Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Läckor och konsekvenser

Man kan tänka lite olika om Wikileaks avslöjanden.

Själv känner jag mig oroad när man anar att en mängd länders kommunikation med USA offentliggörs. T.ex. Saudiarabiens önskemål om att USA ska bomba Iran medan tid är.

Även om Iran förstås kan gissa att tankarna finns är det frågan hur ett offentliggörande påverkar en eventuell kris när man står färdigrustad och kärnvapenbestyckad. Detta med heder och förhållandet till USA är inte lätthanterade saker i området. Man kan också fundera på hur just det avslöjandet påverkar islamistiska krafter innuti Saudiarabien.

Många rena struntsaker kan också leda till stora förvecklingar lite här och där. Förmodligen blir det betydligt färre internationella samtal efter detta.

Öppenhet till absolut vilket pris som helst? Vissa saker bör förmodligen förbli hemliga.

Etiketter: ,

13 kommentarer

 1. JonasE

  Saudiarabiens förhållande med/till USA, är lite lustigt!!, samtidigt som man är den troligen störste sponsorn av terrorister, så är man också vän med USA, fastän att de Saudi sponsrade terroristerna gör allt för att ta ihjäl USA.
  Så egentligen så borde USA ge sig på Saudiarabien och skära av en stor del av pengaflödet till terrorister!!, men det är väl lättare att jaga terrorister i mindre mäktiga/rika länder, typ Afganistan, Irak, osov.!!, att det ger sämre resultat är väl inte så noga….tydligen!!..

 2. Jan Nilsson

  Svar till JonasE (2010-11-29 01:51)
  Man kan säga att de länderna har ett ”komplicerat förhållande”.
  Hur som helst tror jag att världen blivit en osäkrare plats genom En del av Wikileaks avslöjanden. Undrar om det inte kan få ekonomiska återverkningar också.
  Några väldigt stora vinnare finns förstås.

 3. Isak

  Det är inte många veckor sen förra ”släppet” då valde Herr
  Nillson att inte tro på avslöjandena att USA var inblandad
  i tortyr och massmord av civila i Irak. Nu varnar han för
  att ”läckorna” kan vara ett hot mot” öppenheten”. Bäste
  Herr Nilsson när kan sanningen bli ett hot mot mänsklig-
  heten. Och varför ligger det i vissa politikers intressen
  att inte sanningen kommer fram. Det skrämmer mej ännu mer.

 4. JonasE

  Wikileaks avslöjanden är inte bara av ondo, det har ju dykt upp en del om hur vissa militärer har misskött sig, skjutit civila osov, och som sedan har bara ”glömts”, och där fyller Wikileaks avslöjanden en klar funktion!!.
  Har för mig att USA inte erkänner krigstribunalen i Haag, och man kan ju undra varför…..rädd att fastna där självakanske??….eller är det som det tycks vara : den gäller mest för småstater utan makt att ignorera den??.

 5. Karl-Gustav Sjöström

  Men bäste Jan, nog är väl ändå det som offentliggjorts den här gången och tidigare gånger någon som i första hand skall åtgärdas och först därefter stoppa läckor av hemligt material?

  Jag tror inte att du innerst tycker att man skall få fortsätta med alla oegentligheter och sedan räkna med allas hjälp att hålla det hemligt.

 6. Jan Nilsson

  Svar till JonasE (2010-11-29 12:52)
  Nu vrider du sanningen igen. Du skrev då att USA mördat 100 000 civila i Irak. Det hade vi hört Wikileaks förutan sa jag då. Jag avfärdade inte alls att de kunde vara inblandade och att beklagliga övergrepp kan ha förekommit.

 7. Jan Nilsson

  Svar till Isak (2010-11-29 11:51)
  Nu vrider du sanningen igen. Du skrev då att USA mördat 100 000 civila i Irak. Det hade vi hört Wikileaks förutan sa jag då. Jag avfärdade inte alls att de kunde vara inblandade och att beklagliga övergrepp förekommit.

  Här släpps allt möjligt och de diplomatiska samtalen i Västvärlden lär till stor del utebli framöver. Jag tror det är livsfarligt. Länder måste kunna föra samtal som inte hamnar i pressen.
  Från Ryssland och Kina kommer inte mycket av tyngd ut. Jag är inte säker på att det blev så mycket bättre om deras grisigheter kom ut, den nu uppkomna situationen blir inte bättre av det.

 8. Jan Nilsson

  Svar till JonasE (2010-11-29 12:52)
  Det finns säkert saker som är av godo att det kommer fram, men jag tror en del människor kan få betala det ulitmata priset för Wikileaks massläpp. Sådana som i diverse diktaturländer varit uppgiftslämnare till USA och andra.
  Det kan nog hända att hela världssamfundet får betala ett bekymmersamt högt pris. Jag räknar med en osäkrare värld och blir inte förvånad om världsekonomin kommer att påverkas.

 9. Jan Nilsson

  Svar till Karl-Gustav Sjöström (2010-11-29 13:05)
  Åtgärdas? Hur åtgärdar man sådant som en mängd olika länder företrädare sagt om varandra? Eller oron som kan uppstå i Mellanöstern när islamistiska rörelser, och därmed Iran, får mer vind i seglen?
  Nog kan det vara en saker som helst skulle fram, men i stort förstår jag mer och mer hur de tänker som kallar det som skett för ”Diplomatins 11:e september”.
  Med skillnaden att det kanske inte alls är USA som drabbas värst.

 10. Karl-Gustav Sjöström

  ”Åtgärdas” var ett otroligt illa valt ord av mig. Jag menade förstås att diplomaterna skall lära sig inse det opassande att tala nedlåtande om andra länders ledare. Krigsförande länder, USA t.ex. skall sedan även ”lära” att när de för krig skall de också tåla att allmänheten får ta del av de hemskheter som följer därav.

 11. Gripensvärd

  Ang Jonas E inlägg:
  Du är ivrig att skriva om hur Saudiarabien tycker och tänker. Jag antar att du inte ens besökt detta vackra ökenland. Kung Abdullah i Saudi accepterar inte terrorism, det är däremot tydligt att kriget mot Irak inte anses okey, men det är väl få av oss som inte håller med Saudikungen angående det?

 12. Jan Nilsson

  Svar till Karl-Gustav Sjöström (2010-11-30 07:39)
  De låga kommentarerna i diplomatiska världen känns väldigt låga. Finns det systematisk desinformation om vad t.ex. USA håller på med i andra länder är det förstås betydligt allvarligare.
  Samtidigt känns Wikileaks massavslöjanden väldigt farliga och destabiliserande. Jag har inte haft tid att läsa något om saken idag, men ser dem definitivt inte som hjältar utifrån vad jag läst hittills.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.