Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Hotade småbutiker


Jag förstår motiven för sluten kontanthantering i butikerna. Kan det motverka ett antal av de ca 1000 årliga butiksrånen är det förstås mycket bra. Ett butiksrån ger ofta livslånga osynliga skador hos personalen som drabbas.

Imorgon har den samlade oppositionen, SVMP+SD, tänkt rösta igenom förslaget i riksdagen.

Varför anser många att förslaget är fel?

Att utrusta en kassa med slutet kontantsystem kostar ca 100 000 plus moms. Sveriges många atmosfärskapande småbutiker har ofta minimala marginaler. Mängder slåss redan för sitt liv mot e-handel, kedjornas inköpsfördelar och andra utmaningar. En liten affär där ägaren arbetar ensam ska kanske sälja för en halv miljon extra för att få ihop till systemet oppositionen vill lagstifta om. Ibland betydligt mer.

Resultatet av lagen kommer med all säkerhet innebära att många affärsägare får lägga igen och lämna efter sig tomma gluggar. Under mindre eller ännu mindre trevliga former. Åtskilliga lär få gå ut i arbetslöshet.

Det känns verkligen inte bra.

Läs gärna den här debattartikeln om saken.

Etiketter: , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.