Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Social Media Club

Igår fredag var jag på lunch med SMC.

I det här fallet betyder det inte Sveriges MotorCyklister, där jag också är med, utan Social Media Club. Klubben är internationell, men finns i Umeå med ett litet gäng aktiva centralgestalter.

Det var lite halvglest med människor idag och en stor del var från lokala gammelmedias avdelningar för sociala medier. En hel del VK-folk, med andra ord. Exempelvis deras duktiga supportgrabbar som lovade att hjälpa mig med ett problem.

VK:s satsning på bloggen är stor, liksom genomslaget för bloggmakarna. Herr Hansson hann gissla en bok om politik och sociala medier riktigt rejält. Den kom aldrig norr om Stockholms tullar i sin presentation av politiska bloggare.

Den här gången diskuterades det lokala valet och de sociala medierna. Bl.a. om dessa var en flipp eller en flopp i valarbetet. Det var intressant att vara med, inte bara för att jag upptäckte att undertecknad var en av sex politikerbloggare man jämförde inbördes. Mikael Hansson hade analyserat de sex politikerbloggare som hade mest inlägg under september. Intressant var att hälften var Moderater!

Det finns 51 registrerade  politikerbloggar på vk.se, alla har inte varit aktiva under september, och Mikael hade gjort en liten analys av de tre frekventaste bloggarna på mans- och kvinnosidan.

Fyra av fem inlägg skrevs av männen. Det är ungefär samma fördelning på kommentarerna. Det är lite osäkrare med de sista då många använder pseudonym. Det funderades och diskuterades kring fördelningen, inte minst utifrå att många gissade att det är fler kvinnor än män som läser blogg. Det är en liknande fördelning på kommentarerna på Facebook. Där är det lite fler kvinnor som kommenterat politikerna, ca en tredjedel i Mikaels lilla undersökning. Invandrarnamnen lyser i stort sett med sin frånvaro bland kommentarerna.

Apropå sociala mediers genomslag på det lokala valet var lite blandade slutsatser. MP trodde att sociala media har betytt mycket för partiet internt. Många ansåg att flertalet politikerbloggar var tråkiga eller att genomslaget var måttligt.

Själv tror jag att gammelmedia fortfarande är oerhört mycket viktigare än bloggen, men att den visst har betydelse. Det språkades en del om "bilder på rönnbär" och andra udda saker apropå min blogg. 🙂 Det fortsätter nog i den duren så länge jag bloggar. Det kommer att vara en blandning av politik, vardag och bilder.

Jag fick lite bekräftelse på att det kunde och skulle vara så också och att det är därför vissa läser den.

Etiketter: , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.