Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Onödig industri


I väntan på ett sammanträde som senarelagts avnjuter jag en macka på ett av Umeås etablissemang. Medan jag nyss avslutade ett samtal i bilen gick ett par unga flickor förbi. Ljust hår och kanske 13-14 år.

Man delade på en cigarett, hostade och grimascherade illa. Men, trägen vinner. Jag gissar att de kommer att lyckas i sina försök. Om några månader kan de röka och om något år kan de inte känna lugnet utan att röka men jämna mellanrum.

Under sin livstid ska de kanske lägga en miljon skattade kronor på rökningen. Någon, främst de själva, ska tjäna bortåt 1,5 miljoner för att få ihop till nöjet. En livstids rökning kan motsvara kostnaden för fem enklare, splitternya bilar. Staten får en stor del av slantarna, men det blir en dålig affär för moder Svea ändå.
Sämst blir den för tjejerna.

Jag har inte mycket till övers för tobaksindustrin.

Etiketter: , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.