Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Att bära en vän till graven


Mitt i stilla veckan och inför försoningens och uppståndelsens helg ska jag följa en vän till graven.

Jag har skjutsat honom många mil sedan 1981 när vi lärde känna varandra, nu ska hans kropp göra en kort resa. Som jag tror har själen redan gjort en resa till en mycket bättre värld.

Efter begravningen kanske jag skriver mer om honom. På ett sätt var han väldigt bräcklig, men han hade kontakt med den starkaste. Han blev aldrig vad han velat bli, men han var alltid och överallt ett vittne om att det finns en Frälsare som dött och uppstått och ensam är Vägen, Sanningen och Livet. För alla människor.

Han var en ovanlig och sällsynt man. Jag känner mig mycket hedrad att få vara med och bära hans kista. Jag ska göra det med saknad, men egentligen inte med sorg.

Etiketter: , , , , ,

9 kommentarer

 1. B-G Wikström

  Det är nu precis en vecka sedan telefonen ringde. Det var från avd 408 på Östersunds lasarett och en sköterska sa att min mamma var mycket dålig.
  Min fru och jag bilade iväg, min syster flög från Arlanda.
  Vi hann sitta där tillsammans med mamma i 5 timmar innan hon mycket lugnt och stilla somnade in kl 19.30.
  Självklart blev sorgen och saknaden enorm och det blev mycket tårar, men…
  Hon blev 89 år och fick bo hemma ända till i februari. Hon fick vara i stort sett klar i huvudet in i det sista. Hon var glad och tacksam att hon hade det så bra för att hon hade inga smärtor alls och tyckte att personalen var helt underbar. Vi pratade med henne varje dag på telefon.
  För 7 månader sedan hämtade jag henne och vi åkte till Sandviken för att hälsa på en av mina söner. Vi hade en underbar vecka där som hon alltid pratade om. Men efter den resan var hon som nöjd ned sitt liv och började ”ge upp”. För 2 veckor sedan var jag där 3 dagar hos henne och hon var så glad, men det kändes att det närmade sig slutet.
  Det kommer att bli många tårar på begravningen, men…
  Att få sluta så lugnt tillsammans med sina nära. Att slippa smärtor, att slippa ligga många år ”som ett paket”.
  Jag vet att hon själv hoppades att få sluta sina dagar just så här och det var min önskan också.
  Så just nu är det både sorg och saknad, men även en tacksamhet att det blev just så här.
  Och som du så fint skrev ( ungefär ) : att minnas med saknad men egentligen inte med sorg.

 2. Jan Nilsson

  Svar till B-G Wikström (2011-04-16 07:30)
  Tack B-G.
  I gamla testamentet dyker det ibland upp ett uttryck jag mitt i allvaret tycker om. Det står om personer som Isak och David och även om den hårt prövade Job som fick det bättre på slutet:
  ”Sedan dog Job, gammal och mätt på att leva.” (Job 42:17)
  Att gå med Gud i livet och sen få gå hem ”mätt på att leva” när livslust och nyfikenhet stillats, det låter väldigt bra.
  Men själv har man ju inte tidtabellen.

 3. Jan Nilsson

  Svar till snushane (2011-04-16 00:43)
  Mot döden hjälper till slut varken rikedom, träning, hälsokost, jobb, politiska beslut eller socialförsäkringssystem.

 4. Lars Einarsson

  Jan, jag instämmer helt med dig i din lilla ”minnesruna” över Öyvind! Jag fick förmånen att lära känna honom och hans kära Lisbet under många år och då inte minst de sista, då sjukdom kom och deras krafter alltmer började avta . Lisbet fick flytta drygt två år tidigare.
  Frid över deras minne!
  P.S. Även jag får hedersuppdraget att vara med och bära kistan! D.S.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.