Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Att dö för landet

Jag känner mig illa till mods över hanteringen av de försvarsanställda som inte vill skriva på för utlandstjänstgöring.

Jag kan förstå dem som vill göra en väpnad insats ute i världen och även dem som inte vill göra det.
Det finns många som börjat i försvaret under helt andra premisser för 10-15-20 år sedan. Väl medvetna om att det en dag kunde bli allvar, att det en gång kunde gälla livet – för Sverige.
Att om några månader åka runt bland vägbomber och sprängbälten i Afghanistan med fru eller man och barn hemma i Boden eller Kungsängen, det är något annat. Något som inte fanns med när man startade yrkeskarriären.
Jag kan inte rakt av se att man behöver vara olämplig som officer eller pilot och har förverkat sin rätt till anställningstrygghet för att man inte är beredd att dö för Afghanistan.

Etiketter: , , ,

13 kommentarer

  1. Nanyuki

    Till Karl-Gustav Sjöström:
    Vad hade hänt om inte miljoner människor varit villiga att dö för sitt land i kriget mot Nazityskland?
    Att dö för någon annans land är inte heller fel, men en helt annan sak.

  2. Jan Nilsson

    Svar till Pär Andersson (2010-10-14 19:29)
    Rutet och rutet, men jag tycker inte att de förvarsanställda behandlas rätt i det här fallet. En sak är om kontrakten kommer att se annorlunda ut framöver, men att i efterhand ändra villkoren så drastiskt och med så stora konsekvenser känns närmast omoraliskt.
    Jag hade önskat att det gått att vara ”svensk” civilanställd, militär och soldatutbildare även i fortsättningen. Risken är att vi avhänder oss många bra ”försvarare” när vi av alla hädanefter kräver tjänstgöring var som helst.

  3. Jan Nilsson

    Svar till Karl-Gustav Sjöström (2010-10-14 19:38)
    Jag är inte vapenvägrare och tror att vi behöver ett försvar. Tror också att världssamfundet måste kunna ingripa med maktmedel ibland. Tror inte heller att det alltid går att undvika krig – t.o.m. att det kan innebära fler döda och på annat sätt förstörda att man dröjer med att ingripa. Som i fallet Nazityskland. Hitler fick rusta för länge.

  4. Jan Nilsson

    Svar till Nanyuki (2010-10-14 21:39)
    Jag tror du har rätt, känner en tacksamhet mot dem som offrade sig i kampen mot Hitlertyskland. Även om det begicks många brott även på den allierade sidan. Krig blir alltid vansinne, där har KG rätt, även om konflikten kan vara oundviklig.
    Människor kan gå ut i andras krig av blodtörst eller äventyrslystnad, men man kan också göra det av rättspatos.
    Jag förstår dem som exempelvis blev frivilliga i Finlands vinterkrig mot det angripande Sovjet. Kan också förstå dem som själva väljer att tjänstgöra i Afghanistan. Tycker däremot inte man ska tvingas till tjänst utomlands.

  5. Signar

    Hej Jan
    Jag har följt dig i din personvalskampanj, och funnit dig intressant. Nu är jag glad att du inte vann i den kampen. Sveriges roll i världssamfundet har förändrats och därmed också personalens i krigsmakten. Kampen i Afganistan handlar i grunden inte om landet Afganistan, utan om kampen mot förtryck och för frihet för människan i allmänhet. Som kristen bör du vidga din blick utanför Sveriges gränser. Med bästa hälsning Signar

  6. Jan Nilsson

    Svar till Signar (2010-10-15 00:05)
    Jag tackar för ditt intresse.
    Som du ser i text och kommentarer förstår jag dem som vill göra en insats i Afghanistan. Trots att jag också förstår tanken om det vidare perspektivet tror jag att den praktiska nyttan till stor del är knuten till Afghanistans folk, inte minst dess flickor och kvinnor.
    Även om kriget mot terrorismen kunde vinnas med trupp i Afghanistan känner jag det som ett svek att avskeda de ”utlandsovilliga” som investerat stora delar av sitt totala arbetsliv i försvaret.

  7. Tack Jan!

    Hä va’ karaaktut sagt Jan. Den kalla vinden har vikit undan och plötsligt finner vi under en liten flik den lilla människan i all sin nakenhet. Ett genombrott är begånget!
    /Ej moderat

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.