Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Länstyrelsen och media lurade?


Det är tur att Liljas gymnasiechef Bosse Nilsson är en blid och snäll varelse. I hans läge hade jag nog direktl talat med en journalist eller två, helst några med lite humoristisk udd i pennan.

Liljaskolan i Vännäs har anmälts för att ha för många kameror uppmonterade. Man har tillstånd till två kameror där tunga fordon står, tankas och körs. Helt ok ur alla aspekter med tanke på hur svårt många har att skilja på sitt och andras. Nu har Lilja anmälts för att olovandes ha 3-4 till.

VK har hakat på, men ganska försiktigt. Folkbladet talar lite mer myndigt och skriver att "Länstyrelsen har konfronterat skolan med bildbevis och kräver en förklaring".

Vad Västerbottensnytt sa i sin sändning vet jag inte, men på sin hemsida skriver man att "Liljaskolan har för många övervakningskameror".

Jag tycker att både Länstyrelsens handläggare och minst ett par av media borde ringa upp Bosse och be om ursäkt.

I skrivelsen från Länstyrelsen finns mycket riktigt bilder på några kameror utöver de två Lilja har tillstånd för. Det är bara det att de sitter runt husen på en annan skola på annan ort. På Vännäsby låg- och mellanstadieskola närmare bestämt.

Har det kommit in en anonym anmälan så bör Länstyrelsen fortsättningsvis kolla källorna lite bättre. Det borde rimligtvis gälla även våra lokala medier. Har tjänstemannen fotat själv blir det genast lite mer bekymmersamt, men det är ju inte lätt med alla de här småställena utanför stadsgränsen. Det kanske blev fel på GPS:en. 😉

Liljaskolan har i alla fall tillstånd till två kameror och har två kameror.

Etiketter: , , ,

3 kommentarer

 1. Mikael "MMN-o" Nordfeldth

  Men då är alltså Vännäsby låg- och mellanstadie de som gjort fel? Eller har _de_ tillstånd för alla dessa kameror? Dvs media har bara blivit meddelade fel namn på skolan.

  Jag har haft kontakt med den som lämnade in anmälan och har fått se ritningar samt uppsatta kamerahus. Huruvida dessa sedan är riktiga, det är väl vad Länsstyrelsen ska granska.

  Liljaskolan vad jag vet har bara en bunt dummykameror utöver de tillåtna i alla fall. Inte särskilt mycket bättre än att sätta upp fler kameror, förvisso, då det bidrar till desensibiliseringen mot övervakningssamhället.

 2. Jan Nilsson

  Svar till Mikael ”MMN-o” Nordfeldth (2011-04-03 00:12)
  Anmäler man en skola för att ha för många övervakningskameror bör bildbevisen vara från rätt skola. Eller?
  Jag har inte koll på tillstånden i Vännäsby. Kan kolla det en vardag.
  Jag älskar inte den tilltagande kameraövervakningen, men bränslestölderna är ett gissel som man måste göra något åt och det finns tillstånd för Liljas två kameror.

 3. Mikael "MMN-o" Nordfeldth

  Jag har pratat med anmälaren som noterar att de kameror Lilja har tillstånd till är felplacerade (enligt tillståndskissen) snarare än för många.

  Vännäsby skola har för många kameror (om de ej är dummies).

  Kanske media tror att Liljaskolan och Vännäsby är densamma bara .)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.