Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Jo, Nato ber om ursäkt


Det står fortfarande i svenska media att Nato inte ber om ursäkt för att man dödade rebeller i Libyen igår. De angripna använde bepansrade fordon som Nato inte trodde att upprorsmännen hade tillgång till.

Nato har idag beklagat misstaget och bett om ursäkt efter att en av deras rigidare talesmän först vägrat göra det.

Krigshandlingar är ofta stökiga, röriga och farliga saker som ofta sker under stor stress. Misstag sker. En alltför stor procent av dödsfallen i krig beror i regel på ”vänskaplig eld”.

Sen hör det förstås till allmän hyfs och respekt att be om ursäkt om man dödar ”fel” människor. Det borde en medietränad Nato-chef begripa alldeles av sig själv.

Etiketter: , , , ,

2 kommentarer

 1. Gurkan

  Vad hör till ”vanlig hyfs” då man har dödat människor. Vare sig det är ”fel” människor eller ”rätt” människor!??? Du skriver som om etikettsbrott är större brott än att döda människor. Kolonialism i mikroformat…

 2. Jan Nilsson

  Svar till Gurkan (2011-04-09 00:06)
  Vare sig man direkt krigar eller FN bestämt sig för att förhindra en diktators krigförande mot sitt folk så kommer folk att dö. Man sänder diverse otäckheter genom luften och de träffar inte alltid som man tänkt. Den man siktar på är inte alltid den man tror. Det kan ha hänt förflyttningar efter att första ordern gavs, eller man kanske knappar fel.
  Det var det som det här inlägget handlade om.
  Träffar man sådana man inte tänkt träffa bör man naturligtvis be om ursäkt. Det gjorde Nato också i det fall som uppmärksammades i veckan, enligt internationella media.
  Det är däremot inte vanligt att man ber om ursäkt när man träffar den man strider med. Var stridandet nu än sker.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.