Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Gör det nu!

Det är en bister bild som målas upp i en artikel om glesbygden i dagens SvD.

Enligt siffror som Arbetsförmedlingen tagit fram till tidningen kommer 205 kommuner kommer att minska fram till år 2025. Den enda kommunen i Norrland som växer lite är Umeå.

Västerbotten har enligt den här prognosen fem kommuner som kommer att minska med 20-30 % fram till 2025. Icke överblickbara siffror. Både rent ekonomiskt och verksamhetsmässigt. Den här grafiken visar nämligen inte vilken ålder folk har. Vilka ska sköta det nödvändiga om vi bara sitter och väntar in slutkonsekvenserna av 60-talets  avfolkning?

Vi måste stimulera företagande och arbete i delar av Norrland. Det var så Norrland befolkades av "svenskarna". Att bara ge våra kommuner en slant till kommer inte att göra  avfolkningsvintern till demografisk sommar. Vi måste stimulera entreprenörsskapet. Ingenstans borde det löna sig så bra att arbeta och driva företag. De som vill stanna och uppehålla ett fungerande norrländskt samhälle för hela Sveriges bästa måste hitta jobben, inte bara i offentlig sektor.

Börja med att dubbla jobbskatteavdraget i inlandet och se sedan över företagsbeskattningens olika delar. Se efter vilken och hur stor del av beskattningsbördan som ska lyftas av näringslivet i dessa delar.

Drastiska och dyra särlösningar? Det är ingen som har råd med att vi gör ingenting. Ett "ohållbart" Norrland blir snart väldigt dyrt på flera olika sätt.

Eller ser någon några alternativ?

 

Etiketter: , , , , , ,

4 kommentarer

 1. En långtradare kommer lastat med norrlänningar

  2 miljarder till inlandet som ska få tillbaka 1930-talets grusvägar för att transportera sina produkter på. Gulan kommer att rinna ur äggkartongerna och de tunga transporterna kommer att försvinna ner i myrarna medan ni fortsätter att sänka skatterna för de rikaste i inner-stockholm.

  Norrbotniabanan inget alternativ för Reinfeldt, apropå avstånd.

  Vi vet ju hur det gått i Danmark och Nederländerna med din politik Jan…

 2. Jan Nilsson

  Svar till En långtradare kommer lastat med norrlänningar (2010-11-01 20:36)
  Vi har sänkt skatterna procentuellt mest för dem som tjänar minst och de bor bara undantagsvis i centrala Stockholm.
  Förberedelserna för Botniabanan fortsätter.
  Vad gäller den övriga infrastrukturen i Norrland var satsningarna ytterligt sparsamma under de sista S-styrda perioderna.
  Det är nu vi ser konsekvenserna av avfolkningen som exploderade under 60-talet. Det är inget vidare arv som vi har fått att hantera.
  Vad tänker du på i Danmark och Nederländerna? De har inga egna ”Norrland” direkt.

 3. En långtradare...

  Regeringens enda fokus tycks vara att skapa en marknad för vinstdrivande företag. Politiken går alltså inte i första hand ut på att hjälpa de arbetslösa att hitta ett nytt jobb.

 4. Jan Nilsson

  Svar till En långtradare… (2010-11-01 23:44)
  Enda fokus? Fråga företagen och företagarna om de känner igen den bilden. 🙂
  Men sant är att vi behöver många fler företag. Många fler som går med vinst också.
  Så det kan bli fler hållbara jobb.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.