Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Kristendomens ställning

Kristendomens ställning. Regeringen har beslutat att kristendomen även i fortsättningen ska ha en särställning i svenska skolan. Skolverket ville inte det, men regeringen avgjorde saken.
Man rangordnar dem inte och det ska undervisas om alla världsreligionerna, men det läggs en särskild vikt vid kristendomen som präglat vårt samhälle på ett alldeles särskilt sätt.
Jag tror att det är gott om både ateister, muslimer och judar som förstår resonemanget mycket väl och inte har några invändningar.
Några kommer däremot att gå i taket.

Etiketter: , , ,

8 kommentarer

 1. ola

  KDs politik grundas på kristen grund. Och KD stödjer högeralliansen. Och med den syn som Alliansen har på sjuka och svaga människor så skulle nog kristendomen förbjudas i våra skolor. Det kan ju inte vara lämpligt att våra barn lär sig ha den människosynen.

 2. Conny Forsström

  Jag har invändningar och går heller inte i taket för det. Men en viktigare fråga är fortfarande sjukförsäkringen. Denna för regeringen heta potatis är ännu inte löst på ett bra sätt och det är bråttom för många av våra sjuka människor.

 3. Conny Forsström

  Att dessutom, som högerpartierna, vilja ha ett fokus på kristendomen (en religion där man förutsätts behandla andra som man själv vill bli bli behandlad) samtidigt som våra svagaste i samhället blir styvmoderligt behandlade (minst sagt!) är anmärkningsvärt.

 4. Krister Klermalm

  Jag går inte i taket heller.
  Har några invändningar på det här med kristendomens särställning i skolan. Vår kultur är präglad av kristendomen och det har sina sidor med det. Det här är viktig för hit komna personer att det är så, särskilt ifrån andra religiösa utövare att kunna.
  Den islamofobi som råder är det viktigare att andra religioner är viktigare att öka kunskaperna om än kristendomen. Studielitteraturen är en annan fråga som kan diskutera kring annan gång.
  Beroende vilka det gäller med religionskunskaperna på hur mycket en får mer utrymme eller inte.

 5. Jan Nilsson

  Svar till Ingemar Wincent (2010-10-10 10:02)
  Visst kan man det, jag nämnde bara de ”takgående” i den här lilla glimten. De finns.
  Återkommer med svar till de andra kommentarerna i natt eller i morgon. Nu ska jag ut på äventyr.

 6. Jan Nilsson

  Svar till Krister Klermalm (2010-10-10 12:34)
  Förstår kanske inte allt du säger. Själv tror jag att kristendomen egentligen är rätt okänd i Sverige idag.
  Många med mig upplevde perioder under våt skoltid då lärare resonerade ungefär som så: ”Kristendomen kan ni ju, men här har vi något intressant…”.
  Jag har också sett några artiklar och insändare där muslimer gett uttryck för åsikten att vi ska sluta skämmas för kristendomen och att det inte är de som vill hindra t.ex. skolavslutningar i kyrkan. Det är framför allt ”aktivsekulära” svenskar som vill rensa bort kristendomen som till stor del format vårt samhälle och våra värderingar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.