Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Strandat i Vännäs

 

Det är med stor besvikelse, ja sorg, som jag konstaterar att det borgerliga samarbetet i Vännäs har strandat. Vi har två gånger fått besked om att majoriteten av vännerna i Center-styrelsen inte vill ha valteknisk samverkan med oss övriga. Det innebär lite olika saker, konkret t.ex. att vänsterblocket tar fler mandat i kommunstyrelse och nämnder än om vi skulle ha samverkat.

(C ) och (KD) backade i valet, från 8 till 6, respektive 3 till 2 mandat. (FP) behöll sina 2 och (M) gick fram nästan 50% i röstetal. Vi gick från 3 till 4 mandat och var ett par röster från att få 5. Förändringar man måste ta hänsyn till har alltså skett. Utan för många detaljer får man konstatera att det inte gått att få ihop samarbetet, något vi verkligen beklagar. För våra väljares, partiers och hårt arbetande fritidspolitikers skull och även för kommunens.

Inom Moderaterna, Folkpartiet, Kristdemokraterna och även stora delar av Centern har vi ansträngt oss på olika vis för att hålla ihop borgerligheten som vi ser som en helhet. Vännäsmoderaternas bild av borgerligheten är en koncern med olika divisioner. (Eller en fyrhjulsdriven bil med diff, där alla hjulen driver!) Vi har haft en mycket bra och konstruktiv anda i den borgerliga gruppen, något som gynnat politiken. Det mesta av arbetet, ofta även över blockgränserna, har den gångna perioden präglats av ett samförstånd och samtalsklimat som många kommuner bara kan drömma om.

Det här har vi velat odla och bevara. Vissa politiker tycker nu att vi gått för långt i detta, ironiskt nog att Moderaterna ”tagit för sig för lite” och att mindre partier fått för mycket i förhandlingarna. Vi ser det så att vi ”vill få ihop laget” och se till att borgerligheten har arbetslust och grupp och kommun tillgång till alla tillgängliga resurser. Ungefär liksom i regeringen där även de minsta partierna har en plattform.

När samarbetet nu spricker gynnas istället vänstermajoriteten, till ett svårberäknat pris för precis alla inblandade och våra uppdragsgivare.

Vi har ett hopp att våra vänner i Centern ska tänka om, att man vid nomineringsstämman ändå ska gå in för ett samarbete. Det känns viktigt för nutid och framtid. Medan vi väntar tvingas vi tre övriga förbereda oss för att ta tillvara våra väljares och partiers intressen. Samverkar vi räddas några poster till borgerliga sidan. Ställs de borgerliga partiernas mandat mot varandra blir det 8 mandat för (M), (FP) och (KD) mot 6 för (C ). Det innebär att ”triangelns” förslag vinner, om inte (S) även i Vännäs går in och styr om i borgerligheten.

Jag hade inte kunnat tänka mig att det skulle vara möjligt att hamna i den här situationen i Vännäs, men det ser tyvärr ut som om jag hade fel.

Det som skrivits ovan är Moderaternas bild. Jag hoppas kunna återkomma med positivare besked.

 

 

 

Etiketter: , , , , , , , ,

14 kommentarer

 1. Dennis

  Obegripligt att inte C kan samarbeta med övriga oppositionspartier. Är rätt säker på att yttterligare fyra års vänsterstyre i kommunen ger, inget badhus, ingen pendlingstrafik samt ytterligare rejält tapp i befolkningsstatistiken trots kummunens centrala läge i umeåregionen.

 2. Katarina Hampusson

  Hej Jan, det blir över ett par kommentarsfält.
  I din bloggtext text skriver du:
  ”Ställs de borgerliga partiernas mandat mot varandra blir det 8 mandat för (M), (FP) och (KD) mot 6 för (C ). Det innebär att ”triangelns” förslag vinner, om inte (S) även i Vännäs går in och styr om i borgerligheten.”
  Om jag fattat rätt kommer det i detta scenario att ligga 3 förslag varav 2 är riktade mot oppositionsplatserna.

 3. Katarina Hampusson

  Nu kommer del 2.
  Någon allians finns ju inte att ”spräcka”. Kommunfullmäktige har att ta ställning till de förslag som läggs och i det skedet kan jag inte se det som annat än att S, V samt MP kan lägga sin röst från sina respektive perspektiv, därför förstår jag inte den sista satsen ”…om inte (S) även i Vännäs går in och styr om i borgerligheten.”, Du kan kanske förklara dig närmare?

 4. Jan Nilsson

  Svar till Andreas Jansson (2010-11-24 15:56)
  Måste först säga att jag är ledsen att vi gör dig så glad, Andreas. 😉
  Jag tror jag vet vilket kommunalrådet blir, samma som vi tänkt oss i samarbetet med Centern. Han är en mycket dugligt alternativ, förmodligen det allra bästa.
  Det är klart att ”triangeln” kommer att ha egna förslag, men vi räknar med att vänstergruppen i Vännäs KF gör en ”tredjedels Vilhelmina” och går in och formar oppositionen som man helst vill ha den. Vi har fått de signalerna.

 5. Jan Nilsson

  Svar till Katarina Hampusson (2010-11-24 17:26)
  Inte säker på att jag förstod helt hur du menade, men tyvärr blir det väl i nuläget två förslag inom oppositionen om inget önskat under sker.

 6. Jan Nilsson

  Svar till Katarina Hampusson (2010-11-24 17:27)
  Nix, det har inte funnits någon allians mellan ”allianspartierna”, men ordet ”Alliansen” har använts då och då också i Vännäs. Även av vänner i Centern.
  Majoriteten brukar i normalfallet lägga ner sina röster när det gäller oppositionens poster, men så blir det nog inte nu. Enligt de signaler vi fått.
  Det tycks vara nya tider.

 7. Jan Nilsson

  Svar till Dennis (2010-11-24 16:52)
  Det är väldigt, väldigt tråkigt. Samarbetet har i regel fungerat mycket bra oss emellan och vi har varit konstruktiva tillsammans. Jag tror vi hade förutsättningar att bli en mycket bra majoritet 2014. (Och det kanske inte är för sent än!)
  Vi har alla våra svaga punkter, men jag tror att några bortser från flera stora organisatoriska förändringar som skett. Det finns färre poster att fördela. Vissa av de som är kvar har blivit ”tyngre”, andra ”lättare”. Dessutom har största partiet förlorat 25 % av sina mandat. Då kan inte alla förhållanden vara riktigt som förr.

 8. Andreas Jansson

  Glad och glad, det kändes mest troligt i de ”nya tiderna”. Självklart har M blivit större och C mindre, främjar kanske inte samarbetet, vad vet jag?

  En ”tredjedels Vilhelmina” kan jag inte uttala mig om, jag sitter inte med i fullmäktige och får således inte ”rösta” eller ”lägga min röst”.

  Men det är klart, det blåser hårda vindar på regeringsnivå och det är konstants förändringar, klart det även blir så på kommunal basis.

  Jag själv ser inget fel i att ta ställning till olika alternativ, i min värld så skulle även vice ordf kunna tillfalla majoriteten, men det är bara mina tankar.

 9. Jan Nilsson

  Svar till Andreas Jansson (2010-11-24 18:41)
  Andreas, det skiner igenom att du inte riktigt har full koll på läget.
  Att du tycker att vice ordföranden i KS liksom i t.ex. Skellefteå också skulle tillfalla majoriteten, det förvånar mig inte så mycket. Vi har lite olika syn på demokrati, representation och insyn.
  Det händer väldigt mycket i Vännäs nu, men Så mycket tror jag aldrig kommer att hända att majoriteten undanhåller oppositionen viceposterna.

 10. Andreas Jansson

  Jag sa aldrig att så blir fallet. Det är inte bara den röda sidan som undanhåller viceposterna.

  Kul att du skrev till mig på kommentarsfältet till tidningsartikeln.

  Men nu var det inte jag som hade skrivit, om än att jag är imponerad av att det såg ut som om jag skulle ha gjort det.

 11. Jan Nilsson

  Svar till Andreas Jansson (2010-11-25 00:21)
  Jag borde väl ha sett att det inte riktigt var ”dagens” Andreas som hade skrivit.
  Jag har bett dig om ursäkt på din blogg och under artikeln. Nu gör jag det igen.
  Förlåt mitt misstag.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.