Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Tre 9A på raken

Jag tvekade länge om jag skulle se 9A, men ikväll har jag sett tre avsnitt på raken på svtplay. Trots att det är sportlov. Nu har jag inte sådan lyx som sportlov, men jag har arbetat in rätten att göra annat i veckan. Ska bli sportlovsläger istället.

Om vi inte får skolan att fungera på bred front så tror jag att det att få ofrånkomliga följder framöver. Både för näringsliv, konkurrenskraft och välfärd. Också för miljö och kultur och för hur människor kommer att må.

Man önskar att det fanns en "Quick-fix" för skolan, ett snabbt sätt, en knapp att trycka på. Så är det nog inte.

Inte så lite handlar om det som händer innan man kommer till skolan. Om läsandet t.ex. Hur ska vi balansera upp att både boken och tidningen försvinner från många hem? Hur ska barnen få in i ryggmärgen och vanan att det är viktigt att läsa också längre, sammanhängande saker om det inte förekommer hemma? Läsfärdigheterna är nyckeln till de flesta ämnena.

Hem och skola kan inte lasta över ansvaret på varandra. Det är och förblir på båda ställena.

 

 

Etiketter: , , , , , ,

2 kommentarer

  1. Kicki Axengrip

    Visst är det peppande att se 9A!?! Jag har också varit med om en skola här i Umeå som har den attityden som lärarna har i 9A. En friskola som ett av mina barn gått på. Jag fick se det konkret och blev glad för det leder framåt. Min kommentar blev också just ”Ni jobbar som de gör i klass 9A!”. Rektorn log och nickade jakande. Jag röstar för att fler inför detta arbetssätt i sina skolor. Lite som att se ljuset mellan gallret istället för att se gallret…

  2. Jan Nilsson

    Svar till Kicki Axengrip (2011-03-08 17:12)
    Ja, man får en och annan reflektion av att se programmet. Vi behöver förbättring och nytändning på flera plan i skolan. Vi behöver också fler lärare som ser, når, brinner och bryr sig. Samt mindre kringarbete och mer tid till elevfokus för dessa lärare.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.