Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Knepig elbilsekvation

Jag tänker inte främst på den ekonomiska, utan på miljöekvationen.
Enligt en artikel i dagens SvD beräknas elbilen år 2015 släppa ut ca 70 gram koldioxid per km. Ungefär lika mycket som bra turboladdade bensin- och dieselbilar beräknas göra då.
Man sparar olja, men driver bilarna till stor del med fossilt brunkol istället.
Det här understryker att man måste låta den konkurrensdrivna utvecklingen ske längs olika spår.

Etiketter: , , , ,

4 kommentarer

 1. Jan Nilsson

  Svar till Lisbet Olofsson (2010-10-26 10:51)
  Hyfsat träffande tror jag. Många variabler, få konstanter och så tycks det bli lika till slut. I alla fall i den stora världen. På vår lilla ö används fossil el inte lika mycket.

 2. JonasE

  En sak som många missar i elbils hysterin, är att norrlänskt klimat och elbil går dåligt ihop.
  Kyla och batterier är ju bara det ett problem, och många har ganska långa pendlingsavstånd, så det gör dagens elbilar svåranvända redan där.
  Sen så får man ju kupevärmen på vinterna som en restprodukt på en bensin/dieselbil, men på en elbil så blir ju kupevärme ytterligare en elförbrukare.
  Har svårt at tro på elbilen som en var mans produkt för norrlänningen, även om det finns väldigt gott om el i norrland, så är problemen för stora, i varje fall med dagens teknik.

 3. Jan Nilsson

  Svar till JonasE (2010-10-26 12:14)
  Ligger mycket i det du säger. Jag tror mer på laddhybrider. Skulle ha svårt att köpa en bil som inte också har en liten dieselmotor. En som kan träda in när man måste köra 20 oplanerade mil en kall januarikväll och hålla rutorna och kupén varma under färden. Kanske gå på tomgång när man kört av vägen och hålla en vid liv över natten, om vi ska vara lite dramatiska.
  Sen är det klart att jag skulle ladda el så mycket jag bara kunde.
  De rena elbilarna är nog lämpligast för ultimata stadsbor, som andrabil för bemedlade eller för offentliga och privata verksamheter med strikt lokal trafik.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.