 12:15)
    Det är väl bara att vänja sig.
    Det var dock oväntat att Sahlins stora ord inte skulle överleva en så pass liten fråga som den om talman.

  6. Ola

    Efter som SD är ett högerparti och ligger nära moderaternas politik så behöver du nog inte vara orolig Jan.. Alliansen och SD har säkert redan kommit sams om att dom ska stödja Alliansen.

  7. Jan Nilsson

    Svar till Ola (2010-10-02 15:57)
    Tycket du det verkar som man har gjort det?
    SD har plockat åt sig folk från både höger och vänster, inte minst många ur LO-kollektivet. Många i partiet har sannolikt aldrig röstat höger om S förr. Så vi kan vänta oss frieri i flera riktningar. Det allt överskuggande är invandringsfrågan och lusten att växa.

  8. Stina Lindberg

    Hej Jan, varför tycker du det är konstigt att S blir beroende av SD medan det inte alls verkar konstigt att M cokså blir det? I bägge fallen krävs väl SD-röster för en majoritet. Dessutom var din partiledare minst lika tydlig med att frånhända sig allt samarbete med SD som någonsin de andra. Jag förstår inte din upprördhet över att S lanserar en egen kandidat – av tradition har talmannen mycket ofta kommit från det största partiet och där är ni ju inte riktigt ännu. När tror du de andra partierna dör sotdöden?

  9. Jan Nilsson

    Svar till Stina Lindberg (2010-10-03 20:41)
    T.ex. utifrån Mona Sahlins tidigare uttalanden, samförståndsandan som rådde dagen innan och även utifrån den omdömesgille Björn von Sydows hållning. Då ter det sig lite märkligt att agera så här i första, bästa, minsta fråga.
    Hade funnits lösningar utan SD-röster.
    Men, det är kanske bara att vänja sig, om någon sa. SD har valts och Sahlin behöver profilering.
    Hoppas och tror att inget borgerligt parti dör sotdöden eller drabbas av något annat fatalt. Själv hör jag till dem som hoppas på rätt stor generositet vad gäller ministerposter.

  10. stina lindberg

    Hej igen Jan, att välja talman är väl inte ”första, bästa, minsta fråga”? Citerar Wikipedia: ”Riksdagens talman är benämningen på det högsta ämbete som en person kan väljas till i Sverige. Talmannen är i rang efter konungen men före statsministern.”
    Hade det funnits vilja till annan lösning hade statsministern kunnat inleda ”riktiga” förhandlingar. Nu är båda blocken lika beroende av SD! Domen bör falla hårt mot Reinfeldt som åtagit sig regeringsansvaret. De rödgröna sköter bara sitt uppdrag som opposition. Vad tycker du? p.s. Synd f.ö. att inte Westerberg var lika omdömesgill som Sydow!

  11. Jan Nilsson

    Svar till stina lindberg (2010-10-04 00:53)
    Visst spetsade jag den formuleringen, men jämfört med stora principfrågor är talmansfrågan mer av symbolfråga. I.a.f. så länge de nominerade hör till partier som (M) och (S).
    Håller inte med om att (S) bara sköter sitt uppdrag som opposition. Det hade man kunnat göra i sakpolitiskt fullviktiga frågor. Med den här linjen riskerar man mycket. Jag tror Sahlin satsar på kaos för att få fram nyval. Det kan bli väldigt dyrt för både landet och (S). Risken är att Mona också skulle dubbla SD om hon lyckas ”bra”.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.