Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Ingen flopp

Det var ingen stor gåva att få Botniabanan invigd "lite tidigare" än vad som var lämpligt.
Förra veckan träffade jag en järnvägskonsult som berättade att så här stora projekt gärna provkörs i ett halvår, kanske mer, innan sträckningen trafikeras. För Botniabanan blev det några veckor.
En del i problematiken handlar om utrustning i loken. Det finns ett signalsystem här som är modernare än allt annat i järnvägssverige, om jag förstod saken rätt.
När en tidning nu skriver att banan är en flopp har de fel. Den kom i bruk tidigare än den skulle, men det är en annan sak.
Problemet för framtiden med den negativa uppmärksamheten är att de som tycker att miljarderna till Botnia- och Norrbotniabanan är bortkastade kan få en viss opinionsmässig medvind.
Botniabanan är ingen flopp. Gigantiska satsningar med ny teknik måste testas oerhört ingående innan alla "buggar" är hittade och åtgärdade. Skulle världen rulla på kommer man förmodligen att byta signalsystem många gånger under banans livstid. Då skulle kommande generationer knappast tänka på banan som en flopp för att några på Trafikverket eller annorstädes hade lite bråttom 2010.

Etiketter: , , , , , ,

2 kommentarer

  1. Mårten Edberg

    Helt rätt att Botniabanan inte är någon flopp. Självklart är det oerhört frustreande för de resenärer som sett fram mot att färdas snabbt och bekvämt på den del som trafikeras – Umeå-Övik – i avvaktan på att all trafik kommer igång hösten nästa år.

    Ett mycket allvarligare problem hade ju varit om ingen velat åka med tågen. Som det är nu är tågen överfulla och passagerare måste stå. När Trafikverket fixat de tekniska problemen kommer vi förhoppningsvis lika stora rubriker som handlar om att Botniabanan är en succé och det krävs fler tåg… Men frågan är om det kommer något i riksmedia?

  2. Jan Nilsson

    Svar till Mårten Edberg (2010-10-22 10:22)
    Positiva nyheter brukar få mindre punktstorlek på rubrikerna. Om det alls blir några rubriker.
    När Botniabanan går för fullt får vi hjälpas åt att påminna de tvivlande och lomhörda. Via kontakter, politikerbekanta, sociala media och tidningsartiklar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.