Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Innan man kritiserar Bildt


Idag finns en intressant debattartikel i DN av journalisten, filmaren och afrikakännaren Bengt Nilsson. "Sverige måste sluta stötta Afrikas diktatorer".

För närvarande försöker många krama ut allt man kan ur ett uttalande om Libyen som Carl Bildt nyligen gjorde. De kan med fördel läsa Nilssons artikel i DN för att vidga perspektivet något. För dem som inte vill eller orkar kopierar jag in ett par stycken ur debattartikeln:

 

"I riksdagens utrikespolitiska debatt nyligen kritiserade Socialdemokraterna det indirekta stödet till despoterna i arabvärlden. I sin alternativa utrikes­deklaration skrev man bland annat: ”USA och EU har låtit kortsiktiga intressen om stabilitet överskugga behoven av demokrati och mänskliga rättigheter i främst Nordafrika. Vi vill se ett slut på denna kontraproduktiva politik för att i stället främja demokratisering och mänskliga rättigheter. På det viset uppnås verklig stabilitet.”

Det var ju ett ord i rättan tid, kan man tycka. Men för bara ett år sedan lät det annorlunda. Då laddade Socialdemokraterna inför valrörelsen och lanserade idéskriften ”Afrika – en rättvis värld är möjlig”. Den var till stor del förfärande läsning. Det verkade som om Socialdemo­kraterna inte hade lärt sig någonting av de senaste decenniernas politiska skeenden i Afrika.

I dokumentet framhölls betydelsen av ”god samhällsstyrning och gott ledarskap”. ”Det bör därför vara en prioritet för en svensk Afrikapolitik att stödja Afrikanska unionens (AU) initiativ och arbete för demokrati och gott samhällsskick”, menade författarna.

Afrikanska unionen hade då nyligen valt Libyens ledare Muammar Khaddafi till ordförande. Han slog genast fast att han ville bli titulerad ”kung över afrikanska kungar”.

Khaddafi – som de svenska Socialdemokraterna alltså ansåg vara rätt man att leda Afrika mot demokrati och gott samhällsskick – hade då under flera decennier stöttat inbördeskrig och internationell terrorism och i dag mördar hans soldater obeväpnade demonstranter på Libyens gator."

Det står var och en fritt att kritisera Bildt, men läs gärna artikeln först. Det kan bli liter mer balanserat då.

 

 

Etiketter: , , , , , ,

7 kommentarer

 1. Pierre

  Hej, att socialdemokraterna saknar politik både inrikes och utrikes är välkänt,att partiet även vänder kappan efetr vinden är lika känt, men detta gör inte att Carl Bilds uttanlanden är rumsrena för det. Han är klumpig som alltid och svarar obegripligt för gemeneman. Därför måste han förklara sig många ggr om, varje gång han har tyckt till.Så kan man inte ha en utrikesminister eller….

 2. Jan Nilsson

  Svar till Pierre (2011-02-26 01:20)
  Är du inte orättvis nu? Han svarar så gott som alltid ”rakt på”, in i de framsträckta mikrofonerna, mitt i steget. Det tycker jag är starkt, de flesta kör med olika ”fördröjningstrick”.
  Många gånger är svaret mitt i prick, inte sällan med en ett humoristiskt stänk. Jag begriper inte hur han hinner svara som han gör på den mängd av frågor han får.
  Rätt ofta drabbas han, som alla journalistiska högvilt, av att enskilda ord eller meningar tas ut ur ett längre sammanhang och ”pressas” eller görs om till en fristående sammanfattning eller huvudsanning.
  Det skulle vara märkligt om det inte blev ett och annat mindre lyckat i den arbetsmiljön.
  Omvärlden har en annan värdering än stora delar av Sverige har av sin utrikesminister. Jag tror eftervärlden kan komma att ha en ännu högre värdering av honom.
  Trots detta håller jag inte helt med honom i allt.

 3. Jan Nilsson

  Svar till Karl-Gustav Sjöström (2011-02-26 02:11)
  Om man överlagt och som en del i sin politik sagt något så bör man tänka sig för hur man kritiserar någon som uttalar sig om samma område. (S) har inte uttryckligen hyllat Muammar, men det finns sådana, långtgående, vänsterexempel också.
  Vad gäller revolutionsvågen i arabvärlden så får vi verkligen hoppas att man kommer fram till både demokrati, mänskliga rättigheter och rimlig stabilitet i de olika länderna. Vägen kommer att vara lång och knappast ha samma sträckning överallt. De massiva proteströrelserna är oerhört sammansatta och vem man ska ”satsa på” är svårt att veta.
  Vi kan nog komma att få se starka besvikelsereaktioner på en del håll. Demokrati är svårt. Mycket mer tids-, resurs- och tålamodskrävande än både diktaturer och revolutioner.

 4. Kicki Axengrip

  Apropå Afrika, idag har jag hjälpt en storasyster till en av dina gamla elever att söka stipendium för ett projekt och bland annat en Volontärresa till just Afrika. Hon söker även sponsorer och du kanske har några tips på var man kan vända sig?

  Detta projekt kommer bli jättespännande att följa och jag hoppas verkligen att hon lyckas finansiera det. Och jag hoppas att hon kommer att starta en VK-blogg så fler kan följa projektet från ax till limpa.

  To be continued…

 5. Bertil Ingerlund

  När man läser det projekt du och din syster tänkt starta ¨
  så är det en vacker tanke och hoppas att den kommer igång.

  Tänk på alla barnen här i Sverige som är i 3-5 års åldern och har sin fantasivärd och dessa barn i Ert projekt har ju
  en helt annan fantisivärd. En värd som dom inte bett att få komma till många gånger.
  En gång i tiden när man var ute på Landsbygden runt Vännäsby med omnejd,
  kunde man roa sig åt dessa små barn som kunde komma och titta i verktygslådan när jag reparerade deras TV, och säga.-Pappa han har en lika dan skruvmeijsel som du, pappa han har en lika dan tång som du.
  Tänk vad dessa barn kunde se upp till sin far och även mor.
  Jag kunde ju också trolla för dessa små barn, vilket jag även gjorde när jag gick i skolan på roliga timmen i Vännäsby.
  En händelse som inträffade här om dagen. Var en liten flicka och pojke som jag trollade för och berättade en rolig barnhistoria till. Då den lilla flickan säger – Hur
  gammal är farbror. Jag svarade jag är 68 år.
  Flickan svarde i sin fantasivärd som dom äldre förstås
  sagt i något sammanhang. Hon säger vad du kan mycket som
  bara är 68 år. – Vad svarar man. Nä, jag har inget helskägg
  ännu, och det är rätt jag är inte så gammal. Så jag säger alla som har helskägg eller utan skägg kan vänta sig roliga frågor och svar från dessa små barns fantasivärd.

  Små barn ger jag mig alltid tid med att prata med.
  Bloggen ska ju igentligen inte handla om det jag skrivet.
  Men Glad att den finns, för de politiker kan använda sin
  fantasi till att skapa verklighet.

  MVH
  Bertil

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.