Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Jobbsatsningar & sociala företag


Det är sällan man läser så roliga saker som artikeln om Balticgruppens och Umeå kommuns satsning på ungdomsjobb.

Att så många som 111 av 186 är kvar i arbete eller har börjat studera efter de 6-8 månaderna med stöd är väldigt glädjande. Det är inte alla satsningar som kan uppvisa den statistiken.

Talade idag med en tjänsteman inom arbetsmarknadsenheten i Vännäs. Även i deras satsning för personer som hamnat utanför finns det mycket att glädja sig åt.

En annan sak som jag personligen hoppas mycket på är de sociala företagen. Det finns en del spirande exempel i Norrland på sådana företag som redan hunnit betyda mycket. Återkommer om det, en annan dag och en annan tid.

Etiketter: , , , , , , ,

29 kommentarer

 1. Bo-Gunnar Wikström

  Att en moderat uttalar intresse för de utsatta är ju märkligt. Regeringens politik syftar ju till att helst se till att de som har det sämst ska få det värre. Helst vill man inte att de ska få en krona att leva på och som mest vill man att de ska kunna få socialbidrag.
  Hoppas att du har sett om Påskupproret Jan ? Nu börjar kristna och kyrkor reagera mot den extremhöger vi har i Sverige.
  Jag har ännu inte träffat någon , eller hört någon, förklara för mig hur svårt kroniskt sjuka blir friska för att man tar bort all ersättning och värdighet för dem.
  Varför törs ingen moderat vara ärlig ? Varför inte erkänna det verkliga syftet med allt detta ? Syftet är ju att till 100% slå undan benen för svårt sjuka så att ingen i framtiden vågar bli sjuk. Ja utom de rika som ju redan har utmärkta personliga sjukförsäkringar.
  Jag tror att alla moderater innerst inne skäms för sin politik ! Gör man inte det så måste man vara totalt likgiltig inför andra människors öden.

 2. Anders

  400000 arbetslösa. Hur nöjd är du med det? Har hört att flertalet av dem ska sättas in som kanonmat i krigets Afghanistan. Är det sant? Hur långt borta är en trolig lösning av kriget i Afghanistan?

 3. Jan Nilsson

  Svar till Leif (2011-03-05 01:28)
  Så du är också glad över Baltics satsning? Alla från vänster har tydligen inte varit det. Av någon märklig anledning.
  Skulle vilja veta varför.

 4. Jan Nilsson

  Svar till Anders (2011-03-05 17:58)
  Du menar att du har hört att över 200 000 arbetslösa ska sändas till Afghanistan?
  Du måste nog börja kolla dina källor.

 5. Jan Nilsson

  Svar till Bo-Gunnar Wikström (2011-03-05 09:57)
  Nu ägnar du dig åt direkt förtal, B-G. Ett parti med målet att knäcka sjuka skulle inte nå 4 %. Det skulle aldrig få min röst och aldrig bli plattformen för mitt samhällsarbete.

 6. Bo-Gunnar Wikström

  Jag hoppas att du såg kvällens Agenda på TV1. Om just Påskupproret mot utförsäkringarna. Folk i massor kommer till kyrkan för att få hjälp med mat, och detta pga moderaternas politik. Den politik som du tycker är så fantastisk.
  Där satt en komplett idiot, Ulf Kristersson, och försvarar hela reformen som en bra reform. Slutsatsen är ju då klar : han, liksom moderaterna som parti, vill slå på de mest utsatta, eller hur ?
  Den totala brist på empati han visade är skrämmande.
  Detta kraftiga försvarande av att man slår ut folk var lika skrämmande.
  Allvarligt talat Jan : Ser du ingenting av vad som pågår ? Ser du inte vad det blivit av samhället ?
  Är det inte dags att våga ifrågasätta vad regeringen gör i stället för att bara säga att allt de gör är perfekt ?
  Men… ska man kunna fortsätta att göra stora skattesänkningar för rika, så måste man ju slå ut mer folk genom att ta bort all ersättning från dem, eller hur ?
  Jag tror att vi kommer att få se ett kraftigt folkuppror mot denna hånfulla moderata regering som tror att man kan sparka på folk hur mycket som helst.
  Kyrkorna reagerar ! T o m KD reagerar nu medan du, liksom övriga moderater, försvarar detta som perfekt.
  Hur långt ska ni driva ”utrensningarna” ?
  Har folk börjat se att moderater bara tänker på rika och välbärgade ?
  Våga kliva ut ur din ”moderatbubbla” och se hur verkligheten blivit ! Är du stolt då ?
  Men jag antar att SVT med programmet Agenda också ägnat sig åt förtal….

 7. Jan Nilsson

  Svar till Bo-Gunnar Wikström (2011-03-06 23:27)
  Jag ska börja med att under det närmaste dygnet se Agenda på SVT.
  Läs under tiden igenom din text igen och se om du hittar några skruvade generaliseringar, överdrifter eller orättvisa påhopp.
  Se sedan om du hittar någon rad någonstans där jag, som du tillskriver mig, säger att sjukförsäkringsreformen blivit perfekt.
  En reform måste till, ja. För att lösa den orimliga situation som t.ex. höll Göran Persson vaken på nätterna i oro över det sammanbrott som hade kommit om inget gjorts.
  Jag hör till dem som väntar med spänning på den översyn av sjukförsäkringsreformen som görs. Jag hoppas att den och FK kan komma tillrätta med det mesta av de orimligheter vi allt för ofta fått läsa och höra om. Inte bara de sista 3-4 åren.

 8. Bo-Gunnar Wikström

  Jag vet att du inte tycker att reformen är helt bra, men du försvarar alltid vad regeringen gör, allt är perfekt ( i stort sett ).
  1/ Har du sett om Påskupproret ? Har detta uppstått av en slump ? Alla har fel ?
  2/ Hur blir en mycket svårt sjuk mnänniska frisk av att få all ersättning indragen ? Det är väl bara moderaterna som tror det ?
  3/ Hur många hundratusentals fall ska vi måsta läsa om innan man ändrar uppfattning ? Eller rättare sagt tvingas att ändra uppfattning, för att den människosyn som moderaterna i regeringen har är skrämmande. Ser du verkligen inte hur illa det är ???
  4/ http://www.aftonbladet.se/debatt/article8672538.ab
  Bara ytterligare ett bevis på vilka order försäkringskassan fått från regeringen, och det är att avslå och dra in så många ersättningar som möjligt. Det är väl helt uppenbart , eller hur ?
  5/ Visst är det märkligt att ingen människa jag känner tycker annat än att det är förnedrande hur det blivit, hur folk behandlas, vilket hårt, kallt och egoistiskt samhälle som den moderata politiken står för ?
  6/ Nu börjar KD, kyrkor och kristna verkligen reagera – men Ulf Kristersson, ett riktigt stolpskott, sitter och försvarar allt. Det visade mycket tydligt vad moderaterna i regeringen står för. Vågar ingen inom ditt parti ha någon egen åsikt i frågan ?

 9. Jan Nilsson

  Svar till Bo-Gunnar Wikström (2011-03-07 13:31)
  En svårt kroniskt sjuk människa ska varken arbeta eller ställas på bar backe. Hon ska vara sjukskriven eller ha sjukersättning.
  Jag ska se SVT:s Agenda som jag sa.
  Jag har hört om Påskupproret, både det politiska och historiska på Irland och det kanske lite mindre politiska som gäller sjukförsäkringen.
  Leta efter det där jag skrev om i förra svaret så kanske vi framöver kunde mötas i ett resonemang. Bland annat de motiv och den människosyn du tillskriver människor Moderater gör att det tyvärr inte går att resonera. Ord som ”extremhöger” gör också att det inte känns så meningsfullt. Vilka ord ska du använda när det skulle behövas starka ord?
  Jag förstår att du gör det för att sätta saker på sin spets, men jag tror din sak förlorar mycket på det.

 10. Jan Nilsson

  Svar till Bo-Gunnar Wikström (2011-03-07 13:31)
  Såg just att det heter Påskuppropet och inget annat, tror det är du som fått mig att blanda ihop begreppen. 😉

 11. Bo-Gunnar Wikström

  ”En svårt kroniskt sjuk människa ska varken arbeta eller ställas på bar backe.” Där håller jag helt med dig, men … är det så det blivit ??? Nej inte alls, långt långt därifrån.
  Varför har det då blivit så här fel så att stora grupper nu börjar göra upprop ?
  Varför känner jag inte en enda människa som tycker att det blivit bra när nu denna reform är så bra ?
  Det finns 3 alternativ :
  1/ Regeringen består av idioter som inte har en aning om vad deras beslut leder till.
  2/ Reformen är gjort helt medvetet för att komma åt en massa ”myglare”. Att då tiotusentals får sina liv förstörda räknar regeringen som ”spill”.
  3/ Regeringen ( moderaterna ) har en människosyn som är skrämmande och man satsar all kraft på att hjälpa rika och friska för att i stället ta pengar från svårt sjuka.

  Finns det något annat alternativ ?
  Känner du någon enda människa som tycker att utförsäkringen av svårt sjuka är en bra reform ?
  Att så många nu reagerar gemensamt i Påskuppropet, innebär att alla där är korkade som inte inser hur bra denna reform är? Eller ? ….
  Ser du verkligen inte hur hemskt det blivit ???

  Och ordet extremhöger är för mig när man satsar stor kraft på att ta bort all ersättning från så många svårt sjuka som möjligt. Är inte detta skrämmande ?
  Folk i massor vänder sig till kyrkor och sociala för att få mat, medan t ex Reinfeldts fått skattesänkningar med hur mycket som helst. Detta är moderat politik av idag.

  Tack för att du skrev att en svårt sjuk människa ska ha ersättning, men tyvärr delas inte din uppfattning av moderaterna i regeringen och ett värre stolpskott än Ulf Kristersson har jag svårt att tänka mig.

  Jag har än inte fått något svar på : Hur blir en svårt sjuk människa plötsligt frisk av att få all ersättning indragen ???

 12. Jan Nilsson

  Svar till Bo-Gunnar Wikström (2011-03-08 00:20)
  B-G, om du inte blandade frågorna med (som jag tror) medvetna vantolkningar och beskyllningar som jag tvivlar på att du själv tror på skulle det vara lite lättare att föra dialog.
  Det sista först. Ingen svårt sjuk blir frisk av att få sin ersättning indragen. Meningen är att ingen svårt sjuk ska få det. Det är bl.a. därför regeringen ser över i vilken omfattning ambitionerna med sjukförsäkringen har uppfyllts. Här måste man verkligen se över ”undantagen”, jag tror personligen att det inte är möjligt att få ner skriftliga undantag för alla kombinationer som kan göra en människa arbetsoförmögen.
  Många slipper idag problemen som det fanns för mycket av förr – att skuffas undan genom ”överpensionering” och alltför långa sjukskrivningar. 98 % av Försäkringskassans beslut är, enligt Kristersson, ”Konfliktfria”. En mindre del (men alldeles för många) av de återstående fungerar inte alls som det var tänkt. Jag hoppas att de flesta av de ärendena kan hindras att uppstå efter den här översynen.
  När du skriver ”hundratusentals”, ”massor”, och ”ta bort all ersättning för så många sjuka som möjligt” m.m., då anser jag att du handskas väldigt ovarsamt med sanningen.
  Saker som den nyligen omskrivne ”TV-kocken” och andra kommer vi förmodligen att få se igen, om det inte blir obligatorisk a-kassa och bättre regler för dem som någon gång varit företagare. Mycket av det som svepande tillskrivs de ”nya reglerna” är inte alls nytt.
  Om alla som protesterar är ”korkade”? Inte alls. Jag tycker t.ex. att den utförsäkrade kocken i Agenda framförde vettiga åsikter. Jag har själv en vän som drabbats av det utan att ha fått sjukdomen godkänd av FK. De som har till uppgift att ansvaraa för systemen håller på med en översyn just därför att det behövs.

  Varför menade du att Kristersson är ett ”stolpskott”?

 13. Ulla

  Googla på och läs gärna den informativa bloggen ”Ett hjärta rött” med många intressanta länkar så kan du bättre bilda dig en uppfattning om vad som händer i dagens samhälle.

 14. Jan Nilsson

  Svar till Ulla (2011-03-08 17:13)
  Tack för omtanken och tipset.
  Jag brukar läsa lite av varje när det ges tid.
  Av nyfikenhet och för att få perspektiv.

 15. Bo-Gunnar Wikström

  Jag hoppas att du läste ”Ett hjärta rött” som en annan rekommenderade.
  Stolpskott om Ulf Kristersson, ja vad tyckte du ? Svammel lögner, unvikande att svara mm mm , utan att på något sätt säga annat än att ”reformen är bra”.
  Ja det är klart att han tycker att den är bra med ca 50000 utförsäkrade, väldigt många utan någon ersättning.
  Tror du verkligen Jan att det hade blivit så här om det inte var meningen ?
  Jag är fullständigt ävertygad om att regeringen ( moderaterna ) på alla sätt vill nedmontera vårt skyddssystem. Kan man se det på annat sätt ?
  Tror du att IQ hos de ansvariga är så låg att ”det var inte meningen att det skulle bli så här” ?
  Enorma summor pengar har flyttats från sjuka/arbetslösa till rika och friska, eller hur ? är det också en slump ?
  Samtliga förslag från moderaterna har bara syftat till att göra det mycket bättre ekonomiskt för de som har det bra, eller hur ?
  Kan du säga ETT förslag som moderaterna kommit med för att på något sätt förbättra för svårt sjuka som ska leva på 3000-6000 kr/mån, ja eller 0 kr/ mån.
  Du tror verkligen på att moderater i regeringen vill något väl för människor som har det svårt och jag är fullständigt övertygad om att man till 100% går in för att försämra så mycket för svårt sjuka att de till sist inser att de egentligen är friska.
  Har du någonsin hört talas om att man startat ett Påskuppror/upprop tidigare? Tror du att det är helt utan anledning ?
  Att KD nu säger att ”så här skulle det inte bli” betyder att de heller inte fattat hur enormt bra detta nya system är, hur detta nya system verkligen hjälper folk….
  Jag kommer aldrig att förstå hur du, som kristen, på något sätt kan försvara hur illa man behandlar folk, samtidigt som vi andra kristna ser det från rakt motsatt håll.

 16. Jan Nilsson

  Svar till Bo-Gunnar Wikström (2011-03-08 22:13)
  Återkommer senare, kanske blir i morgon.
  Jo, jag minns förra påskuppropet. Det var 2005 och riktade sig mot S-regeringens migrationspolitik.

 17. Krister Klermalm

  Varför kördes remissinstanserna över? Där är faktum till att ni inte visar på att ni lyssnar eller respekterar andras kunnande om välfärdsystemet. Det märks att ni kör mantrat vidare nu också. Visade ni lyhördhet och epmati kring humanitärea livsöden så skulle ni göra snabbare åtgärder. Ni vill bara förhala hela vägen till nästa val med hopp att få sitta kvar.

 18. Ulla

  Hej Jan!
  Hittade din blogg då jag läste i Aftonbladet om Erik Videgård.Undrar hur du som predikant kan vara moderat, då jag läser din självbeskrivning? Har du läst Fredrik Reinfeldts bok ”Det sovande folket”, där han anser det svenska folket mentalt handikappat? Om inte,googla på ”Det sovande folket och läs utdrag ur boken och fundera på om han är en lämplig ledare för ditt parti och det svenska folket! Hela boken finns även för nedladdning.
  Med vänlig hälsning Ulla

 19. Jan Nilsson

  Svar till Krister Klermalm (2011-03-08 22:58)
  För tydlighetens skull, jag är inte inblandad i arbetet.
  Tror inte att det är meningen att förhala översynen, vore knappast ett framgångsrecept. Förändringen var nödvändig, översynen också. Det är som Kristersson sa, man kan inte göra den på en höft.
  Hör du förresten till dem som tror att Sverige kunnat köra vidare som förr?

 20. Jan Nilsson

  Svar till Ulla (2011-03-09 13:23)
  Hej du!
  Har inte läst ”Det sovande folket”, men vet att Reinfeldt inte längre står för linjen i den boken.
  Hörde en gång på Umeå universitet Anders Borg besvara några frågor om sin ungdoms nyliberala ståndpunkter på ett väldigt bra sätt. Han gjorde på ett ödmjukt sätt väldigt klart inte längre stod för dem.
  Både Reinfeldt och Borg har sagt och gjort mindre kloka saker. Det har jag också, tyvärr inte bara i ungdomen.
  Min politiska ståndpunkt kan beskrivas på flera sätt, socialkonservativ kan vara ett. Jag har röstat på ett par olika partier i olika val, men när jag kände att jag skulle dra ett strå till samhällsstacken så var det Moderaterna jag fastnade för.
  Jag tror att de svaga i samhället, liksom alla, hade fått det betydligt sämre om socialdemokraterna hade fått leda vidare i gamla hjulspår ett årtionde till. Jag tror Sverige hade blivit ett mycket fattigare land med mycket mindre möjligheter att också hjälpa svaga både inom och utom landet.
  Saker som borde oroa ”välfärdens tillskyndare” väldigt mycket är t.ex. att vi har haft Europas nästan allra lägsta nyföretagande. Det är från morgondagens företag vi ska få pengarna till att göra det som är bra för stora grupper. Det är det många som alltför länge inte har insett.
  Allt är inte som jag skulle önska och jag håller inte med om allt, men jag ser ingen krock mellan min kristna tro och att vara engagerad för samhället via Moderaterna.

 21. Krister Klermalm

  Jag är inte heller inblandad i arbetet, dock önskar att jag hade den positionen att kunna påverka.
  Att införa reformen var så förbaskad viktig av ren prestige att det gjordes allt för atdriva igenom reformen utan remissernas varning.
  REformen skulel haft bättre framgång och det inte snabbades på, dock görs nu förhalning.
  Egentligen är det bara några ställen som med tidsregeln av hur länge viss sjukdom är.
  Alla är vi olika och återhämtar oss olikt fort, samt hur skruvad det är att njuroperade ska ta sig till AF dagen efter?
  Hur kunde detta gå igenom ifall i remissinstanserna skrev tydlig om det. Tala om att det görs på en höft! Sjukt är det.
  Absolut nej med direkt rakt svar på att jag tror inte att Sverige kunnat köra vidare som förr?
  Dock skulle jag personligen har skulle ha lyssna på instanserna samt ta till mig deras svar och låtit valet gör sitt först.
  Jag hör till dem som vill se en omkonstruktion av hela välfärdssystemena ifrån hela vägen iganom kommunena till statsapparaten.
  Har du tagit del Miljöpartiets vision om socialförsäkring, här står det inte direkt djupare beskrivning i konkret hur det ska utformas.
  Mer att det ska vara en mer samlad försäkring oavsett om du är arbetslös eller sjuk.
  http://www.mp.se/templates/mct_177.aspx?number=167741
  För det är just det här med bollandet mellan systemen som ställer till det och dessa är itne samkörade direkt rationell frihet för den som är i systemena.
  Här blir det näst som ett obligatorisk A-kassa som det florerar ifrån Allians sidans håll.

 22. Krister Klermalm

  Jag är inte heller inblandad i arbetet, dock önskar att jag hade den positionen att kunna påverka. Att införa reformen var så förbaskad viktig av ren prestige att det gjordes allt för atdriva igenom reformen utan remissernas varning. Reformen skulel haft bättre framgång och det inte snabbades på, dock görs nu förhalning. Egentligen är det bara några ställen som med tidsregeln av hur länge viss sjukdom är.
  Alla är vi olika och återhämtar oss olikt fort, samt hur skruvad det är att njuroperade ska ta sig till AF dagen efter? Hur kunde detta gå igenom ifall i remissinstanserna skrev tydlig om det. Tala om att det görs på en höft! Sjukt är det.
  Absolut nej med direkt rakt svar på att jag tror inte att Sverige kunnat köra vidare som förr? Dock skulle jag personligen har skulle ha lyssna på instanserna samt ta till mig deras svar och låtit valet gör sitt först. Jag hör till dem som vill se en omkonstruktion av hela välfärdssystemena ifrån hela vägen iganom kommunena till statsapparaten.
  Har du tagit del Miljöpartiets vision om socialförsäkring, här står det inte direkt djupare beskrivning i konkret hur det ska utformas.
  Mer att det ska vara en mer samlad försäkring oavsett om du är arbetslös eller sjuk.
  http://www.mp.se/templates/mct_177.aspx?number=167741 – För det är just det här med bollandet mellan systemen som ställer till det och dessa är itne samkörade direkt rationell frihet för den som är i systemena. Här blir det näst som ett obligatorisk A-kassa som det florerar ifrån Allians sidans håll.

 23. Jan Nilsson

  Svar till Krister Klermalm (2011-03-09 20:31)
  Jag tror det finns fler likheter än man tror mellan MP:s och Alliansens tankegångar.
  Skulle Alliansen förlora nästa val, vilket jag verkligen hoppas att man inte gör, så skulle förändringarna förmodligen bli mycket mindre än det låter och många tror. Mona Sahlin och åtskilliga andra har insett att mycket av det som gjorts har varit alldeles riktigt. Eller i vissa ögon i alla fall oundvikligt.
  Vilket inte motsäger att sjukvårdsreformen behöver sin översyn.

 24. Krister Klermalm

  Det enda skillnad mellan Mp och Alliansen är att inte driva så hårt som det hände nu med sjukreformen. Mp skulel låtit det gå en vända med instanserna.
  Det är inte bara sjukreformen behöver en översyn.
  Arbetslöshetsförsäkringen lika så även försörjningstöddet är konstruerad etc.

 25. Jan Nilsson

  Svar till Krister Klermalm (2011-03-09 22:42)
  Det kan nog finnas fler skillnader, men med MP skulle diskussionen inte bli lika låst och full av överdrifter som den blir med vissa andra partier.
  Som du vet menar jag personligen att samarbetet mellan AF och FK skulle vara så stort att de blev sambos, kanske t.o.m. gifte sig. Men på de här nivåerna är man inte i hamn bara för att det säger ”klick”.
  Det är inte lätt med regler, när de ska tillämpas kommer alltid några i kläm. Om försörjningsstödets regelverk är alla partier i stort överens vad jag vet. Vilket inte betyder att man inte kan komma med förbättringsförslag via motioner och propositioner.
  Nu är det inte så långt till våren, jag hoppas att översynen av sjukförsäkringen resulterar i en tydlig förbättring och förenkling för dem av de långtidssjuka som nu ibland kommit i riktigt svåra situationer.

 26. Krister Klermalm

  Vad anser du själv kring vad som ska ingå i standard normen för vad är nödvändig utrustning där hemma?
  Borde inte en dator och internet ingå i det. Nu det ändå sker kontakter med myndigheter och betalningar etc behövs en dator hemma. För befintliga datorer som finns ute till låns är itne tillräckliga många eller är tillfredställda att jobba vid dem. Jag har en stor erfarenhet av detta på biblioteken och arbetsförmedlingen att det mest ekonomisk effektivt här är att du kan snabbare och kunna jobba länge vid dator här leder till rationell bättre resultat.
  Är du inte jobbsökar vägen och inte haregen dator hemma är det aboslut inte motiverande att gå till en lånedator. Tanke på att vissa bor långt med mycket dåliga kommunikationer gör detta svårare att göra.

  Vi behöver ett nytt enhetlig system ihop med AF och FK verksamhet syften. Det innebär total nykonstruktion av välfärdsystemena av deras regler och verksamheter. Eftersom några kommer i kläm innebär det att det finns infektion i systemen, även emellan varann eller cancer som ska plockas bort i välfärden. Nu lappas det och placebo vaccineras välfärden lager på lager utan konsekvens analys vad händer. Mer forskning i detta behövs istället för annat slösande av våra skattemedel.

 27. Jan Nilsson

  Svar till Krister Klermalm (2011-03-10 12:33)
  Kan inte säga att jag har full överblick, men i takt med att allt mer läggs på dator och nät så finns det mycket som talar för att detta ska räknas in.
  Mycket blir extra dyrt om detta saknas.

 28. Krister Klermalm

  Jag finner frågan dator eller icke dator i normen en enkel fråga att svara klarhet i den. Dator i standard normen.
  Säg att du är i valet mellan en micro eller dator, vad väljer du ska gälla som standard viktigast i hemmet. Jag väljer datorn av den andledning att jag får mycket mer ut av datorn än en micro som arbetsökande. För en förälder kan det vara även micron dock ävenh är är valet kanske givet. För barnen behöver datorn i skolarbetet.
  Att visionera och ha inlevelse är tydligen svårt hos vissa att göra.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.