Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Felaktig resursanvändning

Nyligen fick några av oss i Vännäspolitiken höra något som gjorde oss ledsna och oroade. Några kan känna sig orättvist utpekade, men när jag och kommunalrådet Johan Söderling pratade efteråt sa han med eftertryck att jag skulle skriva om problemet.

Kommunens nya, fräscha bilar hanteras för ofta på ett oförsvarligt sätt, enligt uppgifterna vi fick. Säkert kör de allra flesta som man ska med "andras bilar", men skadorna och kostnaderna drar iväg ordentligt. Kommunen har en bilvårdsanläggning där några sköter om det 60-tal bilar kommunen disponerar. De fixar skador i en omfattning som verkar orimlig. Det handlar om det 30-tal bilar som används inom Vård och omsorg.

Jag upprepar att de flesta säkert sköter allas våra bilar mycket bra, men några tycks inte göra det. Vi fick också höra vittnesmål om att bilarna ibland körs för snabbt och hårt. När man hör var och hur skadorna ibland uppstår undrar man om det inte handlar om att ett fåtal utvecklat en körkultur det borde vara lätt att åtgärda på ett eller annat sätt.

Bara självriskerna på verkstadsrepade skador stiger till stora summor som äldreomsorgen behöver till annat. Till direkta utgifter kommer att arbetstid går åt till pappersarbete och körning när bilarna ska fixas i Vännäsby eller Umeå. För lappade och lagade bilar blir det dessutom avdrag för skattebetalarna när leasingbilarna ska lösas in om ett par år.

Är det kompletterande körundervisning som behövs? Eco-drivingkurs? Måste bilarna besiktigas innan nycklarna får lämnas in? Behövs andra åtgärder? Stämmer uppgifterna måste saken hanteras.

För övrigt ett stort Tack för allt engagerat och ansvarsfullt arbete som utförs i olika uppgifter inom Vård och omsorg och kommunen för övrigt!

Etiketter: , , ,

2 kommentarer

 1. Karl-Gustav Sjöström

  Bra Jan! Trots alla ansträngningar som gjorts i stort sett årligen för att hitta sätt att klara ”det svåra budgetläget”, finns det säkert områden där pengar skulle kunna sparas och då helst användas där de bättre behövs.

 2. Jan Nilsson

  Svar till Karl-Gustav Sjöström (2010-11-27 13:52)
  Enligt önskemål skulle jag inte nämna de uppskattade totalsummorna det kan handla om, de är inte verifierade, men de skulle räcka en bra bit inom angelägna behovsområden.
  En bilpool på 30 bilar får förstås skador under årens lopp, alla råkar vi ut för förargliga skador någon gång. Men det skulle vara intressant att jämföra statistiken med 30 privatbilar som körs ungefär lika långt.
  Också kommunens bilar är någons. ”Alla” består av många ”någon”. De som betalar mest när allas egendom ”överskadas” och värden slösas bort är de som allra mest behöver olika insatser samhället inte får råd till.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.