Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

För båda ändar av arbetslivet

Jag tycker dagens VK-artikel om seniorföretag var mycket intressant.

Det är oroande att nästan 40 % av vår samlade arbetskraft kommer att pensioneras inom 15 år. Jag tänker främst på en del teknikområden där tillväxten är liten eller nästan obefintlig.

Många av dem som är på väg ut inom de områden jag tänker på har fördelen av att ha  gått "den långa vägen". Man har lärt av egna och andras misstag och vet mycket om vad som i praktiken fungerar och inte. Inom flera områden är det en väldig tillgång.

Jag har nyss försökt knuffa en nyligen pensionerad person med efterfrågade fack- och specialkunskaper i riktning mot ett eget företag. Den personen skulle kunna göra mycket nytta för flera organisationer. Genom att rakt av tillämpa sina specifika kunskaper och dessutom som konsult och mentor för att kunskaperna skulle kunna gå vidare.

Här kommer vi in på något.

Gärna seniorföretag och dessutom många! Jag tror jag har skrivit om en person som för ett antal år sedan var verksam som konsult vid dryga 90. Minns jag rätt hade han specialkunskaper inom en teknik som var på utgående, men som då fortfarande var i bruk i pengagenererande industriprocesser. Det var inget framtidsområde, inga nya gick in där, men varför skulle den otroligt vitale och kunnige mannen inte arbeta vidare? Han behövdes och hans arbete var efterfrågat och "bar sig"!

Det är väl inte alla äldre och yngre som har det som krävs för det jag funderar på, det krävs både driv och osedvanliga mått av social kompetens och ödmjukhet. Men tänk om man kunde hitta formerna där äldre med specialkunskaper kunde driva företag med yngre. Företag där de äldre kunde sätta sina specifika kunskaper i arbete, samtidigt som de var mentorer för unga människor som ska hantera systemen i framtiden. Unga som besitter större kunskaper på vissa områden, men saknar den långa praktiska erfarenhet som finns hos den som varit med om flera "tekniksprång" och känner till äldre teknik som ofta delvis finns kvar. Det finns också yngre som kanske behöver lära sig saker på annat sätt än vad högskolan kan erbjuda. Kanske livsnödvändiga saker som högskolan inte intresserar sig för.

Det kanske bara är en dröm, men jag tänker behålla den ett tag. Den kan komma till användning inom flera områden.

Tänk bara när Sveriges vatten- och avloppsystem ska börja bytas ut i stor skala. Där ligger gigantiska utmaningar och kostnader. De som ska utföra jobbet kunde ha nytta av vitala seniormentorer och konsulter som kanske en gång som unga noviser var med och byggde systemen.

När man ser gamla museielok med snöplog väckas ur törnrosasömnen för att rädda dagens tågtrafik anar man att kunskap om gammal teknik kan behövas inom flera områden. Välkommen seniorföretagare och seniorkonsulter!

Etiketter: , , , , , , , , , ,

7 kommentarer

  1. Fru Karlsson

    Ja vad allt kan det inte hittas på för att staten skall ”få in pengar”.
    Jag tror att majoriteten av de som pensioneras är mycket glada över att få bli pensionär och är vääldigt trötta på att bara arbeta och arbeta..
    Men jag kan ju ha fel..
    Däremot så vore det ju bra om de arbetslösa som ännu inte nått pensionsåldern, skulle kunna få en anställning, för visst kan de mycket. Men som du (kanske) vet, så kastas dessa på sophögen.

  2. Jan Nilsson

    Människor lider nöd. Det finns cancersjuka som väljer bort medicinerna för att ha pengar till hyran. De är rädda för att bli vräkta. Det är vanligare än man kan tro säger Ywonne Jacobsson, ordförande för Cancerhjälpen.

    Ur led är tiden

  3. Jan Nilsson

    Svar till Jan Nilsson (2011-01-16 16:14)
    Såg inte att någon skrivit Jan Nilsson som avsändare här. Det är inte jag som skrivit, men jag ska besvara framöver.

  4. Jan Nilsson

    Svar till Fru Karlsson (2011-01-16 12:47)
    Många behöver lämna arbetslivet vid pensionsåldern eller tidigare. Andra har nuförtiden mycket kapacitet och arbetslust kvar vid 65.
    Både näringsliv och ”offentlighet” kommer att ha svårigheter att täcka upp för pensionsavgångarna på t.ex. tekniska och omvårdande tjänster.
    Det behövs pengar till det gemensamma och de kan i Sverige inte komma från skattehöjningar. Vi har redan världens högsta skatter på arbete och det har nog bidragit till att vi har Europas nästan lägsta nyföretagande. Vi behöver massor av företagare för att kunna behålla välfärden. Unga, medelålders och äldre.

  5. Jan Nilsson

    Svar till Jan Nilsson (2011-01-16 16:14)
    Det är även i Sverige, ett av världens absolut bästa länder, alltför många som lider nöd. Sjukdomsnöden kommer få av oss undan. Jag tror att den sorgliga situation du beskriver med cancermedicinen ska vara ytterligt sällsynt och då ska vårt skyddsnät träda in.

    Om världen snurrar vidare och vi inte drabbas av finanskris ”big time” kommer vi att ha en arbetskrafts- och kompetensglapp som hotar vår välfärd. Vi behöver olika åldrars bidrag och många nya företag. Allt för att vi ska ha en god utveckling som också ger möjlighet att ta hand om dem som drabbas särskilt hårt, så bra som möjligt.

  6. Fru Karlsson

    Citerar; Andra har nuförtiden mycket kapacitet och arbetslust kvar vid 65. Både näringsliv och ”offentlighet” kommer att ha svårigheter att täcka upp för pensionsavgångarna på t.ex. tekniska och omvårdande tjänster//

    Men du..är det inte just de som inte orkar jobba efter 65 år? Särskilt vårdarbetande. Pensionärerna bör inte fås till att känna sig tvingade att EN GÅNG TILL bidraga till att det finns pengar i statskassan. De har gjort sitt.

  7. Jan Nilsson

    Svar till Fru Karlsson (2011-01-17 11:55)
    Ingen ska känna sig tvingad att arbeta efter 65, men många vill och kan. Har närstående som jobbat betydligt längre och känner fler. Själv skulle jag bli förvånad om jag får gå i pension vid 65, om jag lever då. Detta med tanke på att färre ska arbeta ihop till pension och vård för fler när jag är 60+. När pensionsåldern 65 infördes var medellivslängden förresten kortare än så.

    Många vårdarbetande är hårt slitna när man närmar sig pensionsåldern, det är så alltför sant. Vi borde ha fler företag som ger arbetstillfällen så att samhället har råd att anställa fler som tar hand om de gamla.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.