Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Känns inte bra


Det känns sorgligt att översynen av sjukförsäkringen drar ut på tiden.
Den hade varit välkommen nu när det var sagt och så fort som bara är möjligt.

Korrigeringarna som bör göras ska även igenom riksdagen och skulle där kunna råka ut för blockering av en opposition som frestas att sätta lusten att sätta dit regeringen främst.

Jag hoppas arbetet går bra, och fort.

Etiketter: , ,

14 kommentarer

 1. Bo-Gunnar Wikström

  Du kan väl inte mena att du är förvånad ? Den människosyn som moderaterna i regeringen har är ju skrämmande. Du tyckte att jag tog i när jag skrev om ”utrensningar”, men kan du hitta ett bättre ord ? ”Deras regler är ohumanitära” skriver läkarna, men det är väl också fel. Nu reagerar i stort sett hela Sverige, men moderaterna står envist kvar med sin människoförnedrande inställning. Ulf Kristersson tycker ju att reformen fungerar i stort sett bra.
  Allvarligt talat Jan : har det inte blivit precis som jag sa att det skulle bli, och det sa jag långt innan valet. Du har ju envist försvarat reformen som något jättebra och nödvändigt, men också skrivit att vissa fel måste rättas till för de som kommit i kläm. Tror du att moderaterna i regeringen har minsta intresse av att hjälpa dessa människor ? Har snart alla i Sverige fattat fel och det är bara moderaterna som har rätt ?
  Jag vidhåller att syftet var att klämma åt svårt sjuka, jag kommer aldrig att vika från den uppfattningen. En 3-åring förstår säkert att man inte kan bestämma att en mycket svårt sjuk människa är frisk ett visst datum, men det kan ju moderaterna. Tror du att man är så korkade att man tror det, eller är syftet ett annat ???
  Ser du verkligen inte åt vilket håll moderaterna driver Sverige ? Förnedring är ett lindrigt ord.

 2. JonasE

  Den korrigering som mest skulle behövas är bedömningen av arbetsförmåga.
  För som det är nu så bedöms arbetsförmägan mot ett fiktivt arbete, och ger därmed i princip fria tyglar till FK för avslag.

  Det rimliga vore att man bedömmer arbetförmåga mot arbeten som verkligen finns på arbetsmarknaden, så skulle mindre sjuka komma ikläm mellan FK och AF.
  Reinfeldt själv brukar ju säga att ”sjuka ska inte arbeta”, när har får frågan varför så många sjuka kommer i kläm??, men det är ju just det som sker med att bedömma arbetsfömåga mot fiktiva arbeten!!.

  Alltså skulle ”normalt förekommande arbete” behöva återinföras, eller något liknande!!.
  Detta skulla lösa upp problemen med fasta tidsgränser/stupstocken, för det skulle ge FK större utrymme för att bevilja ersättning till sjuka!!.

 3. JonasE

  Tyvärr så har jag en misstanke om att ”normalt förekommande arbete” försvann just av den anlednigen att det skulle ge för många sjukpensionerade, den kom ju en prejudicerande dom strax innan arbetsförmågenbedömningen ändradet till ”prövas mot hela arbetsmarknaden”, som sa just att om man inte kan anvisas ett arbete som verkligen finns så får inte FK sparka ut eller utförsäkra den sjuke!!.
  Sammanfattningen blir ju att det var viktigare att kunna säga att ”sjuktalen sjunker” än att verkligen göra det bästa för sjuka.

  Just ”sjuktalen sjukner” tycks vara det som är ”beviset” för att reformen fungerar i Alliansens ögon, men det är nog inte så konstigt att sjuktalen sjunker när man placerat sjuka hos AF på aktivitetsstöd eller dyklikt….eller de som riktigt kommit utanför och som inte får något stöd alls….då kan man ju inte vara sjuk…..i statistiken i alla fall…..eller???.

  Till sist så verkar det på ministerna att vi bara kommer att få se ”små justeringar” och det är knappast tillräckligt….men det återstår att se!!.

 4. JonasE

  JA….det återsår inte bara att se längre, det blev som jag befarade: ett slag i luften!!, där det låter bättre på papperet, men i praktine gör ingen eller liten skillnad.
  Det mest lovande är oskälighetsbedömningen, men den är så ludding i sin formulering att det garanterat kommer att sluta i domstolar innan man vet vad den betyder = år av tjafs för sjuka!!.

 5. Jan Nilsson

  Svar till JonasE (2011-04-13 01:31)
  Det blir spännande att se hur FK tolkar detta med oskäligheten, men jag hoppas att det ska sätta sig väldigt snart. Ett slag i luften vill jag inte kalla det.

 6. JonasE

  Fk har faktiskt redan nu kritiserat oskälighetsbedömningen just för sin luddighet och att det kommer att sluta i rätten = ca 2års tjafs för en sjuk!!.
  Man bommar grundproblemet: Arbetsförmågebedömningen, och då blir det ett slag i luften!!.
  Lappa och laga en i grunden felaktig reform, för grundförutsättningen var enligt Alliansen att det var Fusk!!, som var problemet, men att detta sedan visade sig vara endast 0,04%, har man ignorerat.
  Gunnar Axén sade ca 2006: ”1 av 5 har fuskat till sig sin tidsbegränsade sjukersättning”, Fk:s granskning visade på 1 av 5000….”lite” skillnad…eller??.
  Så det jag menar är att om man har fel utgångspunkt så är det svårt, för att inte säga omöjligt att komma rätt!!.
  Alliansen bör pröva det man fick höra i värnplikten lite nu och då: ”Gör om-gör rätt”, för lappandet av denna reform fungerar inte!!.

 7. JonasE

  Fk har ju haft rätt förr, dom varnade för exakt de problem som kom med den nya sjukförskringen, och om dom varnar readan nu så är det inte lovande.

  Det största hoppet ligger nog i att Alliansens inte har egen majoritet, och kan behöva justera denna reform innan dom får majoritet för detta!!.

 8. Jan Nilsson

  Svar till JonasE (2011-04-16 12:26)
  Nu förstår jag inte hur du menar, i just det här sammanhanget.
  Alliansen har vågat ett försök att göra något åt det svåra med världens friskaste folk som var allra mest sjukt. En situation som GP önskade vända innan det var för sent.
  Nu är hälften så många sjukskrivna hälften så länge som förr och fler får hjälp tillbaka istället för att bara skyfflas undan. Jag hoppas att skälighetsbedömningen ska fungera och att de undantag som införts ska hjälpa långt på vägen för dem som drabbats av den svåra reformens baksidor.

 9. Pär Andersson

  Att under galgen försöka förmänskliga de i all hast genomförda försämringarna i sjukförsäkringen enbart i syfte att vrida ett vapen ur händerna på de ”nya” sossarna är patetiskt. Vad mer finns på den dagordning som Alliansen måste på golvet innan de törs debattera med Juholt? A-kassan, Rot- och Rut-bidragen samt pensionsöverenskommelsen kanske också behöver en putsning…

 10. Jan Nilsson

  Svar till Pär Andersson (2011-04-16 14:27)
  Under vilken galge? Tror inte att det finns någon rädsla att debattera med Juholt. Däremot är det väl bra om han presenterat en politik innan debatten.
  Pensionsöverenskommelsen gjordes under S-tiden. Rot och Rut ska det inte pudlas om alls.
  Målet att halvera sjukfrånvaron hade också GP. Utredningen gjordes av Anna Hedborg. En så stor sak kommer man att måsta justera, förmodligen inte bara en gång.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.