Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

En kommun utan polis


Man blir beklämd när man hör att Bjurholms kommuns sista polis Ingemar Nyman inte ska ersättas. En kommun i Sverige blir helt utan lokal ordningsmakt. Jag tror det blir svårt att kompensera med gästande patruller som svänger runt i centralorten ibland.

Jag frågade nyligen hur en annan polis jag träffade hade det på jobbet. Lite förvånad blev jag då man ofta låg slitsamt nära minmibemanningen. Hur går det ihop med att det blivit så många fler poliser de sista åren? Det handlade ändå om Umeå.
Svaret var att de nya poliserna till stor del hamnat i satellitorganisationerna, säkerhetspolisen, personskydd m.m. Tyvärr är tillväxten där säkert nödvändig, men samtidigt behöver de utsatta ordningspoliserna en dräglig arbetssituation.

Tänk om de nya poliserna aldrig utbildats och kommit ut i tjänst? Det skedde mot de rödgrönas vilja. Tänk om man istället hade fått Mindre resurser till polisen? Som de rödgröna ville i höst.

Etiketter: , , , , , , ,

10 kommentarer

  1. Stefan Westermark

    Men nu har Bjurholmarna chansen att sköta sig själva. Jag tror inte att man behöver Polisen. Dem gör ju ändå inget.
    Om folket hade vapen så skulle vi ha mindre rån och fler som kan ingripa vid en ”kris”.
    Eller tänker du dra argumentet om att folk inte kan sköta sig? Om man vill skada någon har man mycket runt omkring sig. tex: Bilar, knytnävar, ben, köks knivar, gafflar, skedar mm. Så vapnet är det inget fel på, det är personen som håller i vapnet vi måste tala om.
    PS: Svarta i USA var dem första som tappade sina vapen med ”gun controll” så egentligen är det rasistiskt att vara emot vapen.

  2. Jan Nilsson

    Svar till Stefan Westermark (2011-01-20 01:01)
    Vapen, var kom de ifrån? I Bjurholm jagar man älg och Björn med vapen. Såna har i normalfallet lite och inget med ordning och rättsskipning att göra, fast de förstås hör till polisens standardutrustning. Tror inte Nyman har osäkrat många gånger under sina decennier som polis.
    Gäller det privatpersoner ska vapen överhuvud taget inte in i konfliktbilden annat än i något extremt sällsynt undantagsfall som mig veterligt aldrig har inträffat i varken Bjurholm eller Vännäs.

  3. Pär Andersson

    Stefan! Att folk ges möjlighet att ”sköta sig själva” med vapen som man gör i Eritrea, Sudan, Arizona och på andra platser är kanske inte så bra om du tänker efter. Ofta blir det så att sköta sig själv blir synonymt med att ges möjlighet att skjuta andra och det kanske inte är den lösning bjurholmarna efterlyser.

  4. jerome

    Nåväl ”när inte privatpersoner ska vapen överhuvudtaget och in i en konfliktbild” är det väl bättre att borgarstaten genom sina hejdukar skjuter ihjäl arbetare som i Ådalen 31. Borgarklass mot arbetarklass, så ge borgarna vapen!!! så har de all makt

  5. kattis

    saknar ni polis blir de att flytta till nordmaling 🙂 en fredag för ett tag sen va de 3 polisbilar ute, varav två samtidigt, tala om resursslöseri

  6. Bertil Ingerlund

    Engång i tiden på 50 talet hade vi en Polis i Vännäsby
    som hette Poliskalle. Visst var det bra att ortborna m.fl.
    kunde vända sig till Polisstationen i Vännäsby vid problem
    som alltid lösets. För att tala om Poliskalle så
    mötte man honom i bland i sin bil. Jag själv åkte på en moped med påhängsmoter och förstås var man ju inte 15 år. Poliskalle han tittade till vänster när man mötte honom och han såg inte mot mitt håll. Men 10 dar
    efteråt man fyllt 15 år så blev man stoppad av Poliskalle och han sa:- Nu hade du tur att du fyllt 15 år.
    Man såg upp till Poliskalle som alltid var vapenlös.

  7. Jan Nilsson

    Svar till Bertil Ingerlund (2011-01-21 05:38)
    Det var tider, Bertil. *s*
    Själv blev jag en mörk höstnatt i min späda ungdom haffad av Ingemar Nyman och en kollega. En liten solskenshistoria mitt i den mörkruskiga natten där min tremänning B-Å Åström och jag friades från alla misstankar och fick fortsätta in i skogen. Tror jag måste skriva mer om den saken någon gång. 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.