Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Kroppen och transporten


Många rör sig ganska lite och bekymras över det. Några motionerar lite mer, men kör gärna ett extra varv runt kvarteret för att hitta den allra närmaste parkeringsplatsen. Jag tror att både transportmönster och folkhälsa skulle kunna bli bättre med lite attitydförändring och försöker själv bearbeta mina inkonsekvenser på de här områdena.

I gårdagens samhälle var det mycket mer som krävde rörelse, på gott och ont. För ett par femtioåringar sedan krävdes och gav det ofta något bara att få vatten och värme in i huset. Det mesta av vardagstransporten krävde rörelse och gav motion. För en halv femtioåring sedan innebar det rörelse att byta kanal på TV:n.

Har man arbete på en fast arbetsplats och någorlunda regelbundna dagtider finns det ofta fina vardagsmöjligheter att hålla tillbaka välståndssjukdomarna. Med bara 10-12 minuter till hållplatsen och från avstigningen till jobbet får man 1,5 timmars vardagsmotion och luft "gratis" varje vecka, om man tar bilen en dag. Förmodligen kommer man piggare både till jobbet och hem också.

För oss i Vännäs kanske tågpendeln innebär en sänkning av kör- och parkeringstiden med 10-15 minuter, det skulle innebära att några får en hel del av den här extra motionstiden till skänks. På tal om gratis skulle många säkert tjäna en fin summa bara på insparade parkeringspengar.

Förutom det här med kollektivtrafik och vardagsmotion kan man fundera på det ofta överdrivna och rent skadliga skjutsandet av barnen till skolan. Vilka miljö- och motionsmönster och vilka framtida lidanden och kostnader talar vi om här? Men det blir en annan bloggtext.

Etiketter: , , , , , , ,

4 kommentarer

 1. Andreas Jansson

  Här håller jag med dig Jan, för en gångs skull? 🙂

  Det är inte många år sen jag var liten pojk, då fanns inte internet, telefoner användes sparsamt.

  Man cyklade och gick till skola, kompisar och olika träningar.

  Nu några år senare behöver jag gå och röra mig mer, men jag jobbar på det!

 2. Jan Nilsson

  Svar till Andreas Jansson (2011-02-11 12:41)
  Vi får ta vara på de tillfällena vi kan vara överens. 😉
  Jag jobbar också på saken, men har sällan haft möjlighet till kollektiva jobbresor.
  Jag skulle kunna låta som en riktig ärkegubbe och berätta hur det var ”förr”. Det låter jag bli, men jag tror vi bör fundera på de här sakerna ur flera aspekter, både som individer och samhällsansvariga och för nutid och framtid. För många barn kan jag känna mig riktigt orolig.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.