Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Missvisande om elpriset


Det blir fyra olika priszoner för elpriset framöver. Den sydligaste regionen i landet får betala 3-5 öre mer per kilowatt. Det handlar om lite olika saker, ska inte gå in på de sakerna nu.

Däremot verkar tidningsrapporteringen bli lite skev. Rubriker och artiklar av typen "En tusenlapp mer för elen i syd" (1) och "En tusenlapp mer för elen i syd" (2) verkar få vissa kommentatorer att tro att det blir dyrare att värma en villa i Ystad jämfört med en i Vittangi.

Så blir det inte riktigt. Det kostar kanske i snitt dubbelt att värma samma villa i Vittangi.

Förutom övriga anledningar till prisskillnaden, t.ex. den näraliggande effektbristen i Skåne efter nedläggningen av Barsebäck, kan man tänka på effektförlusterna i ledningarna. Man måste producera 25 % mer el i Norrland om en given mängd ska förbrukas i Skåne än om den ska förbrukas i Norrland.

Förlusten för att sända el söderut är ungefär så stor och cirka hälften av elen vi producerar här uppe åker den vägen.

Etiketter: , ,

4 kommentarer

 1. Jan Nilsson

  Svar till ? (2010-11-08 23:54)
  Att:

  Det finns flera orsaker till differentiering av elpriset. (Får bli en egen bloggtext om det)

  Artiklar om detta har skrivits så att flera som kommenterar tror att det blir dyrare att värma en villa i Skåne än i Norrland. Klimatet sätter effektivt P för det.

  Det krävs mer för att framställa en given mängd ”leveransel” i Norrland om den ska konsumeras i söder. Ur den aspekten kan det också vara motiverat med en differentiering av priset. Mer än 40 % av landets el produceras här, hälften förbrukas i söder. Av den delen försvinner en mängd som ”motsvarar momsen” vid överföringen.

 2. Jan Nilsson

  Svar till ? (2010-11-09 19:58)
  Ingenstans, jag skrev att de ”verkar få vissa kommentatorer att tro att det blir dyrare att värma en villa i Ystad jämfört med en i Vittangi.”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.