Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Ibland bra med snöbroms


Körde idag norrut längs ”inre vägen” över Botsmark och Burträsk. Allt för att invika E4:ans sämre väder och snörök och för att få köra roligare väg.

Bitvis var väglaget vindpolerad is med kallsnö på. Tämligen halkigt, som på många håll. På ett ställe blev det lite spännande med en övergiven bil utan belysning.

Nyss såg jag en riktig mardröm på någon nyhetssida i mobilen. Y-bussen som söder om Sundsvall inte kunde stanna i halkan och åkte in i en stillastående lastbil. Kan tänka mig känslan när tyngden övergått från att vara fördel till hejdundrande nackdel och man är på väg att krocka med passagerare i bussen. Hoppas slippa den erfarenheten.

På den vägtypen, med förmodligen inte bara mitträcke utan även sidoräcke, saknas snöbromsen. Möjligheten man ibland kan ha att gå igenom snövallen och plöja fram i diket tills ekipaget stannat. Alternativet är ibland att föredra jämfört med att köra in i väldigt hårda fordon eller väldigt mjuka människor. Bäst är att ha tilläcklig framförhållning så man slipper båda delarna när det kommer en överraskning.

Etiketter: , , , , ,

4 kommentarer

 1. JonasE

  JO!!, dom bakvägarna kan vara lite spännande!!, åker alltid dom hellre än E4:an, den är ju så tråkig….jag bor ju dessutom längs dom så…..min fru har blivit trängd av vägen 2 ggr av mötande lastbil, och hitintills har det gått åt två vänsterbackspeglar på bilen….längs vägen Vindeln – Botsmark….eller som vi kallar det ”plogfri zon”, eller ”vägen som vägverket glömde” :/.
  Nu är ju vägen Umeå-Botsmark-Burträsk-Skellefteå i betydligt bättre skick, men man skall inte vara rädd för dåligt före om man åker häromkring!!.

 2. Jan Nilsson

  Svar till JonasE (2010-11-28 01:06)
  Snöar det har de här vägarna fördelen av att vara mer glesbefolkade. Det blir mindre snörök. Vindeln-Botsmark kör jag sällan, men Vännäsby-Rödåsel-Botsmark-Burträsk-Skellefteå har jag kört så många gånger att man känner kurvradie och dosering i ryggmärgen.

 3. Jan Nilsson

  Svar till JonasE (2010-11-28 13:11)
  Då vinkar jag strax. Står och tar ett par bilder mellan Skeå och Burträsk. Nyss såg jag två stora älgar i djupsnön vid vägen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.